Luca Berdondini: “Beyne yerleştirilecek çipim Musk'ınkinden daha güçlü”

Suzan

New member
Beynine yerleştirilecek, Elon Musk ve Neuralink'inden daha gelişmiş bir mikroçip geliştiriyor. Ve bunu Corticale ile İtalya'dan yapıyor, Cenova'daki İtalyan Teknoloji Enstitüsü'nde (IIT) doğan bir girişim. O, dünyanın tüm kapılarını kendisine açmasına rağmen sinir bilimi alanında ileri teknolojiler geliştirmek için ülkemizi seçen İsviçreli bilim insanı Luca Berdondini'dir. Beyindeki çip, hareketin amacını çözüyor ve bunu eyleme dönüştürerek nöro-robotik protezler gibi robotik destek sistemlerine komutlar veriyor. Motor fonksiyon bozuklukları olan kişilerin yaşamlarını iyileştirecek bir teknoloji. Ancak Elon Musk'un Ocak ayının sonunda X'te yaptığı “Neuralink ilk çipi insan beynine yerleştirdi” açıklaması ortalığı karıştırmıştı. haykırışlar ve etik şüpheler. Neden? “Çünkü Musk Tweet yazarak iletişim kuruyor. Çünkü onun niyetini tam olarak bilmiyoruz ve bu, etik sonuçları olan bir teknoloji. Çünkü kelimeyi çağrıştırıcı bir şekilde kullanıyor.” telepatitelepati ya da düşünce, insanlara bunun zihinleri okuyacak bir çip olduğunu düşündürüyor”.

Sinirbilim

Neuralink, nasıl yapılıyor ve beyne çip yerleştirmenin maliyeti nedir?

kaydeden Arcangelo Rociola

30 Ocak 2024

Böyle mi olacak? “Açık konuşalım. Bu, klinik alanda hareket niyetini eyleme dönüştürmek için kullanılan bir teknolojidir. Musk'un kendisi de motor patolojiler için çalışmalar yürütmek üzere FDA'dan yetki almıştır. Bu, Bu zihin okumak anlamına gelmez veya özel alana girin”.

50 yaşındaki Luca Berdondini, Bellinzona yakınındaki Ticino Kantonunda doğdu.. İsviçre'deki Lozan Politeknik Üniversitesi'nde Mikroteknik okudu, “Malzeme bilimi, bilgisayar bilimi, elektronik, optiği bir araya getiren bir fakültedir”. Entegre sistemler üzerine tez. Yüksek lisansını ABD'deki Caltech Üniversitesi'nde bu alanın öncülerinden Jerry Pine ile çalıştı. EPFL'den doktora. İsviçre'deki ilk 3Brain girişimi. 2007'den beri Cenova Teknoloji Enstitüsü'nde Nöroelektronik için Mikroteknoloji araştırma grubunu yönetmektedir.

Hareket ettiğimiz teknolojik alan beyin-makine arayüzü: BCI, Beyin Bilgisayar Arayüzü. Eğer bu teknoloji klinik alanı terk edecek olsaydı, düşüncelerimizi makineleri kontrol etmek, metin yazmak, ışıkları açmak veya diğer bilim kurgu senaryoları için kullanabilir miydik?

“Bu teknolojiler, klinik ortamda kalmaları halinde hastalar için bir katma değerdir. Tüketici dünyasına girerlerse sonuçlarının değerlendirilmesi zordur ve bilim kurgu senaryolarına geçebiliriz.”

Yenilik

Bir kişinin beynine ilk Neuralink implantı yerleştirilen nörolog: “Dikkatli olmak gerekiyor”

kaydeden Emanuele Capone

30 Ocak 2024

Corticale'in teknolojisi şu anda Neuralink'inkinden daha gelişmiş. “Küçük iğnelere benzeyen çok küçük cihazlar geliştirdik. Hareket kontrolüyle bağlantılı nöronların elektriksel aktivitesini kaydeden çok sayıda küçük mikrofon hayal edin. Bu bilgi daha sonra çıkarılıyor ve işlenmek üzere dışarıya gönderiliyor. Buna denir. motor niyetin kodunun çözülmesi. Bunu neden yapıyoruz? Hareket etme sorunu yaşayanların hayatlarını kolaylaştırmak. Travma, kaza veya ALS gibi dejeneratif hastalıklar nedeniyle”.

