Odatv yazdı Türkiye seferber oldu: Seyahat Müezzinine Nurhan Amca can verecek

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Dolmabahçe Bezmiâlem Valide Sultan Mescidi eski müezzini Fuat Yıldırım, Seyahat Parkı olayları sırasında, mescitte içki içildiği tezlerine karşılık, “Ben din adamıyım, palavra söyleyemem, içki içildiğini görmedim” kelamlarıyla Türkiye’nin konuştuğu isim oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen haftaki açıklamasında, “Bunlar değil miydi Bezmialem Camii’nin içine bira kutularıyla giren?” sözlerini kullanınca, Müezzin Fuat Yıldırım yıllar daha sonra bir daha gündem oldu.

Odatv, merak edilen Müezzin Fuat Yıldırım’ı araştırdı ve kronik böbrek rahatsızlığı niçiniyle organ nakli beklediğini duyurdu.

Haberimizin akabinde, toplumsal medyanın gündemi Fuat Yıldırım’dı.

“BÖBREĞİMİ VERMEK İSTİYORUM”

Haber merkezimize Fuat Yıldırım’a takviye ve organ bağışı için fazlaca sayıda telefon geldi.

Bu telefonlardan biri, 72 yaşındaki Nurhan Akalın’a ilişkin…

Nurhan Amca, emekli Mali Müşavir ve İstanbul’da yaşıyor. “niçin organ bağışı yapmak istiyorsunuz?” diye sorunca şunları söylemiş oldu:

“Hocaya ben, ‘camide içki içilmediğini’ söylemiş olduği günden beri hayranım. Haberinizde fotoğrafını da gördüm, içim ısındı. Böbreklerimden birini vermek istiyorum. Görünen bir rahatsızlığım yok. Kan grubum ‘0 RH pozitif’. Şayet uygunsa ben hazırım.”

Nurhan Akalın

Nurhan Amca’nın kan kümesi nakil için uygun fakat, organ bağışında bulunup bulunamayacağı konusunda testler yapılması gerekiyor.

Fuat Hoca için ne kadar epey organ bağışı gönüllüsü çıkarsa, tedavi imkanı o kadar artacak…

MEHMET HABERAL’IN HASTANESİNDE

Müezzin Fuat Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başşehir Üniversitesi’nin Altunizade’deki hastanesinde tedavi görüyor.

Fuat Hoca, haftanın üç günü diyalize girmek zorunda…

Böbrek nakli için ise “B Rh pozitif” yahut “0 Rh pozitif” kan kümesinden bir istekli gerekiyor.

ORGAN BAĞIŞININ KOŞULLARI

Haberimizin akabinde toplumsal medya organ bağışının koşullarını konuşmaya başladı. Fuat Hoca’ya dayanak olmak ve böbreğini vermek isteyen çok sayıda kişi, bunun için ne yapması gerektiğini sordu.

her insanın merak ettiği soruları, Başşehir Üniversitesi Hastanesi yetkililerine ilettik.

Organ bağışı için yapılması gerekenler şöyleki:

Türkiye’de organ bağışı iki biçimde olmakta, canlı ve kadavradan…

Kadavradan bağış yalnızca beyin vefatlarında, ağır bakımda yatan hastalarda, teneffüs aygıtı bağlıyken hayatını kaybetmesinin akabinde aygıtın faal olması niçiniyle organlar canlılığını koruduğu için yapılabiliyor.

Organlar doku ve kan kümesine göre hastalara ulaştırılıyor.

İkinci sistem, canlıdan yapılan organ nakli…

Canlıdan nakil olabilmesi için dördüncü dereceye kadar akraba olması gerekiyor.

Şayet verecek kişi akraba değilse, evrakı her kentte bulunan Sıhhat Bakanlığı’nın etik konseyine iletiliyor, organ bağışına o konsey karar veriyor.

Organ nakli yasasının çıkmasına Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülük etmişti. O yasanın ikinci hususunda, rastgele bir çıkar karşılığında organ alınıp satılamayacağı, bunun ispatlanması durumunda bireye ceza verileceği belirtiliyor.

KAÇ KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Sıhhat Bakanlığı, kısa müddet evvel Türkiye’de 26 bin 894 kişinin organ nakli beklediğini deklare etti.

2021 yılında, 2 bin 376 kişi karaciğer, 22 bin 775 kişi böbrek, 1290 kişi kalp, 285 kişi pankreas, 157 kişi akciğer, 8 kişi böbrek-pankreas, 2 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor.

Türkiye’de eğitim araştırma, üniversite ve özel hastanelerde toplam 172 organ nakli merkezi bulunuyor.

Bu vakte kadar 46 bin 267 böbrek, 17 bin 927 karaciğer, 1156 kalp, 343 kalp kapağı, 307 akciğer, 6 kalp-akciğer, 198 pankreas, 48 ince bağırsak olmak üzere toplam 66 bin 252 nakil gerçekleştirildi.

Sıhhat Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım’ın organ bağışına dikkati çekip farkındalık oluşturmak için “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Fuat Yıldırım

Caner Taşpınar