Kurtarılan Guantanamo tutsağı Belize’de yeni bir hayata dair büyük hayaller kuruyor

Suzan

New member
BELIZE CITY — Eski Guantanamo Körfezi tutsağı Majid Khan, yirmi yıl sonra ilk kez kimse izlemeden özgür kaldığı ilk gününde dua etti.

Yeni ev sahipleriyle öğle yemeğinde taze Karayip balığı yedi, ilk akıllı telefonuyla oynadı, avukatlarıyla alkolsüz bir piña colada yudumladı ve Pakistan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ailesiyle evlat edindiği telefondan gerçek zamanlı görüntülü görüşme yaptı. vatan. Belize.

42 yaşındaki Bay Khan, Guantanamo Körfezi’nden serbest bırakılan ve orada “yüksek kaliteli tutuklu” olarak tutulan ilk tutukludur; ”

Geçen hafta, yıllarca hücre hapsinde başlayan yirmi yıllık sosyal izolasyondan ortaya çıkan planlar, hırslar ve gözlemler, bazen rastgele hızlı konuşma parçalarıyla ağzından fışkırdı.

“İşe geri dönmek istiyorum. Bana sakin olmamı söyleme dostum,” dedi Bay Khan heyecanla.

Bir restoran işletmek isteyebileceğini düşündü. Kesinlikle kamu görevine aday olmak istiyor.

Tekir kedisi Cheetah ile Küba’daki ABD askeri üssünden kalkan bir uçakla Belize’ye inişlerinden kısa bir süre sonra, Dışişleri Bakanı Eamon Courtenay’e, “Başbakana söyle,” dediğini kendi aktardı.

Khan, bu arada, hızlı aramasında zaten iki Belizeli imamın numarasının olduğunu, ancak yaklaşık 600’ü Müslüman olmak üzere 400.000 nüfuslu bu ülkedeki camilerini henüz ziyaret etmediğini ekledi.

Daha sonra Guantanamo Körfezi’ndeki hücre kapısına bıraktığı iddia edilen bir serbest stil şiirinden bir parça okudu. “O gün, 2 Şubat 2023… Allah beni azad etti… Davranışlarım başkalarını arı sokması gibi incitti. beni affedebilirler mi? A’dan Z’ye şunu veya bunu söyleyebilirim. Şüphelerimi çürütmek için umarım yapabilirim.

Mikrofon düşüşü dediği şeyle imzaladığını söyledi: “Majid Khan binayı terk etti.”

Saatler sonra, Belize dışişleri bakanı ülkesinin önde gelen haber kuruluşlarını çağırdı ve Bay Khan, eşi ve genç kızlarının “insani bir eylem” olarak Belize toplumuna katılacaklarını duyurdu.

Bay Courtenay daha sonra Bay Khan’ın daha sonra ulusunun bilmeyi hak ettiğini söylediği hayat hikayesini anlattı.

Bay Khan, 1990’larda liseye gittiği Maryland’de radikal İslam’a maruz kaldı. 11 Eylül saldırılarının ardından Pakistan’a giderek El Kaide’nin kuryesi oldu. 2003’ten 2006’ya kadar, kendisini “en korkunç işkenceye” tabi tutan CIA tarafından gizli tutuldu.

Guantanamo’da terör suçlamalarını kabul etti ve ABD hükümetiyle işbirliği yapmaya başladı. Bay Courtenay, “Önümüzdeki yıllarda iyi bir Belize olacağına güvenim tam” dedi. “Hiç kimseyi incitmedi, öldürmedi ve asla kavga etmedi.”

ABD Silahlı Kuvvetleri hakkında daha fazla bilgi

Khan ailesine yeni bir başlangıç için sağlam bir temel sağlamak amacıyla Belize, Amerika Birleşik Devletleri’nden kendisine bir ev, telefon, dizüstü bilgisayar ve araba alması için fon sağlamasını talep etti.

Bay Khan’ın bu yeni telefonla yaptığı ilk aramalardan biri, onu en uzun süredir temsil eden ve özgürlüğüne giden yolda ona yardım eden iki New York şehri avukatına oldu: 2006’dan beri Anayasal Haklar Merkezi’nden J. Wells Dixon ve 2009’dan Jenner & Block’tan Katya Jestin.

O ve hukuk ekibinin diğer üç üyesi, serbest bırakılmasından bir gün önce doğu kıyısından Belize’ye koşmuş ve otellerinin yüzme havuzunun yanında bunaltıcı sıcakta onun serbest bırakıldığının teyidi için endişeyle beklemişlerdi.

Hava karardıktan sonra, Bay Khan, kendisine rehberlik eden üç Belizeli – bir hükümet görevlisi, bir güvenlik görevlisi ve bir sosyal hizmet görevlisi – eşliğinde şort ve düğmeli bir gömlekle havuz alanına girdi. Sarılmalar, tokalaşmalar ve baş döndürücü konuşmalar vardı.

Ekipten biri, İslam’ın katı kurallarına bağlı olan Khan Bey için hindistancevizi aromalı kokteyl sipariş etti. Bir diğeri ona adanın Küba kontrolündeki bölümünde yapılmış bir kutu Cohiba purosu hediye etti. İlk kez kullananlar gibi peçeteyle parlattığı yeni iPhone 13’ü hakkında birkaç ipucu istedi. Pakistan’da yakalanmadan önce sahip olduğu açılır antenli eski tarz analog telefona göre çok büyük bir gelişmeydi.

