Kansere karşı “Zafer”i araştıran İtalyan doktor Marco Ruella

Suzan

New member
Belirli lenfoma türleri için dünyada eşi benzeri olmayan bir tedavi geliştiriyor. Bu alandaki araştırmaları nedeniyle prestijli ödüller aldı ve seçkin araştırmacılardan oluşan Amerikan derneği olan American Society of Clinical Investigation'a girdi. Keşiflerini acı çeken insanlara ulaştırmak için bir girişim kurdu. denir Marco Ruella Torinolu ve 41 yaşında. Kendisi bir doktor, profesör, bilim adamı ve bir derneğin kurucusudur. biyoteknoloji güzel bir isimle: ViTToria (böyle yazıldı, nedenini yakında anlayacaksınız). Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesi'nde ders veriyor.

Yıllarca onunla çalıştı CAR-T terapisinin öncüsüProfesör Carl HaziranCAR-T Terapisini geliştirdiği için muhtemelen Nobel'e aday gösterilecek olağanüstü bir bilim insanı. Bu seninle ilgilitümörleri yok etmek için değiştirilmiş hücreleri kullanan bir terapi. Dergi Bilim buna devrim niteliğinde bir terapi adını verdi.

Güzel Zihinler

Alzheimer'ı yenmek için algoritmalar geliştiren nörolog Federica Agosta

kaydeden Eleonora Chioda

31 Mart 2024

CAR-T Terapisi aşağıdakilerden oluşur: hastanın T lenfositlerini toplayınbeyaz kan hücresinin bir alt türü, onları laboratuvarda büyütün ve değiştirin böylece CAR (Kimerik Antijen Reseptörü) adı verilen bir proteini eksprese ederler. Bu reseptör bağışıklık sistemini uyandırırtümörü tanımasına ve onunla savaşmasına olanak tanıyor” diye açıklıyor Ruella.

CAR-T, tarihteki herhangi bir kanser terapisinin iyileştirici sonuçları açısından en büyük potansiyeli göstermiştir, ancak sınırlamalar devam etmektedir.

Terapi büyük B hücreli lenfomalar, multipl miyelom ve B hücreli lösemi için işe yarasa da bazı sorunları vardır.

Hastaların yalnızca üçte biri uzun vadede olumlu yanıt veriyor ve birçok tümör bağışıklık sisteminden kaçacak mekanizmalar geliştirir”. Ruella buradan yola çıktı. Bu sorunlardan yola çıkarak çözüm aramaya başladı. Ve tüm çabasını insanların üçte ikisinin bu tedaviye neden yanıt vermediğini ve nasıl tedavi edildiğini anlamaya yoğunlaştırdı. daha etkilidir.

Güzel Zihinler

Antibiyotik direnciyle mücadele eden İtalyan Damiano De Felice

kaydeden Eleonora Chioda

14 Nisan 2024

En az otuz yıldır bu hücrelerden bahsediyoruz. Ancak Carl June, çalışmaları FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından onaylanan ve 2017 yılında piyasaya çıkan ilaçlara dönüştürdü. Onaylanan ilk CAR-T, Dr. Ruella'nın çalıştığı üniversitede geliştirildi.

“Bu tedavilerin etkinliğini artırmak amacıyla buradan yola çıktık. kullanılan genetik mühendisliği ve CAR-T hücrelerinden CD5 adı verilen bir proteini çıkarırsak, bu bağışıklık hücrelerinin süper güçlü hale geldiğini ve tümörü tamamen öldürdüğünü, CD5'i tutan CAR-T'lerden çok daha iyi çalıştığını buldu.”

Bu süreci keşfeden Ruella laboratuvardan çıkıp kliniğe girmeye karar verdi. “Avrupalı bir zihniyetim var ama Amerika gerçekten bir fırsatlar ülkesi. Buraya geldiğinizde her şeyi yapma fırsatına sahip olduğunuzu anlıyorsunuz… ya da hemen hemen her şeyi.”

