Kanser çalışmaları Türkiye’de değil ABD’de bedel goren Zakkumcu Ziya vefat etti

erkan_623

New member
1960’lı senelerdan itibaren Muğla’da ağır olarak bulunan zakkum çiçeği üzerine araştırmalar yapan ve elde ettiği bulguları paylaşan Ziya Özel açıklamalarıyla uzun yıllar gündem olmuştu. Kamuoyunda “Zakkumcu Ziya” olarak anılan Ziya Özel, sert tenkitlerin amacı olmuştu.

ZAKKUMU MUĞLA’DAKİ KÖYLÜLERDEN GÖRDÜ

1927 yılında Mersin’in Kürkçü köyünde dünyaya gelen Dr. Ziya Özel, 1946 yılında askeri tıbbiye kısmına girdi, 1952 yılında mezun oldu. Beş yıl askeri tabip olarak hizmet veren Özel, 1962 yılında ordudan istifa ederek Muğla Devlet Hastanesi’nde bakılırsave başladı. Burada köylülerin cilt kanseri görülen bölgelere zakkum yaprakları koyduğunu nazarann Özel, Fransızca bir kaynakta zakkum çiçeğinin içeriğindeki unsurlarla ilgili bilgilere rastlayınca çalışmalarını bu istikamete çevirdi. 1988 yılında “zakkumdan elde ettiğim ilaç kansere yeterli geliyor” açıklamasında bulunan Özel o periyotta adeta vatan haini ilan edildi. Dr. Özel bir röportajında o periyot yaşadıklarını şu biçimde anlatıyor:

“NEREDEYSE VATAN HAİNİ İLAN EDİLDİM”

“Benim yaptığım zakkum ekstresi, kanser ilacı değil. Bu, bedenin bağışıklık sistemini güçlendiren bir sistem. Yalnızca güzellik yapmak istiyordum, çabam buydu. Neredeyse vatan haini ilan edildim. Aleyhimde kampanya başlatılınca ABD’ye gittim. 1988’de döndüğümde beni hastalarım karşıladı. 1992’de bir dergiye ‘Muğla’da kanser hastası bir balıkçı düzgün oldu’ dedim. Sıhhat Bakanlığı hata duyurusu yaptı. Hastanın tabiri alındı, Şükrü’ye ‘niçin güzelleştin?’ diye soruldu, bana para cezası kesildi, meslekten men cezası verildi. Bir gün daha sonra oğlunun mevtini bekleyen bir baba kapımı çaldı. Beyninde tümör vardı. O çocuk da hayatta.”

“YAŞADIKLARINA KARŞIN TÜRKİYE’YE HİÇ KÜSMEDİ”

Ziya Özel’in kızı Sumru Vance babasını şöyleki anlatıyor:

“Babam büyük bir vatanseverdi. Tüm ilaç çalışmalarını Türkiye’de gerçekleştirmek istiyordu. Lakin Türkiye’de bu çalışmalara kimse sahip çıkmadı. Patent çalışmalarını ABD’de sürdürüyordu, gidip geliyordu. Son 6-7 yılda büsbütün California’ya taşındı. Şayet bu ilacı Türkiye’de geliştirebilseydi hem Türkiye birebir vakitte insanlarımız çıkarlı çıkacaktı. En büyük hayali bu ilacın piyasaya çıkması ve hastaları iyileştirmesiydi. Babama karşı düşmanlık düzeyinde açıklamalar yapan profesörler oldu. Babam ise ‘Ben bu biçimde bir şey buldum bunun her türlü formülünü açayım bir arada geliştirelim’ diyen bir tanesiydi. Fakat onu Türkiye’den uzaklaştırdılar. Tüm yaşadıklarına karşın Türkiye’ye küsmedi. Hastaları da onun peşini hiç bırakmadı. Babamın neredeyse hiç bir hobisi yoktu. Tüm ömrünü hastalarını güzelleştirmeye adamıştı. Ölene kadar da çalıştı. 20 yıl evvel tedavi ettiği hastaların bugünkü durumunu arar sorardı. hiç bir hastasıyla irtibatı kopartmadı. Kendini insanları düzgünleştirmeye adamıştı. Babamın geliştirdiği ilaç bağışıklık sistemini güçlendiren bir formül. Hem annem tıpkı vakitte babam bu ilaç yardımıyla hayli uzun mühlet yaşadı. Annem geçen yıl vefat etti, ondan tam bir yıl daha sonra da babam ömrünü kaybetti.”

ZAKKUM EKSTRELİ KANSER İLACINA FDA OLUMLU RAPOR VERDİ

Türkiye’de yansılarla karşılaşınca 1992’de zakkumdan elde edilen “Oleander” unsurunun bağışıklık sistemini güçlendiren tesiri üzerine ABD’de patent alan Dr. Özel, zakkum üzerine çalışmaktan hiç vazgeçmedi. Dr. Özel’in zakkum ekstreli kanser ilacı için Amerikan Besin ve İlaç Dairesi (FDA) birinci olumlu raporunu 2013 yılında vermişti. ABD Onkoloji Birliği, FDA tarafınca yapılan Faz 1 deneme çalışmasının muvaffakiyetle sonuçlandığını açıklamıştı.

İLAÇTA SON ETABA GEÇİLDİ

Özel’in yeğeni Hakan Aldemir ilaç çalışmalarının son etapta olduğunu belirtti.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / ECE ÇELİK