Kalsın’dan İTO seçimleri için ‘Çatı aday olabilirim’ iletisi

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Merve YİĞİTCAN-İSTANBUL

Türkiye’nin en büyük odası İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) 9 Kasım’daki seçimler öncesi başkanlık yarışı giderek kızışıyor. bir daha aday olan İTO Lideri Şekib Avdagiç ile başkanlık için yarışacak olan İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın, seçim çalışmalarına yönelik faaliyetlerine ait bir basın toplantısı düzenledi. görüşmedeki konuşmasında Türkiye’nin global ticaretin merkezi haline gelmesi noktasında İTO’ya kıymetli bakılırsavler düştüğünü lisana getiren Kalsın, “İTO seçimleri, ülkemizin 2023 Türkiye’sindeki seyahatine denk geliyor. İşte bu niçinle odamıza her vakit olduğundan daha değerli bir nazaranv veriyor. Biz, adalet, liyakat ve istişare ile İTO’yu yönetmeye ve kuvvetli bir iktisat, kuvvetli bir Türkiye amacı için milletimize ve İstanbul iş dünyasına güç katabilmek için İTO idaresine talip olduk” diye konuştu.

“Üçlü yol haritası hazırladık”

Seçim ofisinde yaptıkları çalışmalarda sivil toplum ve iş dünyası ile istişarelerde bulunduklarını lisana getiren Kalsın, ticarette yeni bir bu muvaffakiyet öyküsü yazmak için 3’lü bir yol haritası hazırladıklarını tabir etti. Bu manada KOBİ’lere odakladıklarını lisana getiren Kalsın, İTO üyelerinin kurumsal altyapısını güçlendireceklerini, beraberinde, KOBİ’lere finansal takviyelerle ilgili bilgi alabilecekleri bir merkez kuracaklarını aktardı. İstanbul’un Türkiye iktisadının yüzde 31’ini oluşturduğuna dikkat çeken Kalsın, hayata geçirilecek projelerle İstanbul’u ticaretin merkezi haline getireceklerini belirtti. Bunun fakat “kuvvetli bir Meclis, kuvvetli bir Yönetim” ile başarılabileceğine değinen Kalsın, “Türkiye’deki tüm oda ve borsalar demokratik kurumlardır. Sivil toplumun başarısı her üyesinin ortak sesi, ortak tahlil arayışı ve ortak gücü olmaktan geçer” halinde konuştu. görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İTO 140’ıncı Yıl Ödül Töreni’nde Şekib Avdagiç’in adaylığına yönelik takviyesini açıklamasının sorulması üzerine Kalsın, adaylığını açıklamadan evvel Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki defa görüştüğünü, çalışmalarına yönelik bilgi verdiğini kaydetti. Kalsın, “Cumhurbaşkanımız bana aday olma demedi, nasıl çalışmalar yaptığımı sordu. Ben çalışmalarımı paylaştım, Cumhurbaşkanımızın ilgilenmesi beni keyifli etti. Biz ailecek kendileriyle tanışıyoruz. şahsi olarak hiç bir sıkıntımız yok. Ben adaylığımı deklare ettiktan daha sonra da Cumhurbaşkanımız ne beni aradı ne de arattı. Cumhurbaşkanımızın gönlünden kimin geçtiğini bilemem fakat bizimle ilgili olumsuz olduğunu düşünmedik. esasen hayli ağır bir biçimde çalışıyorlar. Bir de İTO seçimlerine kendisini çekmeyi hakikat bulmuyorum. Biz yük olmak istemiyoruz yük almak istiyoruz” sözlerini kullandı.

“Şekib Beyefendi ağabeyimdir, şahsi problemimiz yok”

Öte yandan Avdagiç ve Kalsın’ın haricinde İTO Meclisi için çalışan bir öbür küme da İTO’da Değişim Kümesi… çabucak hemen bir lider adayı açıklamayan küme ile bir ittifak yapılıp yapılmayacağına ait soru üzerine Kalsın, “Çatı aday olmaya, tüm kesitleri kucaklamaya adayım” dedi. Seçim çalışmalarına başlamadan evvel eski İTO liderleri Mehmet Yıldırım ve Murat Yalçıntaş ile de istişare ettiğini hatırlatan Kalsın, Avdagiç ile hiç bir şahsi sorunu olmadığını kaydederek, “Şekib Beyefendi bizim liderimizdir, benim ağabeyimdir. şahsi hiç bir sıkıntım yok. Lakin İTO’da bir heyecana gereksinim vardı. Biz aile büyüklerine diyoruz ki, sancağı sizden almak istiyoruz” tabirlerini kullandı. Bir lider adayının komitesinden liste çıkarmayı yanlışsız bulmadığını lisana getiren Kalsın, bu niçinle Avdagiç’in şirketinin yer aldığı iki komite için liste çıkarmadıklarını kelamlarına ekledi.

MÜSİAD idaresine gönül kırgınlığım var

Bilindiği üzere bununla birlikte MÜSİAD üyesi olan Murat Kalsın, MÜSİAD’da bir devir lider yardımcılığı yapmıştı. MÜSİAD’ın açık bir biçimde Avdagiç’i desteklediğinin hatırlatılması üzerine Kalsın, “MÜSİAD idaresine bir gönül kırgınlığım var. İstişare için kendileriyle görüşmek istedim ancak karşılık alamadım. Lakin MÜSİAD Türkiye’nin güzide iş dünyası örgütlerinden biri. Destekçilerimiz içinde MÜSİAD üyeleri de var” diye konuştu.

Okumaya devam et...