Kansere karşı yapay zekayı kullanan asi bilim adamı Fabio Luciani: «Fikirler mi? Okyanusta yüzerken”

Suzan

New member
“Birkaç yıl içinde yapay zeka (AI) ve immünoterapiler, kanseri diğer tedavilerden daha iyi bir şekilde tedavi etmemize yardımcı olacak. Kemoterapi ortadan kalkacak. Yeni sınır burada.” Dünyanın en iyi 50 üniversitesinden biri olan Sidney'deki UNSW Üniversitesi'nde (Yeni Güney Galler Üniversitesi) İmmünoloji ve Makine öğrenimi profesörü Fabio Luciani'nin hiç şüphesi yok. Hayatının çoğunu deneysel ve teorik araştırmalarla geçirerek, zamanının çoğunu immünolojide uygulanan yapay zekaya ayırarak, şimdi 49 yaşında, Avustralya'da bir startup kuruyor. Bir çeşit hasta avatarı olan dijital ikizler yaratıyor ve yapay zeka sayesinde Kimin immünoterapiden yararlanıp kimin yararlanamayacağını tahmin etmeyi başarıyor. Kişiselleştirilmiş tıp ve kişiye özel tedavilere öncülük etti. “Ve güzel olan şu ki Sidney'den, CEO'su Nicola Grandis'in de görev yaptığı İtalyan yapay zeka girişimi ASC27 ile işbirliği yapıyorum. benim gibi Abruzzo'dan».

Tahmine dayalı modeller her zaman onun tutkusu olmuştur.

“Kariyerimin çoğunu otoimmün hastalıkları ve kanseri tedavi etmek için yapay zekayı immünolojiye uygulamaya çalışarak geçirdim. İmmünoterapiler, yani doğal bağışıklık tepkisini manipüle etmeye ve onu tümörlere yönlendirmeye dayanan tedaviler tıpta devrim yaratıyor. İlerlemiş melanomaya karşı olan gibi bazı immünoterapiler, tedaviye yanıt veren hasta sayısının %3'ten %40'a çıkarılmasına olanak sağlar. Yaklaşımımız kişiye özel tedavi sunmayı, yan etkileri önlemeyi, tedavisinde gerekli değişiklikler konusunda kişiyi önceden uyarmayı amaçlamaktadır. Bu uygulama Klinik Araştırmalara katılan hastalarda ve gelecekte tüm hastalarda kullanılacaktır. Yalnızca acı çekenlere yardım etmekle kalmayacak, aynı zamanda bu yeni tedavilere ilişkin bilgiyi de geliştirecek bir yaklaşım.”

Güzel Zihinler

Luca Berdondini: “Beyne yerleştirilecek çipim Musk'ınkinden daha güçlü”

kaydeden Eleonora Chioda

11 Şubat 2024

Abruzzo'daki küçük bir kasabadan yola çıkan Luciani, önce İtalya'yı, ardından Avrupa'yı geçerek Sidney'e ulaştı.

Nobel Ödülü sahibi Giorgio Parisi ile aynı disiplinde çalışan teorik fizikçi, hayatında çeşitli disiplinlere yaklaştı ve binlerce tutkunun peşinden gitti. “Her zaman çok seyahat ettim. Benim için araştırma yapmak seyahat etmek anlamına geliyordu. Sezgilerimi takip edin.” Napoli, Roma, Bologna, Dresden, Berlin, Utrecht. İlk ilgi alanı mühendisliktir. İki yıl okur. Daha sonra teorik fizik bölümünden mezun olur. Bu arada tıbba aşık olur. Bir yıl izin alır. ve bir aydınla immünoloji okumak için Bologna'ya gidiyor: Claudio Franceschi. “O benim akıl hocamdı, bana çılgın at dedi.” Almanya'da doktora yapmak üzere fiziğe geri dönüyor. İmmünolojinin matematiksel modelleri üzerine tezi. “Zaten tahminlerde bulunuyordum. Bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığına dair modeller.” Sonra Hollanda'ya gitti. 2005'te Sidney'e geldi. «Tüberküloz üzerinde çalışmaya başladım: Yapay zeka sayesinde antibiyotiklere dirençli formları olan hastaları tahmin edebildik. Hepatit üzerinde çalıştım. C: Genomik kullanarak virüsün dizilimini yaptık. Bu virüsün, enfeksiyon riski taşıyan çok büyük bir uyuşturucu bağımlısı topluluğunun bulunduğu cezaevlerinde nasıl yayıldığını inceledik. Kan örnekleri aldık ve kimin enfekte olduğunu öğrendik. Ardından, teşekkürler genomik, iki farklı kişiden alınan iki virüs genomunun benzerliğine dayanarak enfeksiyonların kökenini ve risk faktörlerini takip edebildik ve daha sonra yetkili makamlara gelecekteki enfeksiyon riskini en aza indirmek için önemli bilgiler verebildik”.

Sezgi, merak, tevazu: bunlar kariyerinin üç anahtar kelimesidir. “Merak hayatımın temel temasıdır. Beni her zaman ileriye iten şey buydu. Nedenini kendime sormayı hiç bırakmadım. Hala bunu günün 24 saati yapıyorum. Bunu özellikle işler ters gittiğinde yapıyorum. Avustralya'ya epidemiyoloji “modelleyicisi” olarak geldim, ardından genomik alanında çalıştım ve sonunda immünolojiye geri döndüm. Bu aslında benim ilk aşkım.”

