Komünist lider Maçoğlu: Emekçi alımını kurayla gerçekleştiriyoruz

semaver

Active member
Komünist lider Maçoğlu: Emekçi alımını kurayla gerçekleştiriyoruz Tunceli Belediye Lideri Fatih Maçoğlu, Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın konuğu oldu. Teke Tek programında konuşan Maçoğlu, “Toplumun gereksinimleriyle ilgili lokal idarelerin de nazaranvi olduğunu hissettirmek istiyoruz. Artık üreticilerle yapıyoruz. Kriterimiz üretim alanlarını pak tutmak, o besine hiç bir katkı koymadan, tahlillerini yaptıktan daha sonra satmak. Hissiniz o istikamette değilseniz epeyce sıkıntı. Kendinizi oradaki alanda görmeye başladığınızda size büyük bir memnunluk veriyor. Belediyeler kamusal faydası gözeten çalışma yürüttüğünde önünde fazla mani yok. Personel, köylü, çiftçi, bayanlar, gençlerle üretmek istediğinizde kimse mahzur olamaz, olmuyor da” diye konuştu.

Maçoğlu’nun Altaylı’nın sorulara verdiği karşılıklardan öne çıkan başlıklar şöyleki:

“BELEDİYE OLARAK TÜRKİYE’DE 23-24 VİLAYETTE KOOPARATİFLER KURDUK”

Planlar doğrultusunda uygulamalar yapıyoruz ve insanlara geri dönüyoruz. Biz tohumu toprağa attığımızda 5-6 gün boyunca akşam bâtın bilinmeyen toprağa bakıyordum. İnanın birinci tohumun topraktan çıktığını gördüğümde yüksek sesle bağırıp ‘bu’ demiştim. Çıktığınız yolda kusur yapabilirsiniz, sert bir şeye denk gelebilirsiniz. İklimsel problemlere denk gelebilirsiniz. O yıl talih bizden yanaydı. Türkiye’de 23-24 vilayette 80’e yakın kooparatif kurduk. Bunun yarısı bayan kooperatifleri. Bizim iklimimizde buluşmayan tohumları, diğer bölgelerde yapıyoruz. İstanbul’da 7 tane kooperatifimiz var. Arıcılık, tahıl, meyve ve gibisi mevzuda bütün alanlarda. Doğal üretim yaptığımız için yapay gübre ve ilaçlarla yapılan yerlerin üstünde değil altında fakat yakınında. Organik biraz ticarileşti. 500 avro var ise başvuruyorsunuz, tahlillere gönderiyorsunuz. Doğal üretim yapıyorsanız, toprakları kirletmiyorsanız, topraktaki paklık kadar üretim olmaya başlıyor.

“İŞÇİ ÇIKARMAK, EMEĞİ REDDETMEK, SÖMÜRÜNÜN KESİMİ OLMAKTIR”

Biz emekçinin emeği üzerine hem özlük hem ekonomik ve toplumsal hayat alanı olarak pazarlık yapmayı yanlışsız bulmuyoruz. Sosyalistler personel sınıfının iktidarını hedefliyorsa buna uygun davranmalısınız. Bütçemize bakıyoruz. Bütçe masraflarımızın çalışma alanındaki hareketliliğimizi ne kadar etkiliyor ona bakıyoruz. Personellerimiz ek iş yapınca ‘Başkanım biz minimum fiyatla geçinemediğimiz için, inşaatlarda çalışıyoruz’ diyorlardı. 8 saatten daha az çalışmayı planlarken onun haricinde 12-23 saat çalışmaya gitmiş oluyorsunuz. hayatı kolaylaşmayınca bir verimlilik de yaratmıyor. Şu anda net 5 bin alıyor çalışanımız. Bu bütçeye yük getirdiği üzere hizmet kalitesini yükseltiyor. Bizde emekçi çıkarmak sözü emeği reddetmek, sömürünün bir kesimi olmak demektir, bu bizim unsurumuzu zedeler, durduğumuz tabanı bitirir.

“BELEDİYELER KAMU FAYDASINA YAPILAN İŞLERDE BORÇLANABİLİR”

Masraflarımıza dikkat etmeye başladık. örneğin kamuda karşılama, reklam sarfiyatları, ağırlama sarfiyatları, ihale sarfiyatları sözmevzusudur. Siz kamu faydasına çalışma yapan devletin kurumuysanız sistem o çalışmalarınızı desteklemesi gerekir. Geçen yıl 40 bin liraya aldığım asfalt materyalini artık 137 bin liraya alıyorum. Geçen yıl aylık 171 bin lira mazot 306 bin lira oldu. Bütün bu alanda masraflarımızın hayatımıza tesir yaptığı süreçte bunu görmeyip, çalışanlar üzerinde masraf olarak görürsek. 68 milyon resmi olarak önümüzde borç vardı. Faturalandırılmamış borçlar vardı. 70 milyonun üzerinde. Belediyeler iş yapar, hizmet üretir borçlanır. Acil olmayan, gerçek alanda borçlanmak berbattı. Işıklandırma TEDAŞ tarafınca yapılması lazımdı. Kamu faydasına ise borçlanılabilir. Bugün çekilen tüm kredi borçlarımız protokolle yapıldığı için esasen Vilayetler Bankası el koyuyor. Dayanışma sistemiyle, dostlarımızın gönderdikleriyle işe devam ettik. Kendime ilişkin bir aracım var, kendi arabımı kullanıyorum. Kendi mazotumu kendim dolduruyorum.

