“Kulüp” dizisinde tartışma yaratan müzik: Alakası yok

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz günlerde “Kulüp” dizisinin son dönemi Netflix ekranlarında yayınlandı. Birinci dönemi seyretmiş olanlar 2. dönemi büyük bir merakla bekliyorlardı. Gerek senaryosu, gerek kurgusu gerekse müzikleri itibariyle 2. dönem benim için fiyasko idi. Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül olayları pek de gerçek işlenmedi ve anlatılmadı. Bu dizinin ve öteki birfazlaca dizinin senaryosunun kurgudan ibaret olduğunu savunanlar elbette olacaktır. Lakin unutmayalım ki ülkemizde dizilerin senaryolarını büsbütün gerçekmiş üzere seyreden bir kesim var. Dizilerde işlenen her mevzuyu olduğu üzere hakikat olarak kabul eden beşerler olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Hal bu biçimde iken dizilerin senaryoları yüzde yüz gerçeği yansıtmasalar bile daha dikkatli bir çalışma yapmak gerektiğini düşünüyorum. Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül olaylarından bir karma yapmak bu biçimde bir diziyi anlatmak için işin en kolayı. şüphesiz dizinin senaryosundaki yanlışlıkları ve yanlışları Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül mevzularında çalışma yapmış olan tarihçiler tartışacaktır. Gelelim dizideki müziklere…

ZEKİ MÜREN İLE BENZERLİKLER

Birinci dönemden farklı olarak yeni dönemde buhrana girip morali bozuldukça daima içki içen efemine bir müzikçi profilini yansıtmalarının manasını çözemediğimi belirtmek isterim. Birinci dönem kısımlarında bazılarının Erol Büyükburç’a benzetmesinin bilakis benim Metin Ersoy’a benzettiğim Salih Bademci’nin canlandırdığı müzikçi karakter Selim Songür karşımıza gerek kıyafetleri gerekse halleri prestiji ile Zeki Müren’e emsal bir görünümde çıktı. Bilhassa dizide kullanılan kıyafetler, diziyi seyreden birfazlaca bireyde Zeki Müren çağrışımı yaptı. Lakin söylenen müzikler bir daha Zeki Müren ile alakası olmayan tiptendi. Zeki Müren çok az aranjman yani Türkçe kelamlı Batı müzikleri seslendirdi. Kelamları Sezen Aksu ve Sibel Algan’a, müziği ise Seçkin Akay’a ilişkin olan ve o periyot müziğiyle alakası olmayan “Masal” isimli müzik 2. dönemde bir daha çalındı ve söylendi. Başka müziklerin birçok ise anonim alaturka yapıtlardan oluşuyordu.

TRT HAFİF MÜZİK VE CAZ ORKESTRASI VE KENAN DOĞULU

Dizide kullanılan bir öbür müzik ise kelamı ve müziği Kenan Doğulu’ya ilişkin olan “Yıldızlara” isimli müzik idi. Bu müziğin da “Kulüp” dizisinde anlatılan periyotla bir alakası yoktu ve o periyodun müziğini yansıtmıyordu. Müzikte tuşlu çalgıları Ercüment Orkut, davulu Ferit Odman, kontrbası Ozan Musluoğlu, trompeti Tolga Alım, saksofonu Serkan Altınok, trombonu ise Ertürk İduğ çalıyor. Kenan Doğulu ile TRT yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası üyelerinin beraberliği uzun müddettir devam ediyor. Bu noktada TRT yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası’na da bir parantez açmak gerekiyor. Merhum Süheyl Denizci’nin yıllar evvel söylemiş olduği üzere;

“TRT İstanbul Radyosu yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası’nın kurulmasını ben teklif ettim ve 1983 Şubat’ında çalışmalara başladık. Bir caz orkestrasının sahip olması gereken repertuvara sahibiz. Count Basie, Duke Ellington, Glenn Miller orkestralarının çaldıkları yapıtları çalıyoruz, çağdaş caz uygulamaları yapıyoruz. Orkestranın ismi yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası… Caz çalan bir orkestra yavaşça müziği fazlaca rahat çalar. Vakit zaman basında orkestra aleyhinde yazılar çıkıyor. Hıncal Uluç bu orkestranın gereksiz olduğunu yazdı. Orkestranın niye yerli müzikçilere eşlik etmediğini sordu. Bizim yerli şarkıcılarımız ortasında bir ya da iki kişi haricinde orkestranın önünde müzik söyleyebilecek müzikçi yok. “