“ViTToria ile (iki T, biri CART için, diğeri T hücreli lenfoma için) 40 milyon sermaye topladık, FDA yetkimiz var ve Önümüzdeki birkaç hafta içinde ilk hastamızı tedavi edeceğiz. Dünyada ilk kez böyle bir deney yapılıyor. Nadir bir hastalık olan ve şu anda etkili bir tedavisinin bulunmadığı T tipi lenfomalar üzerinde bunu deniyoruz. Bütün bunlarla karşı karşıya kaldığımda karışık duygulara, duygu ve korku karışımına sahibim.”

Vittoria'ya buna kansere karşı kazanılan bir zafer anlamına geldiği için bu isim verilmiştir.

Piyemonteli, Alba ve Asti arasındaki küçük bir kasaba olan Torino ile Govone arasında büyüdüAnne ve babasının geldiği yer olan Ruella'nın kaderi, yazılmamış bir kaderdir. “Çocukken hiçbir zaman doktor olacağım diyenlerden olmadım. Doktor olan anne-babam, büyükannem ve büyükbabam yok. Araştırma yapmak istedim.” Liseyi bitirir ve fizik, mühendislik ve tıp alanlarına girmek için sınava giriyor. Hepsini geçiyor. “Sonra tıbbı seçtim çünkü… derinlerde bunun benim yolum olduğunu biliyordum… ve bir hata yüzünden zaten vergilerimi ödemiştim!”.

Güzel Zihinler

Simone Bianco, yaşlanmayı durdurmak için hücreleri yeniden programlayan adam

kaydeden Eleonora Chioda

05 Mayıs 2024

Torino'da Orbassano'daki San Luigi Gonzaga kampüsünde okuyor. Üçüncü yılda biliyor Corrado TarellaKök hücreler üzerinde çalışan ve onu laboratuvarında araştırma yapmaya davet eden bir hematolog. Molinette Hastanesi'nde hematoloji uzmanlığına devam ediyor. Gündüzleri koğuşta hastalar arasında, akşam ise Moleküler Biyoteknoloji Merkezi'ndeki (MBC) laboratuvara giderek deneyler yapıyor. “Hücresel yaşlanma üzerinde çalışıyorduk. Kök hücrelerin nasıl yaşlandığına bakıyorduk. Ne kadar çok araştırırsam o kadar çok aşık oldum.”

Profesör Tarella ile birlikte Torino'daki Mauriziano Umberto I hastanesinin hematoloji bölümünü açtı. “Birçok şeyi anladım ama araştırma yapmak istedim. Bilimsel metodolojiyi öğrenmek istiyorsanız profesörüm bana 'Amerika'ya gitmeniz gerektiğini' söyledi.

2011 yılında New York'ta bir konferansta “CAR-T Terapisi”ni duydu ve büyülendi. Öncünün Profesör Carl June olduğunu keşfeder. “Kendi kendime dedim ki: Ona gitmek istiyorum. Onunla iletişime geçmeye çalıştık. Hiçbir şey. İyi İtalyanlar olarak cesaretimizi kaybetmedik ve onu profesörümün Mondello, Palermo'da düzenlediği lenfoproliferatif hastalıklarla ilgili bir sempozyuma davet ettik. Profesör June kabul etti, İtalya'ya geldi ve buraya geldiğimizde ondan bir araştırma pozisyonu istedik, o da altı ay sonra teklif etti…”

Ruella Pennsylvania Üniversitesi'ne en iyi zamanda geldi ve bu tedavilerin ilk inanılmaz sonuçları görülmeye başlandı. “Lösemilerin iyileştiğini gördük ve çok sevindik.”

Ancak ayrılmak kolay olmadı. “Torino'da bir evim, bir kız arkadaşım, bir işim, araştırma yapacak bir laboratuvarım vardı. Karanlığa doğru bir adım attım. Caselle havaalanında anneme veda ettiğimde bir “görev” duygusu hissettim: 30 yaşındaydım ve bir şeyden emindim: Hayatımı araştırmaya adamak istiyordum. İlk başta bu çok zordu, burada bir ay kaldıktan sonra biraz kaybolmuş ve zorluklardan biraz gıdıklanmıştım. Şu anda eşim olan Nadia bize ulaştı ve bir yıl sonra Amerika'da evlendik. Onun gelişi bana büyük bir istikrar sağladı. Tek kişilik, çok küçük bir odada yaşadık, arabamız yoktu, arabaya bindik. Bisikletle dolaşıyoruz ama yine de burada olduğumuz için mutluyuz, kendime ait bir laboratuvarım, bahçeli bir evim ve hepsinden önemlisi 7 ve 2 yaşlarında iki çocuğum var”.

