Met'in bilimsel araştırma direktörü Marco Leona: “Sanatı ölümsüz kılmak için teknolojiyi kullanıyorum”

Suzan

New member
«Müzeler sonsuzluğu düşünür». Dünyanın en büyük ve en prestijli sanat müzelerinden biri olan Met olarak bilinen New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde, İtalyan bilim adamı Eserleri korumak için teknolojiyi kullanan. «Met şimdiki zamana dalmış durumda ama geleceğe bakıyor. Ve insanlığın hikâyesini Güneş bizi yutana kadar anlatmak istiyor.”

O Marco LeonaMet'in bilimsel araştırma direktörü. Yirmi yıl önce burada sıfırdan bir departman kurmuştu. Eserlerin malzemelerini inceleyerek ne kadar sergileyeceğinize karar verin insanın bakışına ve onları sonsuza kadar korumak için ne kadar dinlenmeye bırakılacağına. Ne için yaratıldıklarını da inceleyin iklim etkisini azaltmak müzelerin. Zamanın yıkadığı renkleri yeniden canlandırarak sanatçılarla ve dönemleriyle bağlantı kurmak.

Konuyu incelememizin ilk nedeni, en pratik olanı, tam olarak koruma eserlerinden. “Yıllardır bunun üzerinde çalışıyorum Büyük Dalga Hokusai'nin yazdığı: dünyadaki en ünlü görüntülerden biri. Renkleri, çivit mavisi veya Prusya mavisi, doğal veya yapay ışığa çok uzun süre maruz kaldığında solar. Ve hatta kağıdın kendisi bile bütünlüğünü kaybedecek. Bakışlarımıza maruz kalan tüm sanat eserleri bir şeyler kaybeder.”

Koruma, günümüzde çevresel sürdürülebilirliği de içeren karmaşık zorluklar doğurmaktadır. «İstikrarlı iklim koşullarını koruyun Müzelerde mükemmel sıcaklık ve nem çok büyük miktarda enerji gerektirir. Bu Ekonomik ve çevresel maliyeti var. Bizim sorunumuz CO emisyonlarını azaltacak çözümler bulmak mı? sanat eserlerinin korunmasından ödün vermeden.” Eserlerin maddiliğini incelemek aynı zamanda görünümün ötesine geçmek anlamına da gelir. “Artık beyaz olan Yunan ve Roma heykellerinin bir zamanlar renkli olduğunu keşfetmek, Roma dünyasını olduğu gibi bilmek anlamına gelir: çok renkli ve Techincolour'da Ve yine: materyali inceleyerek sanatçıyla doğrudan bir bağlantı kurabiliyoruz. Büyük DalgaHokusai'yi çalışma odasında hayal ediyorum.”

Leona, teknisyenlerden, bilim adamlarından, restoratörlerden ve sanat tarihçilerinden oluşan bir ekibe liderlik ediyor. X-ışınlarını, spektroskopileri, kızılötesi ve mikroanalitik teknikleri kullanırlar. Ayrıca o, aynı zamanda bu teknikleri kullanan teknikler de geliştirmiştir. Rengi geri yüklemek için lazer ışığı.

Güzel Zihinler

EMS Ödülünü kazanan İtalyan Cristiana De Filippis. “Matematik dürüstlüğün bir atışıdır”

kaydeden Eleonora Chioda

10 Ocak 2025

Hareket ettiği alana denir miras bilimikültürel miras bilimi, dünyada yalnızca en güzel müzelerde bulunan prestijli bir iş. «Evet, haber şu ki Müzelerde bilimsel araştırmalar yapılıyor. Met'te 5 bin yıllık tarihi anlatan ve dünyanın her köşesinden gelen iki milyon eser bulunuyor. Bilim ve sanat arasındaki bu bağlantı yeni değil. Size geçmişi 1882 yılına kadar uzanan bir hikaye anlatacağım: o yıl, o zamanın yönetmeni Cesnola'lı Luigi Palma Kıbrıs'tan bazı Yunan heykelleri getirmişti ama bunların gerçekliği şüpheliydi. Met, suçlamalara yanıt vermek için benzeri görülmemiş bir hamle yaptı: Salonun ortasında, vitrinlerin dışında iki heykel sergileyerek halkı ve bilim adamlarını heykellerin bütünlüğünü doğrulamaya davet etti. Kolektif bir çılgınlık doğdu: Binlerce kişi müzeyi doldurdu, olağanüstü bir sivil katılımla heykelleri büyüteçlerle, hatta asitlerle inceledi. O an, bilimin müzelere girişi oldu ve sanatın derin tutkuları ateşleme yeteneğini gösterdi.”

