Maliyeti artan çifti personellik ve masrafı olmayan aloe veraya yöneldi

erkan_623

New member
Antalya Kumluca’nın Sarıcasu Mahallesi Darıyemezler mevkiinde 4 dönümlük serasına aloe vera bitkisi eken Hasan Devecioğlu (55) birinci hasadını yaptı. Aloe vera üretimine geçen Hasan Devecioğlu, serasındaki aloe vera bitkisine yalnızca hayvan gübresini eriterek suyunu veriyor. Hasan Devecioğlu, bitkilerinde kimyasal ilaç yahut gübre kullanmıyor. Büsbütün doğal olarak yetiştirdiği mamüllerine kış mevsiminde haftada bir yaz periyodunda ise 4 günde bir su veriyor. Birinci hasadında kestiği yaprakların kilosunu 12 TL’ye satan Hasan Devecioğlu, yeni kesecek olduğu yaprakları 20 TL’ye satmayı hedefliyor.

HİÇBİR PERSONELLİK VE MASRAFI OLMADI

Geçen yıl eylül ayında serasına 25 adet aloe vera bitkisi diken Hasan Devecioğlu, bu fidanlardan 4 dönümlük alana dikecek sayıda bitki yetiştirdi ve 1 Nisan 2021 tarihinde serasının tamamına aloe vera dikti. 1 Nisan’da serasına diktiği aloe veralarını 25 Kasım prestiji ile kesen Hasan Devecioğlu, işinin hiç bir personelliği ve masrafının olmadığını belirtti.

400 ADET ANAÇ ALOE VERA FİDANIM VAR

Çiftçi Hasan Devecioğlu, “Seramdaki aloe veraları geçen yıl 25 Eylül’de diktim. Şu anda toplam 2 dönüm aloe vera seram var. 1 Nisan 2021 tarihinde seramın her yerine yaydım. Geçen yıl 25 Eylül’de bulduğum aloe vera fidelerimi 1 Nisan 2021 tarihine kadar yetiştirdim. 1 Nisan’da yerimin tamamına aloe vera fidanı diktim. Şu anda 400 adet anaç aloe vera fidanım var. 400 fidandan en az kök başı bir, bir buçuk kilo yaprak kestim. Yıl ortasında 2 sefer daha kesim yapacağım. Kök başı toplam 7 – 8 kilo yaprak alacağımı ümit ediyorum. ondan sonrasındaki senelerda bu randıman daha da artacak. Birinci yaptığım aloe vera yaprak kesitini Antalya’ya gönderdik. Kozmetikçilere göndereceğiz. Bugün 12 kasa toplam 240 kilo yaprak kestim. Şu anda seramın küçük bir alanından her ağaçtan birer, ikişer yaprak aldım. Toplam ağaçtan yaprak almış olsaydım. Aşağı üst bir buçuk ton yaprak keserdim” dedi.

HAYVAN GÜBRESİNİN SUYUNU VERİYORUM

Bitkinin kilosunu 12 liradan sattığını söyleyen Devecioğlu, “hemen sonrasında satış yaptığım kişi geri kalan yaprakların kilosunu 20 liradan alacağını söylemiş oldu. Alınan yapraklar kozmetik endüstrinde kullanılacak. Biz bu serada yalnızca hayvansal eserler kullanıyoruz. Yani keçi koyun, küçük ve büyükbaş hayvanların gübrelerini ıslatıyoruz. Onların suyunu veriyoruz. Rastgele bir kimyasal kullanmadığımız için eserlerimiz kozmetik endüstrinde kullanabilecek. Böcek zararlısı yok. Bu bitkiye ilaç yapılmıyor. Gübre verilmiyor. Personelliği yok. hiç bir biçimde bir masrafı yok, haftalık su veriyoruz. Yaz devrinde 3 günde bir sulama yapıyoruz. Bu da aslına bakarsan bitkinin ne kadar su istediğini göstermiş oluyor. Hayvan gübresinin suyunu veriyorum” diye konuştu.

KAYNAK: İHA