Sonra abisi aradı. Bay Khan havuz kenarındaki bir şezlonga yerleşti ve babası, diğer kardeşleri, yeğenleri ve yeğenleri gürültülü, geveze bir video aile toplantısı için birer birer farklı pencerelerden çıktı. Bir avukat, akşam yemeği için ona karidesli tacos ve soda getirdi.

Guantanamo’da bir gün önce telefon görüşmesi, onun gibi hükümetle işbirliği yapan biri için bile imkansızdı. İstihbarat teşkilatları, hapishaneden ailesine yaptığı tüm aramaları izledi ve her arayan yaklaşık bir cümleden sonra durakladı – sansürcülerin ulusal güvenliği ima eden her şeyi duyması ve kapatması için yeterli bir süre.

Dışişleri Bakanı Khan’ı “zeki, entelektüel açıdan meraklı ve mükemmel bir aşçı” olarak nitelendirdi ve “açık fikirli ve Belize’de kolayca arkadaş edinebilir”. İlk günden itibaren “ülkeyi dolaşmakta, okumakta, çalışmakta, bir iş kurmakta ve yaklaşık 20 yıl hapis yattıktan sonra hayatının çoğunu yapmakta özgürdü.”

Böylece ikinci gün Bay Khan ve avukatları bir geziye çıktılar. Bir sahil restoranında öğle yemeği yediler, bir iskelede ekip fotoğrafları çektiler ve ardından, bir oğlunu üniversiteye götüren bir aile gibi hissettiren bir keşif gezisinde alışverişe gittiler.

Grup, Walmart’ın Belize’deki bir muadiline dolandı, bazen duş arabası gibi alışılmadık bir şeyi açıklamak için durakladı veya taşıdığı bir vazo gibi Bay Khan’ın özellikle güzel bulduğu bir eşyayı almasını bekledi. aile. Bir alışveriş arabasına su ısıtıcısı ve Tupperware, mayo ve gömlekler, saklama kapları, aynalar ve banyo tartısı yüklediler.

Bay Khan, Guantanamo günlerinden birkaç hatıra getirmişti – 46 sayfa şiir, çok yıpranmış bir Kuran ve çita, dikenli telli hapishane yerleşkesinde bir kedi yavrusu olarak görünen bir yaşındaki tekir. Bir ABD Ordusu veterineri kediyi kısırlaştırdı ve aşıladı, kedi daha sonra bir kafeste Belize’ye gitti.

Ayrıca ABD Donanması’nın ikiz turboprop uçağında, hapishanenin baş sağlık görevlisi, Bay Khan’ın tıbbi kayıtlarını ve kolesterol seviyelerini kontrol etmesi için altı aylık statin tedarikini ve hapishane tarafından reçete edilen diğer ilaçları Belizeli yetkililere teslim etmek üzereydi.

Alışveriş çılgınlığından sonraki durak yeni eviydi. Bir saat içinde hukuk ekibi, eşyalarını boşaltmasına ve ortalığı toplamasına yardım ediyordu.

“İlaçlarınızı bu rafta tutmanız gerektiğini düşünüyor musunuz?” dedi Bayan Jestin, ona duş kabininin nereye gittiğini göstererek. Ayrıca ona çarşafla yatağını nasıl yapacağını da gösterdi.

Son askeri avukatı Ordu Albay Wayne Aaron perdeleri astı. teknoloji. Hava Kuvvetleri astsubay Çavuş Shafiyquca Gause mutfağı kurdu. Tahliye dilekçesiyle ilgilenen Washington, DC avukatı Matthew Hellman, üç yatak odalı eve bir fan yerleştirdi.

Yıllarca yemeklerin yanında plastik kaşık verilen Khan Bey’e çatal bıçak seti almayı unuttuklarını söyleyenler oldu.

Evin büyük bir kısmı boştu, ilk başta bekarlığa veda evi, yatak, şifonyer ve dondurucuda pizzalar vardı. Kişisel olarak tanışmadığı eşi ve kızı Pakistan’dan gelmeden önce, belki bir kanepe ve yemek masası gibi mobilyaların satın alınması gerekiyordu.

Bay Khan, bir an düşündükten sonra, kendisi gibi “toplumun üretken bir üyesi” olmak isteyen bir adam için Belize’nin “Tanrı’ya karşı dürüst, mükemmel bir yer” olduğunu ilan etti.

Daha sonra köydeki ilk yemeğinden sonra namaz vaktinin geldiğini anlayınca başına gelenleri anlattı.

Belizeli ev sahipleriyle çatı katındaki bir restorandaydı ve banyoya gidip yıkanmak için sıvıştı. Bir garson gördü ve Müslüman olduğunu ve namaz kılacak bir yere ihtiyacı olduğunu söyledi. Onu yemek odasının altındaki bir çamaşır odasına götürdü ve ona temiz, kırmızı bir masa örtüsü verdi.

Her hareketi yirmi yıldır başkaları tarafından izlenen ve incelenen Bay Khan, ona kapıyı açık bırakacağını söyledi. Hayır, dedi, arkandan kilitle ki kimse seni rahatsız etmesin.

“Yaptım,” dedi hayretle. “Kapıyı kapatıp kilitledim. 10 dakika dua ettikten sonra ayrıldım.”