Güzel Zihinler

Yapay zeka profesörü Nello Cristianini: “Belki artık sınıf birincisi olmayacağız ama ruhumuz devam ediyor”

kaydeden Eleonora Chioda

12 Mayıs 2024

“CAR-T Hücreleri” giderek daha fazla kullanılacak. “Birçoğumuz bu konu üzerinde çalışıyor. Hala biraz zaman alacak ama Bunları katı tümörlerde de kullanacağımıza eminim. Üstelik Lupus gibi otoimmün hastalıklarla ilgili projelerimiz var“.

“Tıp konusunda beni her zaman büyüleyen şey, bir bilim insanı gibi düşünebilmeniz, ancak yaptığınız işin büyük bir insan bileşeni olmasıydı. Zamanımın %90'ı araştırma yapmakla geçiyor, ancak sıklıkla hastanede hastalarla birlikte kalıyorum.”

Ruella'nın İtalya ile çok bağlantısı var. “İtalyan Hematoloji Derneği Başkanı Paolo Corradini ile, akıl hocam Corrado Tarella ve mezun olduğum Torino Üniversitesi'ndekiler de dahil olmak üzere diğer birçok meslektaşımla yakın işbirliği içinde çalışıyorum. Carl Jun'un Lombardiya ödülüne aday gösterilmesine yardımcı oldum, Amerika ile Lombardiya arasında bir köprü kurmak için kullanılacak bir milyon avro değerinde prestijli bir ödül. Temmuz ayından itibaren Torino Üniversitesi'nde misafir profesör olacağım.”

Bu yolda neler öğrendiniz?

“Hiçbir gün yapmak istemediğim bir işi yapmanın verdiği yorgunluk hissiyle uyanmadım. Elbette çok zor anlar oluyor örneğin pandemi döneminde. Ama şunu anladım ki tutkularınızın peşinden giderseniz ve Hedeflerinize ulaşabileceğiniz doğru yerdesiniz aslında kariyerimi hiçbir zaman çok fazla planlamadım. İçgüdüleri ve fırsatları takip ettim. Doğru kişilerden nasıl yardım alınacağını bilmek önemlidir. İtalya bana eğitim verdi ve son derece minnettarım ama Amerika “mentorluk” gibi erdemli bir sistemi mükemmelleştirdi. Buraya gelip mentorlarınızı belirliyorsunuz. Geldiğimde Carl June'un grubunun bir parçası olan Profesör Michael Kalos ve genç asistan Saar Gill ile çalışıyordum. Bana her şeyi verdiler, beni istediğimi yapabileceğim bir duruma soktular. Prof Kalos'un bana şunu sorduğunu hatırlıyorum: ne yapmak istiyorsun? Nereye gitmek istersin? Bir plan yapın ve hedeflerinize nasıl ulaşacağınıza karar verin. Her şey benim elimdeydi. Laboratuvarımda ben de aynı şeyi yapıyorum. Yirmiye yakın insanım var, her birine şunu söylüyorum: Size destek veriyorum, yapılar sağlıyorum, sizinle fikir geliştiriyorum, size yardım ediyorum. ama sonunda: o size kalmış. Mentorluk güzel bir kavramdır. Bunu (sadece) cömert oldukları için değil, sahip oldukları için yapıyorlar. Öğrenci başarısının kendi başarısı olduğu bir sistem yarattık“.

Güzel Zihinler

Francesca Dominici: “Veri ilerlemedir ve gezegeni yalnızca bilim adamları kurtarabilir”

kaydeden Eleonora Chioda

19 Mayıs 2024

Çocuklarınız için ne hayal ediyorsunuz?

“Onların büyüdüğünü görmek çok güzel. Kariyerimi onlara yansıtmamaya çalışıyorum, bu onların hayatlarını mahvetmenin bir yolu olur. Nereye gitmek istediklerini anlamaya dikkat etmeye çalışıyorum ama amacım tek bir şey: mutlu olmalarına yardım et.. Beni her gün nasıl da mutlu ediyorlar.”