“MENDERES, HARRAN, ÇARŞAMBA, AMİK OVALARI MUHTAÇLIKLARI KARŞILAR”

İhale yaptığımız şeyler de var. örneğin petrol üretmiyoruz, satın alabileceğimiz şeyler bunlar. Birfazlaca belediyede paklık taşerona ihale edilir. Siz bir şey ihale ettiğinizde kişinin kârını koymazsanız şirket bunu alır mı? Biz şu biçimde bir şey yapıyoruz; paklık problemlerinde yol, kaldırım, park, ağaç budama, ağaçlandırmayı kendi belediye kaynaklarımızla yapıyoruz. Vakit zaman zorlandığımızda halkı çağırıyoruz. 2 saatlik boş vaktinizi bize ayırın diyoruz, işinizi bırakın gelin demiyoruz. Biz ona komün çalışması diyoruz, imece gibisi. bundan evvelki yıl ihalede karşı şirketin kârı 750 bin iken artık biz 280 bine malettik. Çalışanımız var, takım var, kısıtlı da olsa araçlarımız var. Devlet bundan 30-40 yıl evvel kendi karayolunu yapmıyor muydu? Hala o yollar sapasağlamdır. Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri üzere birfazlaca kurum kendi öz gücüyle yapıyordu. Tarım müdürlükleri daha nitelikli çalışma yürütüyordu. Artık her şey yurt haricinden alınıyor. Düşünebiliyor musunuz, saman yurt haricinden alınıyor. Konya, Menderes, Harran, Çukurova, Çarşamba, Amik ovası bütün gereksinimleri karşılayacak ovalardır.

“İŞÇİ ALIMLARINI KURAYLA BELİRLİYOR ANCAK ORADA BULUNMUYORUZ”

Günde 100 kişi iş istemeye gelmişti. Net konuşuyorduk. Özel mühendislik, teknik alanların haricindekilerin tamamına kura çekiyoruz. Memuru aslına bakarsan merkezden gönderiyorlar. Biz bir kere personel aldık. Kollektif anlayışı devreye sokuyoruz. Emekçi alımlarında muhtaçlığı şu biçimde belirliyoruz. Müdürlüklerimiz hangi alanda gereksinim var ise müellifler. Biz bunun sayılarına bakar, tartışırız. daha sonra muhasebe ve mali üniteleriyle konuşuruz. Alınacak çalışanların sayısı belirlenir. Bu cins durumlarda şeffafız. Emekçilerin tamamını kurayla aldık. Diyelim ki E sınıfı araç kullanacak sürücü lazım. Yüzde 50’si bayan. Kura çekiminde biz orada olmuyoruz. Bütün kurumlar ve STK’ları davet ettik. Onların huzurunda yapıldı. Devlet kesinlikle merkezi bütçede gelirleri yükseltmesi gerekiyor. Kendi öz gücümüzle 1 milyonluk su rezervi çalışması yaptık. Belediyenin bütçesinde hiç hesapta olmayan bir meblağ budur.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE 8 SAATİN ALTINA İNMEK İSTİYORUZ”

İstanbul Kontratı ile ilgili bayan meclisimiz bir ünite kurdu. Bayanlar regl, menapozla ilgili aylık müsaade uyguluyorlar. niye bir toplulukla ilgili sonucu bir öbür topluluk alsın ki? İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili niye erkek bir belediye lideri alsın ki? Bayanlar daha hakikat, daha olgun ve daha sürdürebilir kararlar alıyorlar. Artık kamuda olağan takımlı emekçi alamıyorsunuz, taşeron üzerinden alıyorsunuz. Biz orada planlama yaparken süreç içerisinde evvel 2 bin 800 lira alan emekçilere 600-700 artırım yaptık. daha sonrasında herkese eşit artırım yaptık. 5 bin lira en alt 5 bin 600 lira en üst alan olarak tespit ettik. Senede 4 ikramiye veriyoruz. O maaşların haricinde mesai yapılmıyor. Önümüzdeki süreçte 8 saatin de aşağıya inmek istiyoruz. Bir personel ailesine vakit ayırmazsa mutsuzlaşır. Tunceli’de çalışan herkes sendikalıdır. Kimseye zorla sendikalı olun yahut zorla sendikasız olun demeyiz. Sendikalı olmaları için yönlendirme yaparız. Ben de sendika üyesiydim. İşyerinde temsilcisiydim. O periyotlardan buraya gelinen süreçte eksik gördüğüm bir şey vardı. Bizler eşitliği savunuyorsak cinsiyet problemlerinde hassas olmalıyız. Yüzde 50 bayan olması lazım.

SMA HASTALARINA YARDIM VE GÜLİSTAN DOKU BULUNSUN İLETİSİ

Doğal alanı bozmadan, onunla üretim bağlantısına uygun bir endüstrinin olması gerekiyor. Bizdilk evvel kayyum sürecinde dokumaya dair bir çalışma yürütüldü. 1500 tane personel çalıştırılıyordu. Bunu yaparken süreksiz personel üzerinden. Size yer veriyor, fabrikayı kurdurtuyor. Bunu KOSGEB üzerinden yapıyor. İŞKUR üzerinden alınıyordu emekçiler. Sürdürülebilirliği olmadı bunun. Üretim münasebetlerinde bir turizm sıkıntısı bir de üretim problemi. Tarım ve hayvancılık gibisi. Bölgede bunu yapanlar var. Doğayı kirletmeden ziraî faaliyetler. Bizim toprakla hayli sıcak bağımız var. Tahıl, bakliyat ve hayvancılığın bölgede yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu SMA hastalarıyla ilgili fazlaca ağır tartışma yürütülüyor. Toplumsal devletin vatandaşlarının sıhhatiyle ilgili kendisini sorumlu hissetmelidir. SMA hastalığı büyük bir yara zira. Gülistan Doku kayıp. Dersim halkı huzursuz, ailesi huzursuz. Gülistan Doku bir gecede kayboldu. Bulunmasını istiyoruz.