Kemal Kılıçdaroğlu: ‘Yolsuzluklarla ilgili epeyce sayıda evrak elimde’

semaver

Active member
Kemal Kılıçdaroğlu: ‘Yolsuzluklarla ilgili epeyce sayıda evrak elimde’ CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Helalleşme’den, ‘yolsuzluk ihbarları’na, seçimlere kadar birfazlaca mevzuyu Sözcü Gazetesi’nden Emin Özgönül’e anlattı.

Bürokratlardan epeyce sayıda yolsuzluk ihbarı ve belgesinin kendilerine ulaştığını belirten CHP başkanı, “Bürokrasiye yaptığım davetten daha sonra, hukuka uyan bürokratlar, kendilerini daha inançta hissettiler. Yasa dışı halde gelen baskıya da direndiler. İmza atmamaya itina gösteriyorlar. Geçmişte yapılan yolsuzluklara ait epeyce sayıda evrak ve evrak bize akmaya başladı. Bunların sayıları fazla olduğu için bir takım kurduk. Yeri ve vakti gelince bu yolsuzluk belgelerini kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bürokrasi aslında yaptığı işler ötürüsıyla suçlanmak istemez, kanunlara uygun davranmak ister, maddelere alışılmamış süreçlere direnmek ister. Ancak yıllardır bürokrasi üzerinde baskı kuruldu ve dürüst beşerler sistemin dışına itildi. Yandaşlarına da aşikâr makam ve mevkiler verdiler. Bu da siyasetçi ile bürokrasi içinde çıkar bağı doğurdu. Doruktaki nemalanıyor, alttaki de ‘bu biçimde ben de’ diyor. Bu durumdan dürüst çalışan bütün bürokratlar rahatsızdı. Benim yaptığım davet, bürokrasiye itimat verdi. Artık kendilerini yalnız hissetmiyorlar” diye konuştu.

“BEN ‘HELALLEŞME’ DEDİM LAKİN ‘HESAPLAŞMA’ AYRI”

Tartışma yaratan “helalleşme” kelamlarına de açıklık getiren CHP başkanı, “Ben ‘Helalleşme’ dedim lakin ‘hesaplaşma’ başka. Yolsuzluk yapandan, kul hakkı yiyenden, hukuk ortasında elbette hesap sorulacak. Helalleşme derken ‘Yolsuzlukları görmeyeceğiz, devleti soymuşlar görmeyeceğiz’ diye bir şey yok. Biz geçmişin yaralarının kaşınmasını değil, geleceğe bakmak istiyoruz. Geçmişin yaralarını kanatarak sağlıklı bir gelecek yaratamazsınız. Oturalım sağlıklı, yararlı ve dayanışma ortasında bir gelecek inşa edelim, çocuklarımıza hoş bir Türkiye bırakalım istiyoruz” tabirlerini kullandı.

“YOKUŞ AŞAĞI SON HIZ GİDİYORUZ”

Daha evvel “Türkiye freni patlamış kamyon gibi” söylemiş olduğini hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, lirada son periyottaki erimeyle bir arada bugün ülkenin “yokuş aşağı son sürat” gittiğini söylemiş oldu. “Türkiye’yi deneme ve sınama ile yöneten bir anlayış var” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyleki konuştu:

“Akıl değil, bilim değil, liyakat değil, kendi başına nazaran bildiğini okuyan, alınan telkinlerle, ‘Bir de şunu deneyelim nasıl olacak bakalım?’ diyen bir idareyle karşı karşıyayız. Deneme yanılmayla ülkeyi yönetiyorlar, deneme tahtası… Türkiye geçmişte de dertlere girdi, vatandaşımız güç günler geçirdi. Lakin bugünkü durum fazlaca daha farklı, Meclis duvarının önüne gelip yalvaran, kendisini yakanlar var. Kayseri’de bir vatandaşımız ömrüne son verdi. Beşerler güç kaidelerde ve geçinemiyor, ancak bunu görmeyenler var”

İKİLİ MAAŞ HORTUMUNU KESECEĞİZ

İktidarda, “parayı ve parayı sevenlerle oturup kalkmayı fazlaca seven bir ekip” bulunduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, 5 yerden birden maaş alanlar bulunduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Hatta Telekom’da, 2’nci 3’üncü maaşı ve ikramiyeyi Euro ile alanlar var. ‘Yerliyim millîyim’ diyeceksin, Türk lirasını yerlerde süründüreceksin. Yabancı parayı ise halkın ulaşamayacağı kadar yükseklere çıkaracaksın. Kendilerine gelince de 3-5 maaş alacaksın. Bu hortumu keseceğiz, devlette 2 maaş 5 maaş olmaz, buna son vereceğiz” dedi.