MEB’in, 20. Ulusal Eğitim Şûrası için uzatılan görüş alma mühleti tamamlandı

semaver

Active member
MEB’in, 20. Ulusal Eğitim Şûrası için uzatılan görüş alma mühleti tamamlandı Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın, “Eğitimde Fırsat Eşitliği” temasıyla toplanacak 20. Ulusal Eğitim Şûrası’na ait görüşlerin iletilmesi için verdiği ek müddet tamamlandı. Şûra kararlarının bağlayıcılığının olmaması niçiniyle şimdiye kadar büyük kısmının uygulanmadığını anımsatan eğitimci Maksut Balmuk, “Şûra adeta iktidarın kendi istediği alanları tartıştırıp gündeme taşıdığı ve ‘Yaptık lakin şûra sonucu olduğu için yaptık’ mazeretinin altyapısının oluşturulduğu merci halini aldı” dedi.

MEB, 7 yıl daha sonra toplanacak eğitim şûrası için görüşlerin 10 Ekim’e kadar iletilebileceğini açıklamıştı. ondan sonrasında görüş iletme müddeti 29 Ekim’e kadar uzatılmıştı. 1-3 Aralık’ta gerçekleştirilecek şûra için bu biçimdece geri sayım başladı. Şûra kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu, bağlayıcılığının bulunmadığını söyleyen eğitimci Balmuk, “Bu niçinle geçmişten bugüne yapılan şûralarda alınan kararların büyük bir kısmı uygulamada yerini bulmadı. Şûra, adeta iktidarın kendi istediği alanları tartıştırıp gündeme taşıdığı ve ‘Yaptık fakat şûra sonucu olduğu için yaptık’ mazeretinin altyapısının oluşturulduğu merci halini aldı” dedi. 7 yıl evvelki şûrada alınan “tekli eğitime geçme ve toplam ders saatinin düşürülmesi” üzere kararların uygulamada karşılık bulmadığını fakat liselerdeki din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatinin artırılması sonucunın uygulanmaya başladığını anımsatan Balmuk, “Yapılacak şûrada da iktidar kendi dayatmak istediği alanları gündem yaptıracak ve kimi kararları aldırıp ileride uygulamaya koyacaktır” sözlerini kullandı.

‘BAZILARI YALNIZCA KATILIMCI’

Şûrada gündeme gelebilecek mevzular içinde “4-6 yaş Kuran kurslarının zarurî eğitim kapsamına alınması, hafızlık eğitiminin iki yıla çıkarılması, vakıfların eğitime daha epey dahil edilmesi, dini temelli seçme derslerin zarurî hale getirilmesi, karma eğitimin kaldırılması” olabileceğine işaret eden Balmuk, “Şûra, yapısı prestijiyle da bu mevzulara epeyce uygun bir yer zira belirli siyasi ve inanç bölümlerinin hâkim olduğu, kimi iştirakçilerin yalnızca iştirakçi olarak kalabildiği, seslerini yükseltebildikleri oranda tarihe not düşmekten öteye girmeyecek tesirlerinin olduğu bir yapıya sahip” diye konuştu.

‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ’

Şûranın ana teması olan fırsat eşitliğine de değinen Balmuk, bu bahsin eğitimin temel sorunu olduğuna işaret etti. Tıpkı mahallede bulunan imam hatip lisesinde 15-20 kişilik sınıflar varken, çabucak yanındaki Anadolu lisesinde 40 kişilik sınıflarda ders işlenen örneklerin olduğuna işaret eden Balmuk, “İmam hatiplere donanım tarafından her türlü kaynak aktarılırken öbür kurumlar üvey evlat muamelesi görüyor. Hatta imam hatiplere öğrenci kaydı için yemek, fiyatsız servis teşvikinin yanında burs teşviki de devreye sokulurken başka okullardaki öğrenciler kendi bahtlarına terk ediliyor” tabirlerini kullandı.