İzmir’de 80 yaşındaki Şahin Taner 67 yıldır berberlik yapıyor

erkan_623

New member
İzmir’in Konak ilçesi Yenişehir semtindeki Ruhi Berber, tam 63 yıldır kapısını müşterilere açık tutuyor. 80 yaşındaki berber Şahin Taner, 67 yıllık meslek hayatına tıpkı dükkanda devam ediyor. Sabah ezanının akabinde yola koyulup dükkanının kilidini açan Taner, jiletsiz usturasını bileyleyip neredeyse 70 yıllık müşterilerinin tıraşını yapıyor. Mesleğini fazlaca sevdiğini, ömrü el verdikçe çalışmaya devam edeceğini belirten Taner, bir yandan çalışırken bir yandan da Türk Sanat Müziği dinlemeyi ihmal etmiyor.

BİRİNCİ TIRAŞINI 1955’TE YAPTI

1959 yılında berber dükkanını eniştesi İsmail Demirhan ve ağabeyi Ruhi Taner ile birlikte açtıklarını söyleyen Şahin Taner, “1950 yılından bu yana da meslekteyim. İşi, eniştem ve ağabeyimden öğrendim. yıllardir bu işi yapıyorum. Birinci tıraşımı da hatırlıyorum. Merhum Hamdi Ağabeyimiz, 1955 yılında ‘Kalk, beni tıraş et’ dedi. Usturayı elime aldım, rahmetlinin yüzünü 25 yerden kestim. ‘Pamuk koy, devam et’ dedi. Onlara minnet duyuyorum. Bakarak öğreniyorduk ancak bir de uygulamalı olarak onların yardımıyla öğrendim. Birinci saç tıraşımı da 1956 yılında Alaaddin ağabeyimize yaptım. Hepsine Allah rahmet eylesin” dedi.

JİLETSİZ USTURA İSTEYEN 10 MÜŞTERİM VAR

Uzun yıllar jiletsiz ustura ve el makineleriyle saç-sakal tıraşı yaptığını söz eden Taner, “Eskiden elektrikli makineler yoktu, jilet yoktu. Ustura ve el makinesi ile tıraş yapardık ve zorlanırdık. Artık ustura ile tıraş da ettiğim 10 müşterim var. Jiletli tıraş isteyen müşteriler yükte. Ustura bizim için kıymetli. İşi ondan öğrendik, ekmeği ondan kazandık. Dükkandaki sandalyeler, aynalar 60-70 yıllık. Burada 60 yıllık usturam da var. Yeni jenerasyon, usturayı bileyemez. Ustura ile tıraş yapamazlar, zordur. Jiletle daha kolaydır. Ben ustura ile tıraş etmeyi daha epeyce severim. Keyifli gelir. 20 tane usturam, eski makaslarım var. Hepsi dükkanımda duruyor” diye konuştu.

BİREBİR AİLEDEN 5 JENERASYONU TIRAŞ ETTİ

En eski müşterisinin Selahattin Özbüker olduğunu, kendisini hala tıraş ettiğini lisana getiren Taner, “Bu aileyi beş jenerasyondur ben tıraş ediyorum. Selahattin çabucak hemen çocukken birinci tıraşını ben yaptım. Mesleğimi severek yapıyorum. Sabah kalkıp namazımı kılıyorum, dükkanı açıyorum. Dükkan kapısı, rızk kapısı. Yaşım 80 oldu. Gücüm yettiği kadar bu işi yapacağım. Müşterimle aram yeterlidir. Gerçi müşteri dostlarımın birçok vefat etti. Evvelden burada kuyruk olurdu. Geceye kadar çalışırdım. Bir günde 100 kişiyi tıraş ettiğim olurdu. Artık o denli bir şey yok” kelamlarına yer verdi.

İŞİMİ DE EŞİMİ DE ÇOK SEVİYORUM

Taner, konutta oturmaktan sıkıldığını, her gün dükkanını açtığını belirterek şunları söylemiş oldu: “Eşime diyorum ki, ‘Hayatta birinci nikahı mesleğime, ikinci nikahı senin üstüne yaptım’ diyorum. kimi vakit konuta gelen arkadaşları beni sorunca ‘İlk karısının yanına gitti’ diyormuş. Yanlış anlamayın, birinci karım dükkan oluyor. 54 yıldır eşimle birlikteiz, birbirimizi kırmış değiliz. kimi vakit ‘İşe gitme yoruluyorsun’ diyor lakin ben alışmışım artık. Meskende duramıyorum. ‘Seni nasıl bırakamıyorsam işi de bırakamıyorum’ diyorum. İşimi de eşimi de fazlaca seviyorum.”

CİLDE DAHA YARARLI OLDUĞU İÇİN USTURA İLE TRAŞ OLUYOR

Taner’in en eski müşterisi Selahattin Özbüker de, “Dedem, babam, ben, oğlum ve torunum Şahin Usta’ya tıraş olur. Benim tıraş olmaya birinci başladığım yer burasıydı. Aciliyetim olduğunda diğer yerlerde tıraş oluyorum lakin genelde konutumun altındaki berbere bile gitmem, buraya gelirim. Şahin Usta’nın eli süratlidir. Eski belediye liderleri da ona gelip tıraş olurdu. Cilde daha faydalı olduğu için burada ustura ile tıraş oluyorum. Hatta benim bu dükkanda kendime ilişkin usturam da var. Ustamız, benim usturamı diğer kimsede kullanmaz. Havlum da başkadır. Ben geldiğimde usturamı kayışta bileyler ve beni tıraş eder. Allah ömür verdikçe buraya geleceğim. Ben gelemezsem o bana gelir. Birtakım müşterileri vardır ki hastaneye gidip tıraş yapar. Vefalı bir esnaftır. Hayrına garibanların tıraşını yapar” dedi.

KENDİMİ BİLDİM BİLELİ BURAYA GELİRİM

Şahin Taner’in beraberinde yeğeni olan müşterisi Muzaffer Demirhan, “Kendimi bildim bileli buraya gelirim. Ustamızın eli hafifçetir. Tıraşı ustura ile yapar. Cilt usturaya alıştıysa ustura ile tıraş her vakit daha yeterlidir lakin kimi müşteriler jiletle tıraş olmak isteyebiliyor. Ustamızın bütün müşterileri eskidir. Devamlı ona gelirler” sözlerini kullandı.

KAYNAK: İHA