Mülteciler, Türkiye’nin yeşil dönüşümünün bir kesimi olacak

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Hilal SARI / Hatay

Yüzlerce Suriyeli mülteci ve Türk vatandaşı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Ulusal Eğitim Bakanlığı paydaşlığıyla ve Kore Cumhuriyeti’nin finansman dayanağıyla kurulan yenilenebilir güç laboratuvarları ağı yardımıyla Türkiye’nin süratle büyüyen güneş ve rüzgar gücü dallarında iş bulmak için muhtaçlık duydukları marifetleri kazanacak.

Laboratuvarlar için seçilen Bursa, Hatay, Mersin, Kocaeli ve Konya vilayetleri, yenilenebilir güç potansiyeli yüksek ve Suriyeli nüfusun ağır olarak yaşadığı yerler olma özelliğini taşıyor.

Kore Cumhuriyeti, projeyi 2,2 milyon dolar ile finanse ediyor. 2019 ve 2020 yılları için ayrılan 1,7 milyon dolar fiyatındaki kaynağa ek olarak, 2022 yılında faaliyetlerin daha fazla vilayet ve yararlanıcıya ulaştırılması için 500 bin dolar fiyatında ek kaynak sağlandı.

“Sel ve yangınlar kıymetli bildiri, vakit içindema epey iyi”

Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurulan laboratuvarın geçtiğimiz cuma günü düzenlenen açılışında, Türkiye’nin farklı bölgelerinden yangın haberleri gelmeye devam ederken konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, bu yatırımın vakit içindemasının da fazlaca âlâ olduğuna dikkat çekerek şunları söylemiş oldu: “Tüm sel ve orman yangını üzere felaketler daha yeşil bir geleceğe yatırım yapmamız gerektiğini gösteriyor. Olağan kaidelerde denetim altına alınabilecekken kuraklık üzere iklim krizi sonuçları niçiniyle büyüyen yangınlar kıymetli bir bildiri veriyor. Bireyleri, Türkiye’nin yenilenebilir güç bölümünde çalışması için eğitmek yeşil bir geleceğe yatırımdır.”

Yalnızca mültecilere değil konut sahibi Türk vatandaşlarına da eğitim verilmesini sağlayacak bu teşebbüs, Vinton’un sözleriyle “Suriyeliler ve Türk konut sahiplerine iş bulmak ve ailelerini desteklemek için gereksinim duydukları marifetleri kazanmalarına yardımcı olurken, vasıflı işgücüne olan muhtaçlığın arttığı gelişmekte olan bir kesime de dayanak verecek.

“Türkiye Yeşil Mutabakat’tan ziyan değil yarar görmeli”

Vinton Türkiye’nin AB’nin Yeşil Mutabakatı’ndan ziyan görmek yerine yarar sağlaması gerektiğine de vurgu yaparak “Türkiye’nin mültecilere karşı cömertliğinin de bir sonu var üzere geliyor bana, bu niçinle programlar yalnızca mültecileri değil lokal toplulukları da destekliyor ve adil bir istihdam pazarı olmasını sağlıyor” dedi.

Yüzde 25 bayan hedeflendi, iştirakçilerin yüzde 50’si bayan

Laboratuvarlar, güneş ve rüzgar gücü sistemlerinin üretimi, suramı ve bakımı konusunda program için özel olarak tasarlanmış eğitimi içeren 247 saatlik yeni bir müfredat sunacak. İştirakçilerin dörtte birinin bayan olması hedeflenirken, hem Türk hem Suriyeli bayanların programa ilgisinin yüksek olması ve iş dünyasından da bayanların güneş panellerinin tamir ve bakımında bayanların yetkinliklerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu dönüşleri gelmesi, bayan iştirakçi oranını yüzde 50’ye çıkardı. Program kapsamında en az 500 Suriyeli ve Türk mesken sahibinin eğitimlerinin Mart 2022’ye kadar tamamlanması bekleniyor. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere, Ulusal Eğitim Bakanlığı Hayat Uzunluğu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafınca kurs bitirme sertifikası verilecek. Açılışa katılan Hayat Uzunluğu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük açılış konuşmasında “Türkiye’nin rekabetçi bir iktisat olarak kalabilmesi için yeni marifetlerde ustalaşmak emeliyle daima bir efora muhtaçlığımız var. Bu teşebbüs, iş gücümüzün geleceğin işlerini yapmaya hazır olduğuna dair daha geniş bir taahhüdü yansıtıyor” dedi.

Programın finansmanını sağlayan Kore Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Kang Jung ise “Kore Cumhuriyeti, Suriyelilerin kendi kendine yetebilirliğini teşvik ederken bununla birlikte konut sahibi Türk toplumunun istihdam edilmemiş üyelerinin muhtaçlıklarını da ele alacak bu yenilikçi teşebbüse katkıda bulunmaktan gurur duyuyor” dedi.

Okumaya devam et...