Ispartalılara tazminat, dağıtım şirketine ceza

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Mehmet KARA

Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Lideri Mustafa Yılmaz, bir küme gazeteciye Isparta’da yaşanan yaygın ve uzun müddetli elektrik kesintilerine yönelik inceleme süreci ve Perşembe günü EPDK’da kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile ilgili bilgiler aktardı. Isparta’da yaşanan kesintiler ile ilgili bugüne kadar hiç konuşmadıklarını hatırlatan Lider Mustafa Yılmaz, “Ancak birinci günden itibaren süreci dikkatle takip ettik, alanda çalışanımız de gerekli incelemeleri yaptı. şüphesiz bu tüzel bir müddetç ve ilerlemeye devam ediyor” dedi.

AEDAŞ’ın tarife gelirine ceza

İncelemeler kararında elde edilen birinci bilgiler ışığında hususla ilgili soruşturma açıldığını hatırlatan EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, “Hizmet zaafına yönelik yeni tespitler pek ilgili bölgedeki şirkete yönelik yeni soruşturmalar gündeme gelecek. Soruşturma kararına göre mağdur vatandaşlara tazminat ve ilgili şirkete tarifeden kesinti uygulaması yapılacak” diye konuştu.

Kaliteden taviz veren bedelini öder

EPDK Lideri Mustafa Yılmaz Yaygın ve uzun vadeli elektrik kesintileriyle kamuoyu gündemine gelen Isparta olayının Türkiye’nin öbür hiç bir noktasında yinelanmasına müsaade veremeyeceklerini vurguladı. Yılmaz, “Hizmet zaafı olan, kaliteden taviz veren, olağanüstü şartlara gereğince hazırlık yapmayan şirketler bedelini ağır öder” dedi.

Tedbir için mevzuat değişikliği

Yılmaz perşembe günkü konsey toplantısında kabul edilen elektrik dağıtım sistemi yönetmeliği ile yeni Isparta hadiselerinin yaşanmasının engellenmesinin hedeflendiğini de vurgulayan EPDK Lideri Yılmaz “Engelleyemeyen şirket olursa da hayli ağır yaptırımlar ile karşılaşacağını şimdiden hatırlatmak isterim” tabirlerini kullandı.

Bakım idare sistemi kurulacak

Yeni düzenlemeye bakılırsa dağıtım şirketleri, elektriğin kaliteli, inançlı ve daima bir biçimde sunulabilmesi ve kullanıcı memnuniyetinin arttırılması emeliyle hazırlayacakları yıllık bakım planını tüm bilgileri ile EPDK’ya sunmak zorunda. Dağıtım şirketleri şebeke bakımının vakti, içeriği ve bu maksatla kullanacakları gereçlerin listesini de içerecek bir Bakım İdare Sistemi kuracak.

Şebeke meselelerine İHA’larla müdahale

EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, yeni yönetmelik kapsamında dağıtım şirketlerinin acil durum idare planları hazırlayacağını ve acil müdahale tertibini kuracağını belirtti. Dağıtım şirketi bu kapsamda 7/24 hizmete hazır tam teşekküllü acil müdahale aracı bulunduracak. Kâfi sayıda çalışana de bu mevzuda gereken bütün eğitimleri verecek.

Tüm vilayet ve ilçelere taşınabilir jeneratör

Dağıtım şirketlerinin acil durumlarda gerekli uyumu sağlamak için kriz uyum aracı temin edeceğini de belirten EPDK Lideri Mustafa Yılmaz “Ayrıca acil müdahale gerektiren durumlarda dağıtım şebekesinin arıza tamiri, bakımı, denetimi ve izlenmesi için insansız hava aracı kullanılacak. Acil durumlarda kullanılmak üzere tüm vilayet ve ilçeler için taşınabilir jeneratörler de hazır bulundurulacak” diye konuştu.

Arıza ve kesinti sayısı azaltılacak

EPDK’nın yeni düzenlemesine nazaran dağıtım şirketleri, şebeke bakımlarında; bakıma ait iş buyruğu ve araç takip kayıtlarını, bakımı yapılan dağıtım varlıklarını, kullanılan materyalleri, bakım tutanaklarını ve yapılan bakımı belgeleyen görüntü, fotoğraf ve gibisi doneleri Bakım İdare Sistemi’nde kayıt altına alacak. Düzenleme kapsamındaki uygulamalar yardımıyla elektrik şebeke arızaları ile kesinti sayı, mühlet ve ölçüsünde kıymetli iyileştirmeler sağlanması hedefleniyor.

Okumaya devam et...