İstanbul Mukavelesi aksiyonuna katılan mülteciler için karar

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
20 Mart 2021’de İstanbul Kontratı basın açıklamasına katılan Leili Faraji, Zeinab Sahafi, Esmaeil Fattahi ve aksiyona katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan’da gözaltına alınmıştı.

Kamu tertibini bozma suçlamasıyla 6 Nisan’da hudut dışı sonucu ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen İranlı mülteciler, Denizli Yönetim Mahkemesine dava açarak hudut dışı edilme sonucuna itiraz etmişti.

Denizli Yönetim Mahkemesi ise aksiyona katılan mültecilerin itirazlarını oy birliği ile reddettiğini deklare etti.

Euronews’e konuşan Esmaeil Fattahi katıldıkları aksiyonun sonuçlarının ağır olduğunu söylemiş oldu.

Esmaeil Fattahi, Türkiye’nin hudut dışı etme sonucuna yönelik reaksiyonunu şu biçimde deklare etti:

‘’Endişeliyiz ve her an bir şey olacak diye bekliyoruz. Ben siyasi bir mülteciyim. Kendi ülkemde insan hakları konusunda yürüttüğüm faaliyetler niçiniyle tekraren gözaltına alındım ve azaplara maruz kaldım. İran’daki baskı ve rejim aksisi faaliyetlerim niçiniyle Türkiye’ye geldiğimde iltica müracaatında bulundum. Dört yıl cezaevinde kalınca mecburen iltica etmekten diğer bahtım kalmadı. Koşullu mülteci statüsünü kazandım. Yani Milletlerarası Muhafaza müracaatlarım kabul edildi. Hatta benim 2016 yılından beri müdafaam var. Türkiye’de de kendi niyetlerime ve faaliyetlerime devam ettim. Mülteci, personel ve bayan hakları konusunda da Türkiye’de de faaliyet yürüttüm. İstanbul Sözleşmesi’nden de çıkılınca başka arkadaşlarımla aksiyona katıldım. Bizi 5 Nisan’da gözaltına aldılar. daha sonra hudut dışı sonucu verildi. Geri gönderme merkezinde istekli geri gönderme dokümanlarını imzalatmak istediler. Orada da durum berbattı. Ruhsal baskı vardı. Fakat kamuoyu baskısı bizim özgür kalmamıza niye oldu. Artık her an hudut dışı edilebiliriz. Bu büyük bir tasa bizim için. Biz müsaadeli bir harekete katıldık. Bayan hakları sonlara sığan bir sorun değil, birebir problemler İran’da da var. Biz anayasal hakkımızı kullandık. Ve görüyoruz ki Türkiye’de de bayan ve trans cinayetleri var. Homofobi var. Biz kendi düşündüklerimiz üzerinden bu harekete katıldık. Ve anayasada bu bir kabahat değil. Temel hakkımızı kullandık. Biz o aksiyonda kendi ülkemizdeki bayan meselesine dair pankart da taşıdık. BM bu hususta sessiz. Mültecilerle ilgili kimse ses etmiyor. Türkiye’de Göç Yönetimi taraflı kararlar veriyor fakat kimsenin duyduğu yok.’’