Köy okullarını çürütüyorlar

semaver

Active member
Köy okullarını çürütüyorlar Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Alaçam Mahallesi’ndeki eski ismiyle “Alaçam Köyü İlkokulu” taşımalı eğitimle birlikte kapatıldı ve bahtına terk edildi.

Şimdilerde bir odası haftada bir gelen sıhhat işçisi tarafınca ilaç yazma-muayene emeliyle kullanılan binanın çatısı ve sıvaları dökülüyor. Duvarlarında çatlaklar oluştu. Önündeki bayrak direği ortasından kırılmış durumda. Çürümeye terk edilen binanın önüne artık de hayli maksatlı toplumsal tesis ve yemek pişirme yeri yapmak gayesiyle demir kazıklar çakıldı. Anadolu’daki kapatılan birfazlaca köy okulu da emsal durumda. Bu okulları kapatan AKP, yerine taşımalı eğitim sistemi getirdi. Bu sistem için her yıl milyonlarca lira harcanıyor. Yalnızca geçen yıl yapılan harcama 1.3 milyar lira.

‘AYDINLANMA IŞIĞI’

Eğitim-İş Lideri Kadem Özbay, kapatılan bu okulların muhtarlıklar tarafınca pazar yeri üzere farklı gayelerle kullanıldığına işaret etti. Bir milyonun üzerinde öğrencinin taşımalı eğitim kapsamında olduğuna dikkat çeken Özbay, taşıma işinin de birilerinin yakınlarına, tanıdıklarına verildiğini söylemiş oldu. Sistemin öğrencilerin can güvenliği için de tehlike yarattığını belirten Özbay, geçtiğimiz günlerde Samsun’da bir servis aracının kaza yaptığını, bir öğrencinin hayatını yitirdiğini anımsattı. Taşımalı eğitimi “garabet” olarak nitelendiren Özbay, “Buraya para aktarılacağına, köy okulları tadil edilse, bir milyona yakın atanamayan öğretmen atansa, aydınlanma ışığı da yakılmış olur” dedi. Her yıl taşımalı eğitime milyonlarca lira vermek yerine bu kaynakla köy okullarında bir daha eğitim sağlanabileceğini kaydeden Özbay, “Her şey bir yana köyün ortamı değişir. Tahminen de bunu istemedikleri için köylerden öğretmenleri çektiler. En uzak yerlere bile imam atanıyor. Fakat çocukların olduğu yerleri okulsuz, öğretmensiz bırakıyorlar. Bu eğitime olan bakış açısını da gösteriyor” dedi.