Kafe ve restoranlar için yeni kuralalar belirlendi! Yeni dönem mart ayında

celikci

New member
Kafe ve restoranlar için yeni kuralalar belirlendi! Yeni dönem mart ayında
Koronavirüs ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen kısıtlamalarla birlikte vaka sayıları ciddi oranda düştü. Günlük 6-7 bin bandına kadar inen vaka sayıları mutasyona uğramış koronavirüs nedeniyle bir miktar artışa uğradı. Eğer mart ayına kadar vaka sayılarında ciddi bir yükseliş olmazsa hükümet bir takım kısıtlamaları esnetmek istiyor. Böylece Türkiye yavaş yavaş normalleşme adımlarına girmiş olacak. Bugün Bilim Kurulu toplanacak yarın ise Kabine toplantısı yapılacak bu iki kritik toplantıda kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması görüşülecek. Ele alınması muhtemel formüller şöyle, HES KODLU GİRİŞ VE SINIRLI MÜŞTERİ FORMÜLÜKafe ve restoranlar uzun süredir kapalı ve mart ayı itibariyle açılması bekleniyor tabi bazı kurallarla birlikte. Buralar maskelerin indiği ve bulaşın en fazla arttığı yerler olduğu için zamanlamanın iyi yapılması, kuralların da sert ve net konulması bekleniyor. Planlanan düzenlemede 30-45-50 düzenlemesi öne çıkıyor. Düşünülen düzenleme ile kafe ve restoranlara HES kodu ile giriş yapılabilecek. İç ve dış mekânların kullanımı farklı olacak. İç mekânda kapasitenin en fazla yüzde 30'u (10 masa varsa 3 tanesi hizmete açık olacak), dış mekânlarda yüzde 50'si (10 masa varsa 5 tanesi) hizmete açılacak. Bulaşın olmaması için müşterilere oturma sınırlaması getirilmesi planlanıyor. Bu sürenin de 45 dakika olabileceği belirtiliyor. EĞİTİM YAZA DA SARKITILABİLİR! ÜNİVERSİTELER İÇİN GÖZLER SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA Şubat ayı itibariyle köy okullarında yüz yüze eğitim başladı. Mart ayı itibarıyla önce ilköğretim, arkasından da orta öğretim kurumlarının yüz yüze eğitime geçmesi bekleniyor. Sürece göre eğitim sürelerinin değişebileceği ve eğitimin yaza da sarkıtılabileceği görüşülen konular arasında. Üniversitelerin açılmasında YÖK'ün düzenlediği anketin sonuçları etkili olacak. Ancak bu konuda son kararı Sağlık Bakanlığı verecek. Vaka sayılarına göre bahar aylarında üniversitelerin hibrit modelde eğime başlaması, yaz aylarında risk daha düşük olduğu için ağustosa kadar akademik yılın devam etmesi gibi formüller tartışılıyor. SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI NE OLACAK?Esnetilmelerin yaşanacağı mart ayından itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları ile ilgili de bazı iyileştirilmelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılması, hafta içi kısıtlamanın ise bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Salgının durumuna göre daha sonra bunun da kaldırılacağı belirtiliyor. Genel kurallar yerelde de ayrıca değerlendirilecek. İl, bölge bazında kararlar alınabilecek. İller günlük vaka sayıları, 100 bin kişiye düşen vaka sayısı, hastane doluluk oranları, yükü ne kadar kaldırabileceğine bakılacak. Bu değerlendirme sonucunda bazı kısıtlamaların devamı, hatta daha başka sınırlamalar getirilebilecek.

ALINTIDIR