Karantinayı ihlal ettiği için uyaran hekimi tehdit etti! 6800 lira para cezası aldı

erkan_623

New member
Olay, geçen yıl 26 Ekim’de Doğukent Aile Sıhhati Merkezi’nde meydana geldi. Ömer Özbiner, rapor almak için aile tabibi Lütfi Tiyekli’ye başvurdu. Tiyekli, sistemde yaptığı denetimle Ömer Özbiner’in temaslı olup karantinayı ihlal ettiğini tespit etti. Bunun üzerine Tiyekli, rapor isteyen Ömer Özbiner’in karantinayı ihlal ederek hem kendisinin birebir vakitte aile sıhhati merkezindekilerin sıhhatini tehdit ettiğini belirterek konutuna dönmesi gerektiğini söylemiş oldu.

CÜRÜM DUYURUSUNDA BULUNDU

Argümana göre, Ömer Özbiner, Lütfi Tiyekli’ye hakaret edip aile sıhhati merkezinden ayrılarak 184 Nolu Sıhhat Bakanlığı Bağlantı Merkezi’ni (SABİM) aradı. Telefona çıkan gorevlilere “Bu adamı dövsem haklı mıyım, haksız mıyım? daha sonra hekimleri niye dövüyorlar, tabip dayak yemeyi hak ediyor, gırtlaklamamak için kendimi güç tutuyorum. Doktora bir şey yapmamak için dışarıya çıktım” diye konuştu. SABİM vazifelileri de Dr. Lütfi Tiyekli ile bağlantıya geçerek hastanın makus bir şey yapabileceğini, bu niçinle dikkatli olması konusunda uyardı. Tiyekli de Ömer Özbiner hakkında savcılığa hata duyurusunda bulundu.

VATANDAŞIN HAKLI OLDUĞUNA ÖRNEK VERMEK İÇİN SÖYLEDİM’

Ömer Özbiner hakkında hakaret ve tehdit cürümlerinden Kahramanmaraş 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Ömer Özbiner, hiç bir biçimde tehdit ve hakarette bulunmadığını, hekimi şikayet etmek için SABİM’i aradığını öne sürerek “Konuşmamda televizyonda izlediğim vatandaş ve tabip kavgalarını başıma gelince, vatandaşın haklı olduğunu gördüm. Bunu örnek vermek için ‘bu biçimde hekimler dayağı hak ediyor’ diye söylemiş oldum” dedi. Ömer Özbiner, hakaret kabahatinden 4 bin 560 lira, tehdit kabahatinden da 2 bin 240 lira olmak üzere 6 bin 800 lira isimli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Ömer Özbiner hakkında daha evvel yargılandığı davada aldığı cezayı göz önünde bulundurarak kararın açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.

TAZMİNAT DAVASI DA AÇACAĞIM

Karar hakkında konuşan Dr. Lütfi Tiyekli, cezanın yetersiz olduğunu söylemiş oldu. Karantinayı ihlal ettiği için Ömer Özbiner’i konutuna dönmesi konusunda uyardığını, bunun karşılığında hakaret ve tehdide maruz kaldığını belirten Tiyekli, şöyleki dedi: “Vatandaş hastalıklı bir şahısla temaslı olduğu için karantinada olması ve konutundan dışarı çıkmaması gerekirken, kuralları çiğneyerek aile sıhhati merkezine gelip süreç yaptırmaya çalışıyordu. Bunu sistem üzerinde fark edince kendisine burada durmasının yanlış olduğunu, insanları riske attığını, konutundan dışarı çıkmaması gerektiğini söylemiş olduk. Vatandaş, bunun üzerine bana bağırıp hakaret etmeye başladı. Buradan ayrıldıktan daha sonra olağanda sıhhat sisteminin geliştirilmesi için kullanılması gereken 184 çizgisini arayarak hakkımda hakaret ve tehditvari sözlerde bulunmuş. Bu durumu Sıhhat Bakanlığı bana ulaştırıp vatandaşın makûs şeyler yapabileceğini belirterek önlem almamı istedi. Ben de kişiyi savcılığa şikayet ettim. Mahkeme de yargılama sonunda bu şahsa ceza verdi. Bu cezaların kâfi olduğunu düşünmüyorum. Zira bu kişi, toplumun sıhhatini tehdit etmekte. Aslında bu dava Lütfi Tiyekli’nin davası değil. Bu kişi, topluma karşı cürüm işlemektedir. Bu durumda biroldukca insan vardır ve bu kuralı çiğnemektedir. Aslında bu şahıslara, kamunun karantina kurallarını ihlal ettiği için de ceza verilmesi gerekir. Bu mevzuyu devam ettireceğiz ve şahsıma yapmış olduğu hakareti bütün sıhhat topluluğuna yapmış olarak görüyorum. Bunun için de bu bireye tazminat davası da açarak tekrar sıhhat çalışanlarına hakaret ve tehdit etmemesi, kurallara uyması gerektiğini öğreteceğiz.”

KAYNAK: DHA