erkan_623
New member
İzmir’in Yenişehir mevkiinde kunduracılık yapan 81 yaşındaki Cuma Özgün, 64 yıldır durmaksızın çalışıyor. 3 çocuğunu memleketi Elazığ’da küçük yaşlarda öğrendiği mesleği yardımıyla okutan Cuma Usta, el imali kunduraların eskisi kadar istek görmediğini, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde az sayıda sipariş geldiğini söylemiş oldu. Geçmiş senelerda bayram öncesi ortalama 40 ayakkabı siparişi aldığını fakat bu yıl yalnızca 4 müşterinin bayram ayakkabısı siparişinde bulunduğunu tabir eden Özgün, “Şimdilerde eski işlerin tadı yok. Evvelce bu dükkanda ustalarımız, çıraklarımız, kalfalarımız olurdu. Artık kimse yok. Meslek artık bitti. Evvelce bayram öncesi 40 tane ayakkabı siparişi alırdım, bu bayram öncesi 4 tane sipariş aldım” dedi.
Çırak yetişmiyor
İleri yaşına karşın çalışmayı sürdüren Cuma Usta, “Küçük bir çocukken bu işe başladım, hala çalışıyorum. Konutta oturunca başım ağrıyor. Dükkana gelip çalışıyorum. Ayakkabıları özel ölçü ile elde yapıyorum. Bu iş ağır bir iştir. Kimse öğrenmek için gelmez. Çırak yetişmiyor. El işi ayakkabıcılık artık bitti, makine ile yapılıyor. Lakin benim yaptığım ayakkabı yırtılmaz, koku yapmaz. Gereçlerim güzeldir. Her şey deridir” diye konuştu.
KAYNAK: İHA
Çırak yetişmiyor
İleri yaşına karşın çalışmayı sürdüren Cuma Usta, “Küçük bir çocukken bu işe başladım, hala çalışıyorum. Konutta oturunca başım ağrıyor. Dükkana gelip çalışıyorum. Ayakkabıları özel ölçü ile elde yapıyorum. Bu iş ağır bir iştir. Kimse öğrenmek için gelmez. Çırak yetişmiyor. El işi ayakkabıcılık artık bitti, makine ile yapılıyor. Lakin benim yaptığım ayakkabı yırtılmaz, koku yapmaz. Gereçlerim güzeldir. Her şey deridir” diye konuştu.
KAYNAK: İHA