Okul mikrofonundan ezan okudular

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
İstanbul’daki kimi liselerde cuma gününün ders saatleri, cuma ezanına bakılırsa düzenlendi. İki lisede de cuma günü okulda mikrofondan ezan okundu.

Kurtuluş Anadolu Lisesi’nde haftanın dört günü öğledilk evvel beş ders, öğlenden daha sonra üç ders yapılırken, cuma günkü program, öğledilk evvel altı ders, öğlenden daha sonra iki ders olacak biçimde değiştirildi. Bu okulda öğlen tatili dört gün 12.20-13.00 içinde, cuma günleri ise 13.10-14.00 ortası yapılmaya başlandı. Yani öğlen tatilinin hem saati değiştirildi birebir vakitte 40 dakikadan 50 dakikaya çıkarılmış oldu.

EZAN OKUNDU

Tıpkı gün İstinye Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de mikrofondan ezan okunduğu açıklandı.

Eğitim Sen 3 No’lu Şube Yürütme Konseyi üyesi Kübra Yazıcı, Cumhuriyet’ten Figen Atalay’a yaptığı açıklamada, AKP iktidarından bu yana öğretim programlarının içeriklerinin sistematik olarak bilimsellikten uzaklaştırıldığını, dinci bir bakış açısıyla daima bir daha yapılandırıldığını hatırlatarak şunları söylemiş oldu:

“Okullara getirilen mescit mecburiliği, dini vakıf ve derneklerle yapılan protokoller, anaokullarında açılmaya çalışılan Kuran kursları, vilayet müftülükleriyle işbirlikleri, hiç bir gereksinimi karşılamamasına karşın yüksek süratle artan imam hatipleştirme üzere durumlarla çoğunlukla karşılaşıyoruz.

Bugün de okullarımızın ortasında ezan okunduğu haberleriyle karşı karşıyayız. Okullar, eğitim-öğretim sürecinin ve çocukların ihtiyaçlarına/üstün faydasına bakılırsa düzenlenmesi gereken yerlerken, büsbütün dini referanslarla bir daha dizayn ediliyor. Okullarda ezan okunması hangi muhtaçlığı karşılamaktadır? Hedef nedir? Anlamak mümkün değil. Uygulamanın birkaç okulda eş- vakitli olması manidar. Yapılan uygulama AKP iktidarı tarafınca büyük oranda aşındırılmış olan anayasanın laiklik unsurunun tümden kaldırılmasına yönelik şeriat davetlerinin okullardaki tezahürü müdür? Bu soruya ilçe ve vilayet ulusal eğitim müdürlükleri bir an evvel cevap vermelidir.”