Kaynaştırma öğrencisine ayrımcılık: Veliden fotoğraflı ispat

semaver

Active member
Kaynaştırma öğrencisine ayrımcılık: Veliden fotoğraflı ispat Ankara’daki Şehit Hakan Toydemir İlkokulu’nda okuyan 2. sınıftaki kaynaştırma öğrencisi M.B’nin, sınıf öğretmeni N.Ö. tarafınca ayrımcılığa uğradığı argüman edildi. Olay, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının birinci devrinde meydana geldi. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerden M.B., annesi S.A.B’nin tezine bakılırsa sınıfta ayrımcılığa uğradı.

“HEYECANIMIZI KIRDI”

Sınıf öğretmeni N.Ö’nün, aileye “Çocuğun fazlaca hareketli, ders işleyemiyorum, çocuğunuzun bakıcısı değilim, beni aramayın, rahatsız etmeyin” dediği, öbür öğrencilere de sınıfta olanları “ailelerine anlatmamaları” istikametinde baskıda bulunduğu öne sürüldü. Veli S.A.B., 18 Ekim’de çocuğunun hudut krizi yaşadığını ve ders işlemek istemediğini, bunun niçininin “oğlunun tüm öğrencilerden farklı istikamete bakan ve onlardan ayrılan bir sırada oturduğu” görülen bir görsel ile ortaya çıktığını belirterek, okula şikâyette bulundu.

Bunun üzerine toplanan “Okul Rehberlik ve Ruhsal İstişare Hizmetleri Yürütme Komisyonu”, “öğrencinin, sınıfında memnun olduğu ve rastgele bir meselesinin olmadığı tarafında beyanda bulunduğu, öğretmen N.Ö’nün de argümanları reddettiği” nedeni öne sürülerek “öğrencinin ruhsal şiddet ve ayrıştırmaya maruz kalmadığı” biçiminde rapor hazırladı. Mevzuyu Etimesgut İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü’ne taşıyan veli S.A.B., argümanları bir dahaleyerek “Çocuğumu ayrıştırmış, yalnızlaştırmıştır. Bu durum hem çocuğumun tıpkı vakitte benim psikolojimizi bozmuş, okul heyecanımızı ve hevesimizi kırmıştır” dedi. Oğlunun sınıfının değiştirilmesinin teklif edildiğini de kaydeden S.A.B., duruma reaksiyon gösterdi.

“SESIMIZI DUYURAMADIK”

Argümana nazaran, İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı inceleme kararı öğretmen N.Ö’ye kınama cezası verildi. Veli S.A.B., cezaya ve N.Ö.’nün öğretmenliğe devam etmesine yazdığı yazı ile reaksiyon gösterdi. S.A.B., yazıda, “Veli ve öğrenciler çaresiz bir biçimde kimseye sesini duyuramamıştır” dedi.