Öğretmen okulları mezunlarından tasarıya reaksiyon

semaver

Active member
Öğretmen okulları mezunlarından tasarıya reaksiyon TBMM’de görüşülmesine başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısına her kesitten reaksiyonlar geliyor.

Öğretmen okulları ve öğretmen liseleri mezunlarınca yapılan açıklamada, “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, öğretmenler içinde ‘kadrolu, fiyatlı, sözleşmeli’ olmak üzere esasen var olan ayrımcılığa ‘uzman öğretmen, başöğretmen’ üzere iki statü daha ekliyor, ayrımcılığı körüklüyor. Tıpkı işi yapan öğretmenlere farklı fiyatlar ödeyerek, farklı statüler uygulayarak eşitsizliği derinleştirmek öğretmenlerin mesleklerini gerektiği üzere yapma isteğini azaltır, coşkusunu yok eder, onları derinden incitir” denildi.

Öğretmenlerin çalışma şartları, hakları, okulların durumu, mesleklerinde ilerlemelerinde yetkinliklerin değil, siyasi görüşlerin tesirli olması, öğrencilerin çeşitli yoksunlukları, iktidar yanlısı olanlar haricindeki öğretmen örgütlerinin eğitim siyasetlerinin belirlenmesi konusunda yok sayılması üzere sayısız sorunun tahlil beklediğine dikkat çekilen açıklama şu biçimde:

“Bütün bu problemler, çalakalem hazırlanmış 12 unsurluk bir kanunla çözümlenemez. 10 yıllık öğretmene 180 saat, 20 yıllık öğretmene 240 saat olarak kim tarafınca verileceği, içeriğinin ne olacağı belirli olmayan bir eğitim ve nesnelliği kuşku götürecek bir imtihanla verilecek “uzmanlık, başöğretmenlik” üzere payeler, veliler ve öğrenciler içinde da öğretmenlerin saygınlığını zedeleyecek, gereksiz çatışmalara niye olacaktır.

Siyasi iktidar, ‘Öğretmen Meslek Kanunu Teklifi’ni acilen geri çekmeli; en kısa vakitte sırf yandaş olanların değil, tüm öğretmen örgütlerinin, üniversitelerin, velilerin, öğrencilerin, lokal idarelerin özetlemek gerekirse bütün tarafların katılacağı, problemlerin ve tahlil tekliflerinin özgürce lisana getireceği bir ortam yaratılmalı; ILO ve UNESCO tarafınca hazırlanmış, altında devletimizin de imzası olan Öğretmenlerin Statüsü’ne Ait Tavsiye Karar”ı da dikkate alınarak kapsamlı bir yasa hazırlanmalıdır.

Ülkemizin ‘çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkması’ çocuklarımıza sağlayacağımız eşit, nitelikli, demokratik, kamusal, karma bir eğitimle ve bu eğitimi verecek nitelikli, keyifli öğretmenlerle imkanlıdır.”

“SÖZLÜ İMTİHAN KALDIRILMALI”

Eğitim uzmanı Dr. Sakin Öner, 1 milyon 200 binin üstündeki öğretmeni yakından ilgilendiren kanun tasarısının, bahsin paydaşlarının görüşleri tam olarak alınmadan çarçabuk hazırlandığı için eleştirildiğine dikkat çekerek “Kanun tasarısında öğretmenliğe birinci atamada uygulanmakta olan mülakat imtihanının da kaldırılacağı kararı kesinlikle ek edilmelidir” dedi.

Dr. Öner’in tasarıyla ilgili tenkit ve teklifleri şöyleki:

– Öğretmen meslek basamakları imtihanında kesinlikle yüzde 50 oranında öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Ulusal Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Ulusal Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular ve yüzde 50 oranında branş bilgisi ile genel kültür, şimdiki problemler, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular sorulmalıdır.

– Öğretmenlere meslek basamaklarında ilerleme imkânı sunulurken lisans üstü eğitim için de epey değerli teşvikler verilecek. Ancak meslek basamakları uygulanırken büyük sorunlar olacak. 10 yılını tamamlayan her öğretmen Uzman Öğretmen yahut 10 yılını dolduran her Uzman Öğretmen Başöğretmen olamayacak.

– 2005 yılında yapılan imtihanda yalnızca öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Ulusal Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Ulusal Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular soruldu. İmtihan sonunda branşında uzman ve aktif olmayan, ders dışı hiç bir aktiflikte yer almayan ve performansı düşük olan kimi öğretmenler imtihanı kazandı, branşında uzman ve aktif olan, öğrencilerini proje müsabakalarına hazırlayıp başarılı olan ve performansı yüksek kimi öğretmenler ise barajı aşamadığı için Uzman Öğretmen olamadı. Bu imtihanın en büyük eksikliği, branş bilgisi ile ilgili soru bulunmamasıydı. Bu imtihanlarda ayrıyeten genel kültür, aktüel sorunlar, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular da sorulmalıdır.