Merasime damga vuran konuşma

Suzan

New member
28. Memleketler arası Altın Koza Sinema Festivali’nin Onur Mükafatları bu yıl Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer’e verildi. Bilginer, teşekkür konuşmasında, “Eğri vakit içinderda dik duranlara selam olsun” dedi.

Adana’da bu yıl 28’incisi düzenlenen Milletlerarası Altın Koza Sinema Festivali’nde, Volkan Severcan ve Dolunay Soysert’in sunumuyla Onur Mükafatları verildi. Onur mükafatlarını Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer aldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Lideri Zeydan Karalar, merasimde yaptığı konuşmada sanatkarları, konukları ve onur mükafatı alan isimleri selâmladıktan daha sonra, “Tarihin, kültürün, sanatın, sinemanın, Karaoğlan’ın, Dadaloğlu’nun, Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Yılmaz Güney’in kenti Adana’ya güzel geldiniz” dedi.

Karalar, şunları söylemiş oldu:

“Adana’ya gelen konuklarımız, kentimize renk kattı. Nasıl ki Altın Koza Türkiye sinemasına, sinema sanayisine fazlaca kıymetli katkı sağlıyorsa, siz bedelli sanatkarlarımızın Adana’ya gelmesi de Adana’yı şereflendirmesi de kentimize tıpkı biçimde katkı veriyor.

Altın Koza deyince olağan olarak sinema şenliği akla gelir, Adana deyince de sinema akla gelir. Adana sinemasında da Türkiye sinemasında da Adana’nın üniversal pahaları olan Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in katkısı vardır. Yaşar Kemal’in Yılmaz Güney’i sinemaya teşvik etmiş olması, sinema sanatına sağladığı bir öbür değerli katkıdır. Bu kadar kıymetli sanatçıyı yetiştiren bir kentin evlâdı olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Yılmaz Güney’in ve öbür epey kıymetli sanatkarların o kadar değerli katkısı var ki Adana’ya, tahminen biraz da bu niçinle kentimizin yüzü her vakit, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği üzere aydınlığa dönük olmuştur. Bu yüzden de Adanalı olmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Konuklarımıza kentimize geldikleri için bir kere daha teşekkürlerimi iletiyorum.”

Türk Sineması’nın usta ismi Şerif Sezer’e mükafatını, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney takdim etti. Güney, “Bu hoş ve şık arkadaşım bizim ve Türk sineması için epeyce kıymetli. Mükafatı kendisine verdiğim için ayrıyeten fazlaca mutluyum” dedi. Mükafatını almak için sahneye gelen Sezer’in heyecanını gizleyememesine seyirciler, onu ayakta alkışlayarak karşılık verdiler.