Konyalı bayanlar 8 saatte aldıkları eğitimle 8 çeşit peynir ürettiler

erkan_623

New member
Konya’nın Kadınhanı ilçesine bağlı Atlantı Mahallesi’nde yaşayan bayanlar, mahalleye katkıda bulunmak için “Kırsalda Bayana Umut, Topluma Hayat Geliyor” projesine katılmak üzere araştırma yapmaya başladı. Teşebbüsçü bayanlar, İlçe Ziraat Odası ve İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğünün seminerler düzenlediğini ve 8 saatlik eğitimin akabinde peynir üretim sertifikası alabileceklerini öğrenince müracaat yaptı. 11 bayan günde 8 saat süren 30 günlük eğitimlerini tamamlayarak üretim basamağına geçti. Atlantı Ziraî Kalkınma Kooperatifinde toplanan kendi mahallelerinin sütlerinin işlemesini yapmak için kolları sıvayan bayanlar, birinci vakit içinderda getirilen sütü 42 dereceye kadar ısıtıp mayalamasını yapıyor. Tellemesi olarak tabir edilen sütün peynir halini alma sürecinin akabinde çıkartılan peynirler 4 gün boyunca ekşime sürecine bırakılıyor. Salamura, lor, sıkma, beyaz, kaşar, tel, misket, örgü üzere peynir çeşitlerinin yana sıra tulum peyniri de yapılıyor. Üretilen peynirler tuzlanarak keçi tulumlarına basılıp soğuk hava depolarına gönderiliyor..

ŞİDDETLİ SÜREÇ ATLATTIK

11 bayana eğitim veren Besin Mühendisi Cennet Kübra Gitmiş, “sıradan bir kuvvetli süreç atlattık eğitime birinci başladığımız sıralarda. ondan sonrasında bir nizam oluşturduk, artık meşakkat hayatıyoruz. Eğitime katılan bayanlar da hayli istekli öğrenmek için. Biz onlarla birlikte birfazlaca yeni peynir yaptık. Ben onlardan öğrendim, onlar benden bir şeyler öğrendi. Ben teorik biliyordum, onlar ise pratik biliyordu. Bu sayede biz burada büyük bir bilgi alışverişi yaptık” dedi. Üretilen peynirlerle ilgili bilgi veren Gitmiş, “Biz burada 8 çeşit peynir yaptık. Buna ek olarak tulum peyniri de ekleyerek bunu yaptık. Biz hala üretim aşamamızı yapmaya devam ederek, her gün bu başarıyı arttırmak için denemeler yapıyoruz. Olursa başarımız, şayet olmazsa deneyim deyip devam ediyoruz” tabirlerini kullandı.

YURT DIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ

Eğitime katılarak peynir üretimi yapan Fides Vural, “Biz bu eğitimi evvel bilgisayar üzerinden gördük. ondan sonrasında projesini uygulayarak yapmaya başladık. Çeşitli peynirler yapmayı da öğrendik hocamızın yardımıyla, bu kurstan güzel yararlandık. Bu kursta ise bizim kendi yöremizin peyniri olan eserimizi üreterek tanıtımını yapmak istiyoruz. Biz burada bu eserleri üretip Türkiye geneli, hatta yurt dışına kadar pazarlar konusunda açılmasını istiyoruz” dedi.

GAYEMİZ BU PEYNİRİN TADININ UNUTULMAMASI

Kursiyer Elife Çakmak da, “Bizim peynirimiz bizdilk evvelki senelerdan geliyor. Bizim tek gayemiz bizden daha sonra bu peynir tadının unutulmaması ve bundan daha sonraki senelera da aktarılmasını istiyoruz. Bizim için epey bedelli bir proje oldu, ileriki senelerda da çocuklarımıza kalmasını temenni ediyoruz” biçiminde konuştu. Üretilen mamüllerin seri üretimine başlanmasının akabinde kendilerine takviye isteyen Refika Karagöz, “Bizim üretimini yaptığımız eserler pek hoş kendi konutumuza de bu eserlerden gdolayıyoruz. Biz devlet yetkililerimizden maddi değil, lakin pazar alanında dayanak istiyoruz” sözlerini kullandı.

KAYNAK: İHA