Elon Musk'un yaptığının aynısı ama Berdondini'nin çipinin bir avantajı var. “Neuralink sisteminde genel olarak 1024 elektrot bulunur, ancak bunlar daha sonra implante edilen birçok mikrodalgaya (veya implanta) dağıtılmıştır. Her bir mikrodalgada 16 elektrot vardır, dolayısıyla 1024 elektrot elde etmek için 64 implanta ihtiyaç vardır. Bizim durumumuzda, her bir implantın 1024 elektrotu vardır, Böylece aynı sayıda elektrot için tek bir mikrolezyon indükleniyor.” Motor patolojilere ek olarak daha fazlası da var. “Kutlama aktivitesinin kaydını, klinikte Parkinson hastaları için on yıllardır kullanılan bir şey olan elektriksel stimülasyonla birleştirirsek, A epilepsi veya ilaca dirençli depresyon gibi diğer patolojiler için de büyük potansiyel“.

Berdondini, 2018 yılında Neuralink tarafından bir seminer düzenlemeye davet edilen ilk kişiler arasındaydı. Musk tarafından yayınlanan tek WhitePaper'da referanslar arasında yer alıyor. “Teknolojik açıdan bakıldığında Musk, son teknolojiye göre yeni olan şeyler yapmıyor. Parçaları bir araya getirmede iyiydi, gerekli tüm becerilerin toplanması. Risk iştahı yüksek bir ekosistemde çalışıyor ve hızlı hareket ediyor.”

Tarih

Neuralink, insan beynine yerleştirilen ilk çip için binlerce gönüllü: Ne kadara mal olacak ve hangi amaca hizmet edecek

kaydeden Pier Luigi Pisa

08 Kasım 2023

Corticale, Kovid sırasında doğdu. “Evde sıkışıp kalmıştık, rekabetçi bir teknolojimiz vardı ve bilim camiası bizden bunu kullanmamızı istiyordu. Biz de bir proje oluşturmaya karar verdik. Fabio Boirobotik mühendisi, e Gian Nicola Angotzi, elektronik mühendisi”. Berdondini, 2021 yılında projesini 2 milyon euro ile finanse etmeye karar veren yatırımcı Giuseppe Santella ile tanıştı. Corticale'yi kurdu ancak halen şirkette aktif bir rolü yok. Kurucu ortak ve bilimsel danışmandır. .

Liseden beri Berdondini'nin iki güçlü tutkusu var. Biri robotik, diğeri biyoloji için. “Bugün mutlu bir araştırmacıyım çünkü çalışmamda bu iki dünyayı bir araya getirmeyi başardım.” Her zaman arayüzler üzerinde çalıştı, aktif elektrotlar fikrini geliştirdi ve ilk cihazları yarattı. Geçtiğimiz yıllarda ilk girişimi olan 3Brain'i kurdu. 2007 yılında İtalya'ya geldi. “ABD'ye, Belçika'ya, Fransa'ya gidebilirdim. Cenova'ya gelmeye karar verdim çünkü Teknoloji Enstitüsüne hayran kaldımMuazzam potansiyele sahip farklı araştırma alanlarını bir araya getiren. Nano malzemeler, robotik, sinir bilimi, hesaplamalı teknoloji: benim için burası bir oyun alanıydı…”.

Güzel Zihinler

Stanford'dan parçacık fiziği uzmanı Caterina Vernieri: “Her şeyin nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için araştırma yapıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Ocak 2024

Teknolojisine Sinaps adı veriliyor. Zaten İngiltere'de insan olmayan primatlar üzerinde deneniyor ve şaşırtıcı ve çok etkili sonuçlar veriyor. Halihazırda önemli uluslararası distribütörlerle işbirliğine başlamıştır. “Ayrıca insanlar üzerinde ilk deneyi gerçekleştirmek için ulusal ve uluslararası işbirliklerinden oluşan bir ağ örüyoruz. Bugün teknolojimizi bilimsel bir araç olarak diğer şirketlere satıyoruz. Buna paralel olarak tıbbi cihazı yaratmak için tüm bir üretim zinciri kuruyoruz. Bunu üretmek için gerekli sertifikayı zaten aldık.”

