MSGSÜ’den ‘liyakat’ atılımı: Yönetmelik değişti

semaver

Active member
MSGSÜ’den ‘liyakat’ atılımı: Yönetmelik değişti Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi’nin (MSGSÜ) Prof. Sami Şekeroğlu Sinema- Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne açılan davada, yönetmelikte yapılan değişikliğin iptaline karar verilmesinin akabinde üniversite yeni yönetmelik yayımladı. İptaline karar verilen iki hususta yapılan değişikliklerde, “merkezin çalışma alanına giren konularda akademik araştırmaları ve tecrübeleri bulunan üniversitenin takımlı öğretim elemanları” koşullarının eklenmesi dikkat çekti.

MSGSÜ, Prof. Sami Şekeroğlu Sinema- Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ni yeniledi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni yönetmelikteki değişiklikler dikkat çekti. 15 Eylül 2020’de yayımlanan yönetmelikteki yargıya taşınan unsurlarda de değişiklik yapıldı. Davada, 15 Eylül 2020’de yayımlanan yönetmelikteki düzenleme daha sonrasında merkezin çalışmalarının aksayacağı ve kelam konusu merkeze uzman olmayan bir kişinin atandığı belirtilerek atamanın da iptal edilmesi istenmişti.

Cumhuriyet, yönetmelik değişikliğine ve atamaya karşı açılan davada İstanbul 11. Yönetim Mahkemesi’nin “hukuka ve liyakat unsuruna aykırı” olduğu sebebi öne sürülerek sürecin iptaline karar vermesini 5 Temmuz’da gündeme getirmişti.

İptaline karar verilen “Müdür, öğretim elemanları içinden en çok üç yıl için Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi rektörü tarafınca gorevlendirilir” hususunun yeni yönetmelikte, “Müdür, merkezin çalışma alanına giren konularda akademik araştırmaları ve tecrübeleri bulunan üniversitenin takımlı öğretim elemanları içinden üç yıl için rektör tarafınca nazaranvlendirilir” olarak değiştirildiği görüldü.

bir daha iptaline karar verilen “Yönetim şurası, öğretim elemanları içinden senato tarafınca nazaranvlendirilen altı şahıstan oluşur” unsurunun de “Yönetim şurası, müdür ve müdür yardımcısı ile bir arada beş üyeden oluşur. İdare heyeti üyeleri, merkezin çalışma alanına giren konularda akademik araştırmaları ve tecrübeleri bulunan üniversitenin takımlı öğretim elemanları içinden müdürün önerisi ve rektörün onayıyla üç yıl için nazaranvlendirilir” formunda değiştirilmesi dikkat çekti.

Üniversite, Resmi Gazete’de dün yayımladığı yönetmelikle Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde de merkezin müdürlüğüne ait hususta değişiklik yaptı. 2017’de yayımlanan yönetmelikte “Merkez müdürü, üniversitenin Türk Lisanı ve Edebiyatı Bölümü’nün Eski ve Yeni Edebiyat anabilim kısımlarından ve üniversitede tam gün çalışan takımlı öğretim üyeleri içinden beş yıl için rektör tarafınca bakılırsavlendirilir” unsuru yer alırken dün yayımlanan yönetmelikte tıpkı unsur, “Müdür, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çalışma alanlarıyla ilgili olmak üzere üniversitenin tüm kısımlarından ve üniversitede tam gün çalışan takımlı öğretim elemanları içinden beş yıl için rektör tarafınca nazaranvlendirilir” biçiminde değiştirildi. Merkezin müdürlüğü nazaranvini rektör Prof. Dr. Handan İnci Elçi yürürtürken yeni yönetmeliğe bakılırsa müdür kuralının içinden edebiyat kısmının kaldırılması dikkat çekti.