Jeotermal santraller artık ‘YAT’mayacak

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Mehmet KARA

Yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim yaptıkları için şebekeye elektrik verme önceliği bulunan jeotermal elektrik santrallerine (JES) bundan bu biçimde Yük-At (YAT), yani ‘üretimi durdur’ talimatı verilmeyecek.

DÜNYA’nın Kurban Bayramı arifesinde yayınladığı “Devlet jeotermalcileri karşıt köşeye YAT’ırdı” başlıklı haber ses getirdi. Klimaların neredeyse aralıksız çalıştırıldığı bir periyoda girildiği için tüketim artmasına karşın Temmuz ayının birinci haftasından itibaren jeotermal santrallerin elektrik üretimini azaltmalarına ya da yer yer durdurmalarına yol açan uygulamaya son verildi. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik ürettiği biçimde üretimin durdurulması jeotermal güç santrali işletmecileri tarafınca şaşkınlıkla karşılanmıştı. Santral sahipleri ile kesim temsilcileri uygulamaya son verilmesi için Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) nezdinde temaslarda bulunmuş, lakin JES’lere Yük-At (YAT) talimatları gelmeye devam etmişti.

JESDER devreye girmişti

Medyada kesimin beklediği üzere bir yansıma bulmayan husus, DÜNYA’nın 19 Temmuz tarihindeki nüshası ile Güç Günlüğü Haber Sitesi’nde yayınlanarak gündeme taşınmıştı. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Lideri Ufuk Öztürk, daha evvel örneği görülmemiş JES’lere yönelik bu uygulamanın mevzuatta yeri olmadığını savunmuştu. Kesim temsilcileri, güçte yerli kaynaklara yük verme, dışa bağımlılığı azaltma siyasetlerine da zıt olduğunu vurguladıkları bu uygulamaya son verilmesini talep ediyordu.

EPDK ve TEİAŞ diyaloğu

Güç Günlüğü’nün edindiği bilgilere nazaran bahsin medyada yer bulması Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nu da harekete geçirdi. EPDK’nın ilgili üniteleri ile Türkiye Elektrik İletim AŞ yetkilileri içinde yapılan görüşmeler kararında, iletim şebekesinde yaşanabilecek problemler sırasında üretim kısma çalışmalarında JES’lere YAT talimatı vermek son seçenek olacak. Yük azaltma gereksinimi ortaya çıktığında mevzuatta da yer aldığı üzere üretim kısıntısına güneş, rüzgar ve jeotermal haricindeki santrallerden başlanacak.

Okumaya devam et...