Peki ya klinik problemlere yönelik olarak yaratılan bu teknoloji sağlıklı insanlarda kullanılsaydı? “Bu olabilir ve bu bizi endişelendiriyor. Hazırlanmamız, düşünmemiz, sorular sormamız, önceden harekete geçmemiz ve düzenleme yapmamız gerekiyor.”

Güzel Zihinler

Yapay zekanın peygamberi Antonio Tomarchio: “Birçok ışık ve gölge, birkaç kişinin elindedir”

kaydeden Eleonora Chioda

14 Ocak 2024

Sağlıklı bir insana neden bu tür bir teknoloji implante edilir? “Sorulması gereken soru tam olarak şu. Cevap mı? Başkalarının yapamayacağı şeyleri yapmak. Basitçe söylemek gerekirse nafile işler yapmak.: Aklınızla ışıkları açın, internete bağlanın, telefona cevap verin, hareket etmenize gerek kalmadan e-posta yazın. Ancak senaryolar bilim kurgu olabilir ve sorular birden fazla olabilir. Bir okuldaki gençlere sordum: Bu tür bir teknolojinin yerleştirilmesini sağlar mıydınız? Birçok kişi bana cevap verdi: evet. Ve bir domino etkisi olabileceğinden korkuyorum. Her zaman olduğu gibi her teknolojinin olumlu ve olumsuz yanları vardır. Ancak araştırma dünyasını terk ettiğinde düzenlenmesi gerekiyor”

Musk'ın cihazı 5/10 yıl içinde piyasada olacak. Berdondini'ninki de aynı derecede iyi gidiyor. “Zaman, ekonomik kaynak ve çok fazla beceri gerektiren bir yol ama biz doğru yoldayız. Musk etkisi, bilim dünyası dışında tüm toplumun bunun neyle ilgili olduğunu bilmesini sağladı.”

“Bu teknolojiyi bilimsel bir konferansta ilk kez sunduğumda herkesin kafası karışmıştı: Bana neden 1.000 elektrot? Neden 4.000 elektrot? Onlara ihtiyacımız yok. 10 tane yeterli. Ben de şöyle cevap verdim: Binlerce, milyarlarca hücremiz var. , nasıl yönetiyorlar Birkaç tane yeterli mi? İleriye gittim. Her zaman buna inandım. Beyin karmaşık, dinamik bir sistemdir ve zamanla değişir. Bir gün elde edilecek bilgiyi kavrayacak şekilde uyum sağlayan teknolojilere sahip olmalıyız. bazı nöronlarda kodlanmış, sonraki ise diğerlerinde.”

Alman eş, iki çocuk. Berdondini'nin evinde İtalyanca, Fransızca, Almanca, bazen de İngilizce konuşuyoruz. “Onlar benim şansımdır, beni her zaman ayakta tutan onların desteğidir.” Kitapta bilimkurgu Marco Passarello'nun Berdondini ile yaptığı röportaj, sizi hayrete düşüren bir geleceği gördüğünüz bir bilim kurgu hikayesine dönüştürüldü.

Güzel zihinler

Leonardo Morsut: voleybol şampiyonundan Los Angeles'taki organoid bilim adamına

kaydeden Eleonora Chioda

31 Aralık 2023

Ya Elon Musk sizi ABD'ye çağırsaydı? “Sizi etik kurallara uymaya ve ne yaptığınızı anlatmaya zorlayan bilimsel bir bağlamda kalmayı tercih ederim. Corticale özel bir kuruluştur ancak bu teknolojinin kullanımını yalnızca klinik alanda sınırlayan bir tüzüğü vardır.”

Çocuklarınız için teknoloji dünyasında bir kariyer hayal ediyor musunuz? “Şu an sadece biraz daha barış dolu bir dünya hayal ediyorum.”