Güzel Zihinler

EPS Ödülü'nü kazanan İtalyan bilim adamı Andrea Cavalleri: “Lazerle görünmezi keşfediyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Aralık 2024

Güzellik ve sürdürülebilirlik bilimcisi, Leona, Ivrea'lıAdriano Olivetti'nin şehri. «Belki de güzelliğe ve tasarıma olan tutkum tam da bu yüzden doğdu». Evet Pavia'da kimya diploması. “Kimya sanatın bilimidir, çünkü malzemelerin bilimidir.” Doktora kristalografi. Daha sonra ABD'ye gidiyor. “Kendimi bir bilim adamı olarak aramaya başladım.” O yıllarda Amerika'daki müzeleri keşfetti ve onlara aşık oldu, çünkü halka yaklaşımları İtalya'da gördüklerinden tamamen farklıydı. «Ben kimya mezunuydum, sanat tarihçisi değil. Seyircinin ilgisini çekmesi beni çok etkiledi. O yıllarda bir İtalyan müzesine girmek, yaşlı bir teyzeye gitmek gibiydi biraz. Her zaman bir mobilya parçasının üzerinde bir battaniye, iyi sandalyelerin üzerinde plastik ve zeminlerde kapaklar bulunurdu. Buradaki duygu, ziyaretçinin hoş karşılanmadığı, hoşgörüyle karşılandığı yönündeydi.”

Bunun yerine müzeler halk için vardır. Ve Amerika bize bunu öğretiyor. «Kapatabiliriz Yıldızlı gece Van Gogh tarafından, bugün Moma'da, bir kasada, karanlıkta, hareketsiz bir atmosferde, onu sonsuza kadar korumak için mi? Sanat heyecanlandırmak için vardır.”

Vincent van Gogh. Yıldızlı Gece. Aziz Rémy, Haziran 1889. Moma

Amerika müzelerini ziyaret eden Leona, bu yeni mesleği keşfeder. Michigan Üniversitesi'nde başlıyor, ardından Los Angeles County Sanat Müzesi'nde staj yapıyor. Ve işte öğrenir. Los Angeles'tan Washington'a taşındı ve burada iki yıl boyunca Ulusal Asya Sanatı Müzesi'nde çalıştı. Bu sefer laboratuvarın başı olarak Kaliforniya'ya dönmek üzere. Ve üç yıl sonra Metropolitan Müzesi'nden çağrı geldi.

«New York, yüksekleri hedeflemenize ve hayal kurmaya devam etmenize izin veren ve bunu gerektiren bir şehir. Hiçbir şey imkansız değildir ama her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Kibirli görünmek istemem ama Şampiyonlar Kupası her gün Met'te oynanır. Her zaman daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Bu tür bir kariyer ve fırsatın sadece İtalya'da değil, dünyanın başka hiçbir yerinde mümkün olabileceğini düşünmüyorum.”

Ancak bu mükemmellik dürtüsü onun ruhunu hiçbir zaman silmedi. İtalya ile bağlantı. «Sık sık geri geliyorum. Venedik şehir müzelerinin bilimsel komitesinin bir parçasıyım. ile çok işbirliği yapıyorum Kraliyet VenariaTorino'da bir araştırma ve restorasyon merkezidir. biliyorum Mısır Müzesien büyük yönetmenlerden birine sahip olan…”.

Güzel Zihinler

Manolo Luppichini: Gazze'nin dünyayla bağlantısını sağlayan “Ağ ağaçları” onunkiler

kaydeden Eleonora Chioda

03 Ağustos 2024

Ve kalmak için geri dönecek misin? “Evet, eğer bir fırsat olsaydı. İtalya gibi hiçbir ülkede yaşamıyorsunuz. Ailemde, büyük büyükannem ve büyükbabamdan beri hepimiz birkaç sezon yurt dışına göç ettik. Büyükbabam bana şunu söyledi: Dünyanın hiçbir yeri evim gibi değil. Amerika Birleşik Devletleri bana olağanüstü bir kariyer verdi; burası benim ikinci vatanım ama İtalya'da yaşam kalitesi, insan ilişkilerinin dokusu, kültür ile günlük yaşam arasındaki denge olağanüstü. Ülkemizde çalışmak ve yaşamak zorunda olan herkesin yaşadığı zorlukları biliyorum ama yurtdışındaki İtalyanlar nereye giderse gitsin başarılı oluyorlar. İtalyan sistemi benzersiz bir şey yaratmayı başardı; bu, yetenek yetiştirme konusunda harika bir yetenek ve bundan gurur duymalıyız. O halde burası özel bir ülke çünkü kitapçıları var. Ivrea'da 5-6 bağımsız ya da yarı bağımsız kitapçı var ve neredeyse tüm İtalyan şehirleri böyle. New York'ta kitapçılar birbiri ardına kapanıyor.”

