MEB’in taslak ders kitapları kriterlerindeki güncellemesine Eğitim-İş reaksiyon gösterdi

semaver

Active member
MEB’in taslak ders kitapları kriterlerindeki güncellemesine Eğitim-İş reaksiyon gösterdi Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), ekim ayında Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’ni yenilemişti. MEB Talim ve Terbiye Heyeti, yeni yönetmelik doğrultusunda taslak ders kitabı ve eğitim araçları ile bunlara ilişkin elektronik içeriklerin incelenmesinde değerlendirmeye temel olacak kriterler ve açıklamaları güncelledi.

Yeni yönetmelikte olmayan temel insan hakları ile reklam vurguları, “Temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunar” ile “İçerik rastgele bir reklam ögesi içermemelidir” ibareleri ile konsey tarafınca kriterler ortasına eklendi.

‘TOPLUMSAL TEMSİLİYET’

Verilen örneklerde ve kullanılan karakterlerde bayan ve erkek dağılımı açısından istikrar gözetilmesi gerektiğine işaret edilen kriterlerde, “Kadın erkek temsilinde isnat, önyargı, kalıp yargı üzere tabirlerin bulunmaması gerektiği” kaydedildi.

“İçerikteki ögelerde ulusal ve manevi bedeller, toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurulmalı; toplumun giysi ve hayat usulü gerçekliğe uygun olarak yansıtılmalıdır” ve “İçerik oluşturulurken toplumun tüm katmanlarına hitap edilerek toplumsal temsiliyet dikkate alınmalıdır” kriterleri ise kriterler içinde en dikkat çekenler oldu.

‘ARTIK OLAĞAN OLACAK’

Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay, “esasen AKP tarafınca gericileştirilen eğitim sisteminin, ‘kindar ve dindar nesil’ yetiştirme gayesi doğrultusunda daha mezhepçi, ayrımcı hale getirileceğini düşündürüyor. Ders kitaplarında aslına bakarsan var olan toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili meseleler daha da ağırlaşacak, kitaplarda cinsiyetçi, ırk ve dini temelli bildirilere ve temsillere açık ve örtük bir biçimde daha fazla yer verilecektir” dedi.

MEB ile isimleri yolsuzluk argümanlarıyla anılan birtakım vakıf ve derneklerin imzaladığı protokollere dikkat çeken Özbay, “İfadelerden de anlaşılacağı üzere ders kitaplarının içeriklerine tarikatların, cemaatlerin kanaatleri sokulmak isteniyor. ‘Toplumun tüm katmanları’ sözüyle MEB’in protokol imzalayarak eğitime dahil ettiği tarikatların, ulusal eğitim eliyle desteklenmesi, bunun artık olağan hale gelmesi amaçlanıyor” tabirlerini kullandı.