“Morgdaki feryatlardan odama gitmek istemiyordum”

semaver

Active member
“Morgdaki feryatlardan odama gitmek istemiyordum” Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağır Bakım Servisi Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, Sıhhat Bakanlığı datalarına bakılırsa aşılama oranında yüzde 54,1 ile en düşük, olay sayısında da nüfusa oranına bakılırsa 100 binde 627,5 şahısla en yüksek kentler içinde yer alan Diyarbakır’da, aşı seferberliği ile bir arada olay sayılarının son 2-3 günde düşüş eğiliminde olduğunu söylemiş oldu. Bu durumunun aşılanma oranının artmasıyla ilişkili olduğunu tabir eden Doç. Dr. Akelma, “Aşılama oranı yüzde 40 olduğu vakit içinderda günlük hadise sayısının 2 binin üzerindeydi ve ağır bakıma yansıması da epeyce süratli oluyordu. Neredeyse günde 10- 15 içinde hasta yatırmak zorunda kalıyorduk. Aşılama artıkça hadise sayısı da azalıyor. Tek doz BioNTech’in bile olay sayısına yansıdığını matematiksel olarak görüyoruz. Ağır bakımlardaki hasta sayısı minimal de olsa bir azalmaya geçti. Bu manada bu sevindirici. Günde neredeyse Türkiye’nin yüzde 10 vefat kaybını veren bir kentteydik. Vefat sayımızın da azalması bize umut veriyor” diye konuştu.

‘MORGA YAKIN ODAMA GİTMEK İSTEMİYORUM’

Günde 15- 20 ortası cenaze çıktığını ve odasının da morga yakın olduğunu lisana getiren Doç. Dr. Akelma, “O odaya gitmek istemiyorum. Oradaki feryatlar beni fazlaca etkiliyor. O odama hayli gitmiyorum. Bir insanın orada çığlık atması, ‘baba baba’ diye bağırması ya da kardeşinin çığlığını atması beşere hayli keder veriyor. aslına bakarsan üstte kaybettiğiniz 30 yaşında bir hamilenin, bir de ailesinin aşağıda sesini dinlemek, hakikaten bizim için epey acı veren bir his haline geliyor. Lakin aşılama bunun önüne geçiyor. Aşılamanın faydalı olduğunu biz hadise sayılarından net olarak gorebiliyoruz. Ağır bakımdaki doluluk oranımız yüzde 70 civarında. Natürel bu yüzde 90’ları da buldu. Gün oldu, kısa müddetli yer kahrımız da oldu. Yeni ağır bakımlar açmak zorunda kaldık ve bunun üstesinden geldik. 2-3 gündür hadise sayısında durağanlık ve kısmi bir azalma var lakin hazır ağır bakımımız bekliyor” sözlerini kullandı.

‘YAŞ SONU AŞISIZLARDA AŞAĞIYA İNMEYE BAŞLADI’

Okulların açılması ve kış aylarıyla bir arada hadise sayısında bir kıpırdama beklediklerini vurgulayan Doç. Dr. Akelma, şunları söylemiş oldu:

“Aşı yaşının düşürülmesi ve aşılama oranının artmasıyla bunun önüne geçileceğini düşünüyorum. Diyarbakır’daki aşılama oranı yüzde 85’e ulaştığında sonbaharda bir pik görmeyeceğimizi net bir biçimde söyleyebilirim. Aşılama oranımız yüzde 55’te kalırsa ve yükselmezse, kışın bir daha bir pik bekliyor olacağız. Aşılama oranının artmasıyla rahat bir sonbahar ve rahat bir okul süreci geçireceğiz. 2 yıldır okulsuz kalan çocukların okula gitmesi hayli kıymetlidir. Aşısızlarda yaş hududu aşağıya inmeye başladı. 17 yaşında, 14 yaşında hastamız oldu. Bilhassa genç hamilelerde artmaya başladı. Aşısız genç hamileler ve lohusa devrindeki anneler ve genç nüfus da deltadan etkilenmeye başladı ve maalesef kayıp da veriyoruz. Yani yaş olarak önemli manada kayıp da veriyoruz.”