Güzel Zihinler

Biyomedikal bilimler için “ChatGPT”nin mucidi Stefano Pacifico. “Yapay zeka acıyı azaltabilir”

kaydeden Eleonora Chioda

04 Şubat 2024

Bir sporcu olan Profesör Luciani, her hafta okyanusta 8-10 kilometre yüzüyor. İtalya'yı çok dar olduğu için terk etti. «Bugün bile ülkemize bakıyorum ve benim gibi bir şeyler yapmak isteyip de yapamayan insanları görüyorum. Abruzzo'yu al. Kaçan çok sayıda bilim adamı ve akademisyen var. Gerçek bir beyin göçü var. ACS7'nin CEO'su Nicola Grandis, ortak arkadaşım olan bilim insanı Carlo Corona tarafından bana tanıtıldı. Üçümüz de Lanciano'luyuz. Abruzzo'ya bakıyorum ve büyük bir fırın görüyorum. Çok ekmek yapıyoruz, çok tatlı yapıyoruz. Her şey en yüksek kalitede. Ama sonra her şeyi satıyoruz. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Boş bir fırın.”

Luciani çocukluğunda bir asiydi. «En yaramaz çocuklarla oynadım, okula gitmek istemedim, huzursuzdum. Sonra 14 yaşındayken bir kız bana şöyle dedi: Neden sadece parti yapmak yerine ders çalışmaya başlamıyorsun? O cümleyi sanki şimdiymiş gibi hatırlıyorum. O benim hayatımı değiştirdi.”

Milano'da saat sabah 8.30, Sidney'de ise öğleden sonra 6.30. Luciani bir Avustralyalı ile evli ve iki çocuk babasıdır. 20 yılı aşkın süredir İtalya'dan uzakta, Abruzzo'ya yalnızca tatil için dönüyor. Ancak yine de aksanını koruyor. “Ben safkan bir İtalyanım.” İletişim konusunda tutkulu, çocuklarla takılıyor, okullara gidiyor, immünolojinin ne olduğunu açıklıyor. «Bunu bir grafikle anlatıyorum, diğer tüm toplara değen büyük bir top çiziyorum. Onkolojiye dokunuyor, sinir bilimine dokunuyor, her şeye dokunuyor. Bağışıklık sistemi belli bir noktaya lokalize olmaz, her yere yayılır. Midede, karaciğerde, beyinde. Bizi koruyan çevresel sistemdir. Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ilaçların üçte ikisi immünoterapilerdir.”

Nasıl çalışıyorlar? “İmmünoterapiler bağışıklık sistemini kullanan tedavilerdir. Kanseri öldürmek için frenleri kaldırıyoruz. İngilizce'de “frenleri bırak” deriz. Otoimmün hastalıklar söz konusu olduğunda istenmeyen bağışıklık tepkisini büyük ölçüde azaltmaya çalışıyoruz.”

Güzel Zihinler

Sofia Fatigoni: “Büyük Patlama'nın yankısını dinlemek için Güney Kutbu'nda yaşıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

21 Ocak 2024

Luciani, insan vücudunu ayrıntılı olarak incelemek için çok ileri bir teknoloji olan tek hücrenin analizi olan tek hücre genomiğini dünyada yapan ilk bilim adamları arasındaydı.

“Hayat bana asla pes etmemeyi öğretti. İçgüdülerinizi, merakınızı takip etmeye devam ediyor. Kendi tutkularınız. Bakın Günahkar'ın örneği bize ne öğretiyor. Başarılı olan tüm insanlara bakın, size aynı şeyleri söylüyorlar. Özellikle zor anlarda asla pes etmemeli, tutkulu, alçakgönüllü olmalısınız. Saldıranlar, zorba olanlar, kibirlenenler bunu kendilerini suçlu hissettikleri için yapıyorlar. Hayvanları baskı altında olduklarında izleyin. Tepki şu: Savaş ya da kaç: saldır ya da kaç. Aynı şey biz insanlar için de geçerli.”

Meraklı mı doğduk? “Bilmiyorum. Birçok insanın merakını çekmecede kilitli tuttuğunu biliyorum. Çocuklara merak etmeyi öğretiyorum. 29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü. Bunun hedeflerine yönelik farkındalık yaratmak için dünyanın her yerinde girişimler yürütülüyor.” yeni sınır Sidney'de müzemizi okullara açıyoruz, öğretmen yetiştirme kursları düzenliyoruz, çocuklara merak duygusunu ve yapay zekayı öğretiyoruz.

«Yapay zeka, tahminlerde bulunmanın farklı bir yolundan başka bir şey değildir. Bugün yaşadığımız dünya hakimiyetinde. Her zaman çok fazla konuştuğumuz ve pek bir şey bilmediğimiz bir yer. Doğru veya tekrarlanabilir argümanlara dayanmayan pek çok iletişim var. Ve bu bir sorundur. Bana göre yapay zekanın tekrarlanabilirliğe ihtiyacı var. Çalışan ve tekrarlanabilir sağlam, istikrarlı şeyler yapmak. Yapay zeka gerçekten tıbbı değiştiriyor. Hastaları tedavi etme şeklimiz, onlarla konuşma şeklimiz, teşhis koyma şeklimiz. Bu teknoloji sayesinde tedaviyi kişiselleştirebileceğiz. Ve belki bir gün kanseri yeneriz. Bu yüzden araştırmaya devam ediyorum…”

Güzel Zihinler

Sofia Fatigoni: “Büyük Patlama'nın yankısını dinlemek için Güney Kutbu'nda yaşıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

21 Ocak 2024