İstanbul’un en uygun Karadeniz pidecileri

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Dönerci ve lahmacunculardan daha sonra geçtiğimiz hafta 580 bin şahsa bu defa İstanbul’daki En uygun Pidecileri sorduk. bir daha yüzlerce cevap geldi. bir daha her zamanki üzere gelen karşılıkları gerçek kategori altında tasnif edip bir liste hazırlamak da bana kaldı. Konya etli ekmek, Kastamonu etli ekmek, Cantık, Tokat pidesi, İstanbul güveççileri, Develi Cıvıklısı, Bafra Pidesi (Samsun da Karadeniz biliyorum fakat olsun) üzere genel teamüldeki Karadeniz pidecilerinden farklılaşan Anadolu pidelerini ve pidecilerini liste dışı bıraktım ve evvel İstanbul’daki şu ana akım Karadeniz (Trabzon Giresun, Rize metodu yapan) pidecilerinin üstesinden bir geleyim istedim.

Kelamı fazla uzatmıyorum. İşte sizin seçiminizle İstanbul’un en güzel 10 Karadeniz pidecisi…

1.Pideban, Sarıyer

İstanbul’da “Pide” denilince en epeyce söylem edilen yer Pideban. Bunun niçini İstanbul’un birinci Karadeniz pidecilerinden biri olması. Kuruluşu: 1977. Pideban’ın bugün bir kaç şubesi var lakin en eskisi ve en çok bilineni Sarıyer merkezde olanı. Natürel ki en öne çıkan pideleri, yuvarlak açık Karadeniz pidesi ile kapalı kavurmalı pidesi.

2.Meşhur Fatih Karadeniz Pidecisi – İbrahim Usta, Fatih

Fatih’teki eski meşhur Karadeniz Pidecisi’ni bilenler bilir. İbrahim Usta işte o meşhur pidecinin ustasıdır. Ustaların ustası yani. Dünya tatlısı bir insan. Daha evvel 2019 yılında KRT’ye yaptığım programda da “Fatih Bayanlar Pazarı’nda Nerede Ne Yenir?” kısmında kendisine yer vermiştim. Evvelce olduğu üzere bir daha birebir epeyce katlı fırını ve gereçlerle Karadeniz Pidesinin İstanbul’daki en yeterli örneklerini sunmaya devam ediyor.

3.Lider Pide Tepeüstü Merkez, Ümraniye

Anadolu Yakası’nın birinci Karadeniz pidecilerinden biri. Bu yüzden İstanbul Anadolu Yakası’nda ismi en epey zikredilen pideci de Önder Pide. Ben de çocukluğumdan bu yana ailemle yıllardır buraya pide yemeye giderim. Açık peynirli yuvarlak pidesi ve kapalı kavurmalısı benim favorilerim. Tüm gereçleri Trabzon’dan geliyor.

Pidesinin hamuru kalındır fakat içine konulan malzemeyi de anca çekiyor aslına bakarsanız.

4.Haçapuri, Kadıköy

İki üstte İbrahim Usta’dan bahsettim ya hani, işte Kadıköy merkezdeki Haçapuri de İbrahim Usta’nın yetiştirdiği pidecilerden. Yani tıpkı ekol. Çok katlı, ısıyı eşit dağıtan fırınlarına varana kadar tıpkı üstelik. esasen her iki yerde de pideleri deneyecek olursanız benzerliği fark edeceksiniz.

Haçapuri, Gürcistan pidesine verilen isimdir ve bence pidelerin atasıdır. Bu sebeple Kadıköy’deki bu pideciye verilen isim de oldukça manidar, benim de fazlaca hoşuma gidiyor.

5.Karadeniz Tadal Pide Salonu, Sultanbeyli

Son vakit içinderda gördüğü ilgi çok artan ve sizlerin de epey önerdiği bir pideci. Üstelik pideyi elle yediğiniz, çatal bıçak servis edilmeyen bir yer. Pidelerin üzerine çokça tereyağı konduğu için elle yemekten yakınan hayli ancak Karadeniz pidesiyle özdeşleşmek isteyenler için teğe bir. Burada her zamanki üzere tavsiyem kapalı kavurmalı ve açık peynirli pide.

Şayet denemediyseniz çiğden pişen çiğ kıymalı açık pidesini yemenizi bilhassa tavsiye ederim. Çiğ kıyma fırında pidenin hamurunun ortasında pişiyor ve suyunu/rayihasını salıp değişik bir lezzete dönüşüyor.

6.Köşem Karadeniz Pide, Göztepe

Göztepe’de Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi üzerinde pek az kişinin bildiği ancak mazisi pek eskilere dayanan bir Karadeniz pidecisi de Köşem. Köşem ismi köşe bir dükkan olmasından geliyor. 1982’den bu yana 5-6 masa ile hizmet veriyor. Eserler, menü, çalışanlar hepsi birebir. En son yıllar evvelce gittiğimde benim Beyoğlu’nda fotoğrafını çektiğim Şimşek Pide’deki pide fotoğrafını kullanmışlardı. Bu kadar lezzetli pideler yapan bir yerin kendi fotoğraflarını kullanmamasına şaşırmıştım bir tek.

7.Çotanak Pide, Bağcılar

Ustaları ve sahipleri Giresunlu olan ve bir daha tıpkı biçimde eserleri Giresun ve Trabzon’dan gelen bir öbür Karadeniz pidecisi daha. Giresun pidesi yaptıklarını argüman ediyorlar ve Bağcılar civarında fanatikleri hayli. 2004 yılında kurulan Çotanak Pide’nin kavurmalı peynirli açık pidesi pek meşhur.

Bu ortada ek bilgi; Giresun’da fındıkların olduğu kola “Çotanak” deniyor.

8.Karadeniz Pide ve Kebap Salonu, Sezai Amca, Vefa, Fatih

Unkapanı’nda İMÇ Blokları içindeki enfes bir Karadeniz Pidecisi daha. Vefa Bozacısı’na gidiyorsanız kesinlikle uğramanız gereken bir lezzet noktası. Sezai Usta epeyce eski bir pide ustası. 1981’den bu yana hizmet veren yer bilhassa Vefa semti sakinleri tarafınca epeyce seviliyor.

9.Trabzon Fırını, Büyükçekmece

Beykent Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Trabzon Fırını kapalı bir lezzet noktası. Tüm mamüllerini Trabzon’dan getiriyorlar. Klasik bir fırın olarak Trabzon ekmeği de sunan fırında ayrıyeten yuvarlak açık peynirli ve çiğ kıymalı yuvarlak pidesi kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerden.

10.Kuzina Pide, Eyüp

Eyüpsultan’da Karadeniz pidesi arıyorsanız istikametiniz burası olmalı. Çıtır çıtır pideler yanına açık ayran ile bol tereyağlı Trabzon pidelerine doyacağınız bu yerde tavsiyemiz açık kıymalı peynirli ve doğal ki açık peynirli, tek yumurtalı yuvarlak Karadeniz Pidesi.

İşte sizlerin seçimi ile İstanbul’da Karadeniz Pidesi’ne doyacağınız en yeterli on yer.

Afiyet olsun.

Salih Seçkin Sevinç