Süheyl Denizci’nin söylemiş olduği bu kelamların akabinde 35 yıldan fazla bir süre geçti. Kendisinin büyük emek verdiği TRT’ye bağlı olan bu orkestranın günümüzdeki takımlı kimi üyeleri uzun vakittir Kenan Doğulu ile albüm ve konserler yapıyorlar. Hatırlayın; 30 Nisan 2019 tarihinde yani “Dünya Milletlerarası Caz Günü’ne, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Garo Mafyan ve Kenan Doğulu davet edilmişti. şüphesiz kimsenin kimselerle çalışmasına bir mani yok. Kâfi ki söylenenlerle yapılanlar örtüşsün. Süheyl Denizci’nin söylemiş olduği üzere caz çalan bir orkestra yavaşça müziği(popüler müzik) epeyce rahat çalar. aslına bakarsan günümüzde çalıyorlar da. Konserlerin ötesinde artık pop müzikçileri ile birlikte yapımlar yapıyorlar.

Kenan Doğulu’nun “Kulüp” dizisi için yaptığı “Yıldızlara” isimli müziğin müzisyen takımının da bir kısmı TRT yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası’nın birtakım üyelerinden oluşuyor. Bu orkestranın üyelerinin kimileri gerek Cem Yılmaz’la oynadıkları reklam sinemasında gerekse Cem Yılmaz’ın çabucak hemen vizyona girmemiş olan ve 2022 yılında Netflix’te izleyicilerle buluşacağı söylenen “Erşan Kuneri” sinemasının setinde görmüştük. Bir caz müzisyeni olarak tanınan bir kültür ikonu olma uğraşının beden bulmuş hali… Kelam konusu müzisyenlerin toplumsal medya paylaşımları bu durumun aslına bakarsanız en net örneği… Ferit Odman, 2017 yılındaki Güçlü Performans Sanatları Merkezi’nin “Kerem Görsev ve Ferit Odman İle Caz Üstüne Kısa Bir Sohbet” programında pop müzisyenlerinin albümlerinde çaldığını anlatırken Kenan Doğulu’nun ve Sezen Aksu’nun tanınan kültüre hizmet ettiğini söylemişti. Görünen o ki ortadan geçen 5 yıl içerisinde Ferit Odman’ın tanınan müzik ile ilgili fikirlerinde birtakım değişikler olmuş. Tüm bunların ışığında cazın kimileri için bir şeylerin aracı mı yoksa hedefi mı olduğu sorusu hala karşılığa muhtaç durumda. Ben tüm bu yapılanları müzik ismine bilhassa caz müziği ismine samimi bulmuyorum.

Bu vesile ile TRT yavaşça Müzik Ve Caz Orkestrası’nın eski üyelerini sevgi ve hürmetle anıyorum. Süheyl Denizci, Atakan Ünüvar, Neşet Ruacan, Erol Hisli, Veysel Çadır, Hasan Hür, Eray Turgay, Gökmen Noyan, Halil Yiğit, Fehmi Özbilek, Aldoğan Şimşekyay, Güray Aktalay, Halil Saçlı, Nejat Dayıoğlu, Neşet Betimen, Sacit Göze, Yalçın Ateş, Çınar Alpay, Ergüven Başaran, Emin Aydın ve isimlerini sayamadığım başka müzisyenleri…

Gönül ister ki tüm bu müzisyenlere çabucak hemen yaşıyorlarken birer hürmet konseri düzenlensin. . Zira isimlerini saydığım müzisyenlerin TRT yavaşça Müzik ve Caz Orkestrası’na emekleri hayli büyük. Ortamızdan ayrılanlara ise rahmet diliyorum. Unutulmasın ki bu orkestrada, geçmiş senelerda yer alan müzisyenlerin birçoğu hala etkin olarak müzisyenlik yapıyorlar.

“Kulüp” dizisinden yola çıktık, nerelere geldik. aslına bakarsan her vakit bu biçimde değil miydi? Kesinlikle kimi köşe başlarında birilerinin yolu, bir biçimde diğer birileri ile kesişiyor. Kâfi ki emeller bir olsun…

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl