İzmir Kent Kurulu seçime hazır

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
2014 yılında Karabağlar Kent Kurulu başkanlığını yürüten Prof. Dr. Adnan Akyarlı 2019 yılında Konak Kent Kurulu kuruluşunda yer alan bir isim. Kent kurullarının kentler için hayli kıymetli olduğunu tabir eden Akyarlı bununla birlikte Türkiye’de birinci sefer kurulları bir ortaya getiren ‘’Kent Kurulları Birliği’’ kurucularından. ‘’Kent Kurullarını epeyce içselleştiren bir insanım’’ diyen lider adayı Akyarlı; “kent kurulu başkanlığı yeni bir maksat yeni bir heyecan demektir” dedi.

Sivil Toplum Kuruluşlarının Türkiye’deki kıymetine vurgu yapan Akyarlı şu biçimde konuştu;

Sivil toplum kuruluşları benim hayatta en hayli değer verdiğim ve çağdaşlığın en kıymetli bileşeni olarak gördüğüm paydaşlardır. niye? Zira sivil demek ‘’özgür” demektir. Özgürlüğün birinci adımı sivil olmaktır ve ‘’özgür düşüncedir’’. İkinci adımı da sivil toplumun gönüllülük aslıdır. Buradaki gayretinizin, uğraşınızın profesyonel olarak bir getirisi yok. bu çalışmalar büsbütün sizin içinizden gelen topluma karşı sorumluluklarınızdan dolayı gerçekleştirdiğiniz çalışmalar. ötürüsıyla bu beşerler hayli saygıdeğerler ve onlara epey hürmet duyuyorum. Sivil toplum kuruluşlarını oluşturan yapılarda inanç epeyce kıymetli, yani gönüllüğün yanına inancı de eklemeliyiz. STK’lar da misyonlar bir sorumluluk yükler, o sorumluluğa bağlı bir yetki yükler fakat hiç biri makam ve üste çıkma durumu yaratmaz ve yaratmamalıdır. Ben buna ömrüm boyunca yatay örgütlenme dedim. Bu yatay örgütlenmede kimi beşerler kimi vakit daha büyük sorumluluklar alır ve bu sorumluluklara bağlı yetkileri artar. Fakat ebediyen paydaşlarıyla eşit bir durumdadırlar. Yani birfazlaca yerde olduğu üzere başkanlık söylemiş olduğiniz makam size başkalarından üstün olma hakkı getirmez. Tüm paydaşlarla eşitsinizdir. Alışılmış kimi vakit bu sağlanmıyor. Bu durumu gidermiş yapılar var, giderememiş yapılar var işte bunu kesinlikle dengelemek gerekiyor” dedi.

ADAY OLMAMDA EN BÜYÜK ETKEN YOLDAŞLARIMDAN GELEN DAVET

Benim kendi başıma verdiğim bir karar değil. yıllardır bir arada çalıştığımız, kol kola birbirimize yoldaşlık yaptığımız arkadaşlarımızdan bir davet aldım. İzmir STK yapılanması için eksiksiz bir yer. Zira burası ‘’özgürlükler kenti’’. Artık Türkiye’de özgürlükler kenti arttı. Ankara, İstanbul da artık özgür kentler oldular lakin biz uzun yıllardır daima özgürdük. İzmir’de bizi yönetenler sivil topluma değer veren insanlardır. ötürüsıyla bizim öncü olma üzere bir geleneğimiz var. Bu öncü olma geleneğinden baktığımız vakit, şu andaki yapı itibariyle bunu ileri taşımak gerekiyor. STK’lar da lider olan arkadaşlar adaylığım konusunda ön gördüler ve bana bir davette bulundular. Bende ömründe sivil topluma fazlaca paha veren kişi olarak bu ek sorumluluğu, sorumluluğun getireceği vazifeleri yapabilirim diye düşündüm” dedi. İzmir’in STK’ları epeyce kıymetli ve bu ehemmiyeti kavrayan bir büyükşehir belediye lideri var. Türkiye’de bir daha birinci kere Kent Konsebir daha bin metrekare yer veren bir lider var ve ötürüsıyla bizim STK örgütlenme bakımından da model bir kent istikametinde bir sorumluluğumuz var. Son olarak şunu söz etmek isterim

Seçimin gerisinden yürütme şurası seçimi olacak, yürütme şurası için asil ve eşit sayıda yedek üyeler oluyor ve onların içerisinde kazanamayan üyeler oluyor. Benim birinci yapacağım iş birinci görüşmede yürütme heyetine aday olan herkesi toplantıya çağıracağım. Zira bireyleri aday oldukları noktaya kadar tanıma bahtımız olmuyor, seçim sürecinde de tanıyamıyoruz işte o görüşmede birbirimizi tanıyacağız ve onları anlayana kadar STK’lar manasında yapacakları katkılar ve fikirleriyle ilgili konuşacağız. En kıymetlisi tüm toplantılarımız yedek ve asiller birlikte olacak ve isteyen başka arkadaşların da katılabileceği hayli katılımcılı toplantılar gerçekleştireceğiz. Dilerseler kazanamayan arkadaşlar da katılabilecekler toplantılara. Zira, bu istekli insanların bu kent hakkındaki fikirlerini sınırsızca paylaşabilecekleri ortamlar yaratmalıyız diye düşünüyorum. Genişlemiş bir idare halini oluşturacağız. Dilerim İzmir bugüne kadar yapısıyla ve şu an ki liderinin hak ettiği yetenekleriyle sivil toplum örgütlenmesi bakımından Kent Kurulları üzerinden ülkeye örnekler yaratır. Yereldeki başarıyı ulusal alana nasıl taşıyabiliriz onun gayretini vereceğiz.

Gamze İşler

Odatv.com