“Kuş Cenneti”nin bu hale getirilmesinin sebebi ortaya çıktı: Miras

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçu, dün toplumsal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunmuştu.

Yoğurtçu, Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde açılan kanalları ortaya çıkarmış ve, “DÜN BAŞIMA GELEN FECÎ BİR OLAYI ANLATAYIM. Kuşların ana göç yolu üzerinde olan Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde tam 21 kilometre yürüyüş yaptım. Aslında neredeyse her gün bu yürüyüşü yapıyorum! Yürürken kuş cennetindeki gölün kenarına koca bir kanal açılmış olduğunu gördüm. Gölün suyu içine dolmaya başlamış, bu biçimdece göldeki son su da kanalın içine dolup kuruyacak. Tuz Gölü’nde yavru Flamingoların başına gelen buradaki kuşların ve tabiatın başına BİLE BİLE GETİRİLİYOR. Lakin bu son değil, bir şey daha beni şoka uğrattı” demişti.

niçinİ ORTAYA ÇIKTI

Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Milleyha Kuş Cenneti’nin kenarındaki tarlasının hududunu belirlemek için hendek kazdığını söyleyen ve reaksiyonlara niye olan Yusuf İzzettin Cilli’nin kardeşi Tansu Cilli ise bu süreci makûs bir niyetle yapmadıklarını belirtti. Cilli, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Bu arazi bize dede mirası ve yüzsenelerdır bize ilişkin. Son vakit içinderda sulak alanın içine moloz dökülmesi niçiniyle hudutları belirlemek maksadıyla kadastro direkleri diktirdik. Lakin bu direklerin sonrasındasında söküldüğünü görür görmez daha kalıcı bir tahlil için arazinin etrafına derinliği 1 metre, genişliği 80 santimetre boyutlarında kanal açtık” dedi.

“ARAZİMİZİ VE SULAK ALANI KORUMAK İSTEDİK”

Yapılan sürecin, araziyi ve sulak alanı muhafazaya yönelik bir refleks olduğunu kaydeden Cilli, “sonrasındasında Emin Beyefendi geldi ve bu durumun suların çekilmesine ve sulak alanın da kurumasına yol açtığını söylemiş oldu. Biz de süreci durdurduk. Biz Milleyha Kuş Cenneti’ni Samandağ’a, Hatay’a ve Türkiye’ye nasıl kazandırabileceğimizin sıkıntısındayız. Bununla ilgili resmi mercilerin de bilgisi olan epeyce sayıda proje geliştirdik. Makus niyetli bir biçimde bu süreci yapmış olsaydık, daha evvel yapardık” sözlerini kullandı.

“UZMAN BİREYLERE SORULMASI GEREKİR”

Milleyha Kuş Cenneti’nde suların çekildiğini toplumsal medya hesabı üzerinden gündeme getiren kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçu ise kuşların huzurlu bir ortamda bulunmasının kendisini keyifli edeceğini belirterek, “Çok yorgunum lakin hem de da fazlaca memnunum. Burada en değerli nokta, bu biçimdesine hassas bölgelerde bu tip süreçler yapılırken, uzman bireylere sorulması gerektiğidir. Zira yapılan süreçlerin akabinde her şey için epey geç olabilir. Kimseyi suçlamak istemiyorum lakin atılan her adımda dikkatli olunmalıdır. Milleyha onlarca kuşun ve birfazlaca tuzcul bitkinin yuva alanı. Açılan kanalın, fazla su çekip, gölün suyunu erken tüketeceğini düşünüyorum” dedi.

“NELERİ KAYBEDEBİLECEĞİMİZİ FARK ETTİK”

Mevzunun gündeme gelmesinin akabinde yanlışsız adımların atılmaya başlandığını kaydeden Yoğurtçu, “Arazi sahiplerinin de haklı sebepleri var lakin ben burayı birinci gördüğümde, gölün kurutulmasına yönelik bir hareket olduğunu düşündüm. Lakin kanalla birlikte hudut sınırı çekmek istemişler. Tarlaların, diğer şahıslar tarafınca sazlıklara hakikat ilerletilmemesi için bu biçimde bir süreç yaptıklarını söylemiş olduler. Bizim için insan ayağı olduğu kadar başka canlılar da değerli. Burası yaşadığı sürece neleri kaybedebileceğimizi fark ettik ve bunun için ortalığı ayağa kaldırdık. Umarım ki hakikat adımlarla Milleyha Kuş Cenneti’ni 100 yıl daha sonra da gorebileceğiz” diye konuştu.

ESKİ HALİNE GETİRİLECEK

Öte yandan bahse ait açıklama yapan Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Lütfü Savaş da açılan kanalın en yakın vakitte kapatılacağını ve Milleyha Kuş Cenneti’nin eski haline getirileceğini söylemiş oldu.