Güzel Zihinler

Kristal bilimcisi Lia Addadi: “Hayatın sizi yaşamasına izin vermeyin… Tutku aranmalıdır”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Temmuz 2024

Leona kitaplar hakkında çok konuşuyor. Sinemadan. Hakkında konuşun Mesai Saatleri Dışında Röportaj akşamı bir toplantı için Met'te olacak olan yönetmen Martin Scorsese'den. İtibaren Anıt AdamAvrupa'ya başyapıtlar bulmaya giden ABD Ordusu askerlerini konu alan film. İtibaren Gladyatör 2: «Gördün mü? İlk sahnelerin hepsini şunu söyleyerek geçirdim: bu öyle değil. Romalılar harabe inşa etmediler. Bu dönemlerde bir film setini ne zaman izleseniz, mutlaka çatlak bir duvar, yıkılmış bir kemerle karşılaşırsınız. Romalılar yeni şehirler inşa ettiler. Çok renkli. Gösterişli bir dünyaydı…”

Renk Leona'nın en büyük tutkusudur. Bize nasıl doğduğunu anlat. Herkül mitinden. Ama ona ne olduğunu sorarsanız şöyle yanıt verir: «Benrenk mevcut değilNewton şunu yazdı: Bu yalnızca ışığın sonucudur. Ancak benim için bu kültürdür, değerdir. Bilimi, biyolojiyi, coğrafyayı estetik etki ve duygusallıkla birbirine bağlayan sürekli bir keşiftir. Romalıların morunu, Rönesans'ın kırmızısını, kırmızı kadifeleri ve Titian'ın kırmız kırmızısını düşünün. Hepsi böceklerden veya bitkilerden elde edilen boyalardan yapılır. Renklerin içinde kaybolmak hayatımın temel deneyimlerinden biri. En sevdiğim sanat eserleri kendimi tamamen kaybetmemi sağlayanlardır. Mark Rothko'nun renkli alanlarında veya James Turrell'in eserlerinde».

Bir ziyaretçi Washington DC'deki Ulusal Sanat Galerisi'nde Mark Rothko'nun resimleri arasında geziniyor (Fotoğraf: Robert Alexander/Getty Images)

Bir ziyaretçi Washington DC'deki Ulusal Sanat Galerisi'nde Mark Rothko'nun resimleri arasında geziniyor (Fotoğraf: Robert Alexander/Getty Images)

Bir Amerikalıyla evli, 17 yaşında ikiz erkek çocuk babası. «Liseyi bitiriyorlar, biri biyolojiyle, diğeri sinemayla ilgileniyor. Ancak bir ebeveynin sahip olması gereken ve umabileceği tek şeyin, onların eksiksiz ve mutlu insanlar olmaları olduğuna inanıyorum. Her zaman olmak istedikleri kişi olduklarını hissedebilsinler. New York'ta doğdular, olağanüstü bir şehirde büyüdüklerinin farkındalar ama kendilerini İtalyan hissediyorlar.”

Güzel Zihinler

Federico Faggin: Yaşayan en büyük mucit, mikroişlemcinin babası. “Makinelerden çok insanlığa ihtiyacımız var”

kaydeden Eleonora Chioda

23 Haziran 2024

Bu süreçte hepimize yardımcı olabilecek ne öğrendin?

“Orada keşif tutkusu esastır ve her varış noktası için geçerlidir. Bir şeyi yapmaya başladığınızda sonucun her zaman çok yüksek olması gerekir. Alternatif yok. Durumu iyileştirebilme fikrine her zaman sahip olmalıyız. Ve asla hareket etmekten korkmayın. Yıllar önce Pavia Üniversitesi'nde mezun olan öğrencilere bir konuşma yapmıştım. Üniversitede dördüncü yılımın başında başlayan gidişatımı anlattım. Profesörlerimden biri olan Paolo Ferloni bana şunları söyledi: Bir Erasmus öğrencisi İskoçya'ya gidemez, sen gitmek ister misin? İki hafta sonra ayrılış. Sınavlarınız ve notlarınız size aktarılacak, Avrupa'nın her yerinden arkadaşlarınız ve meslektaşlarınızla dolu bir gündemle geri dönüyorsunuz. Ayrıldım, bana çok şey öğreten olağanüstü bir öğrenme deneyimiydi.” Hareket etmekten korkmaBu, bugün hala onun ayırt edici özelliğidir. Sanat ve bilim hakkında hikayeler anlatmak için sık sık dünyayı dolaşıyor. Çok iyi yaptığı bir şey. Yine de o da bahsediyor Sahtekarlık sendromu. “Kendimi sık sık büyük bilim adamlarıyla, Nobel ödülü kazananlarla, sıra dışı beyinlerle takılırken buluyorum. Çok üst düzeydeki bilim festivallerinde konuşma yapmak üzere çağrılıyorum. Geçenlerde Accademia dei Lincei'ye girdim. Ve sık sık kendime şunu soruyorum: yanılıyor olabilirler mi?” Hayır. Elbette değil.

Güzel Zihinler

Stanford'dan parçacık fiziği uzmanı Caterina Vernieri: “Her şeyin nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için araştırma yapıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Ocak 2024