Mobilyacılar, hammaddede en az yüzde 30 indirim bekliyor

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Mobilya dalının çatı kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), idare konseyi toplantısını gerçekleştirdi. Dal sıkıntılarının ele alındığı görüşmede hammadde fiyatlarında asgarî yüzde 30 oranında indirim yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

görüşmede konuşan MOSFED Lideri Ahmet Güleç, hammadde meblağlarının 2020’den bugüne yüzde 50 ila yüzde 100 oranında arttığını söylemiş oldu. Kesimin kullandığı ahşap, metal, cam, sünger ve dokumacılık üzere biroldukça orta eserde önemli fiyat artışlarının yaşandığını belirten Güleç, “Sektörümüz, 2020’den günümüze kadarki devirde hammaddede yaklaşık yüzde 50’lik fiyat artışı gördü. Kimi kalemlerde yüzde 100 aşkın artırımlarla karşılaştık. ötürüsıyla tedarikçilerimizden hammadde ve tedarik zincirindeki tüm eserlerde en az yüzde 30 civarında indirim bekliyoruz.” tabirlerini kullandı.

“Katma bedelli üretim için hammaddeye gereksinimi var”

Mobilya kesiminde, hammadde ve üretimde kullanılan biroldukça orta malın döviz üzerinden hesaplandığını söyleyen Güleç, “Tedarikçilerimiz dövizde yaşanan artışlarla bir arada fiyatlarda üst istikametli güncellemeyi son derece süratli bir biçimde uyguluyor. Lakin birebir hassasiyeti yaşanan düşüşlerde nazaranmiyoruz. Mobilya dalı olarak epey fazla KOBİ’miz var ve kesim olarak tedarikte büyük ölçekli firmalarla çalışıyoruz. Fakat artan fiyatlarla bir arada üretim ve dizaynda yakaladığımız ivmeyi sürdürememekten çekiniyoruz. Fakat şunu epeyce âlâ biliyoruz; dalımız, dünya pazarından istediğimiz hissesi almak için var gücüyle çalışıyor. Bu noktada Ar-Ge dayanaklı dizayna ehemmiyet vererek katma bedelli eserler üretebilmesi için hammaddeye gereksinimi var.” biçiminde konuştu.

“Herkes bu vakitte üzerine düşeni yapmalı”

Dal olarak bugün cam, dokuma, kimya, metal üzere biroldukca dalla bütünleşik bir yapıda olduklarını ve her dalın üretimine katma paha sağladıklarını kaydeden Güleç, şu biçimde konuştu: “Yaşanan artışların geri çekilmemesiyle yeni eser ve dizayna uzak duran üreticimizle yalnızca dalımızda değil tüm saydığımız kesimler de olumsuz istikamette etkileniyor. Tüm bölüm temsilcilerimizin bu dengeyi gözeterek hem kendi bölümleri birebir vakitte ülkemiz için fiyatlardaki artışı, geri çekmesi gerektiğini düşünüyorum. Tedarikçilerin uyguladığı daima artış taraflı fiyat uygulamasıyla hem bölüm ortasında birebir vakitte global manada krizi fırsata çeviren bir algı oluştuğunu da düşünüyoruz. Bu durum bugün yönetilebilir olsa da memleketler arası dev şirketlerin üretimini Türkiye’ye kaydıracağı üzere gelecekte, tedarikini de küresel şirketlerden karşılamayı düşünecektir. bu biçimdece rüzgar tersten esecek ve tahminen lokal üreticilerimiz ham husus tedarikini daha uygun olacağı için küreselden karşılayacaktır. Bunların olmaması, kesimimizin, yerli ve ulusal kaynaklarla üretim, istihdam ve ihracatına katkılarını artırması için çalışandan tedarikçisine, üreticisinden kullanıcısına kadar herkes bu vakitte üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum.”

Okumaya devam et...