İşitme engelli çocuklarının duymadığını vazo kırarak öğrendi

erkan_623

New member
İzmit’te işitme engelli 2 çocuğuyla bağlantı kurmakta zorlanan anne, belediyenin verdiği dayanakla çocuklarından birinci sefer ‘anne’ kelamını duymanın sevincini yaşadı. İzmit’te yaşayan Dilek K., işitme engelli iki çocuğu ile bağlantı kuramayınca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tahlil Masasına başvurarak, çocuklarının duyması için gerekli işitme aygıtlarının alınması konusunda takviye istedi. Talep daha sonrası başlatılan çalışma ile belediye tarafınca alınan işitme aygıtları, ameliyatla çocuklara takıldı. Coclear implant ameliyatı başarılı geçen ve duymaya başlayan Zehra ve Nurayşe K. isimli kardeşler ise yaptıkları sürprizle annelerini duygulandırdı. Aygıtların takılmasının akabinde çocuklarının birinci sefer “Anne” söylemiş olduğini duyan Dilek K., “Dünyalar benim oldu” dedi.

ÇOCUKLARININ DUYMADIĞINA VAZO KIRARAK İNANDI

Çocuğunun duymadığına kendini inandıramadığını belirten anne Dilek K. “Bir gün arkadaşlarımız ile birlikte dışarıya çıkmamız gerekti. Çocuğu birinci sefer babaannesine bıraktım. Ben gittikten daha sonra çocuk durmamış epey ağlamış. Kayınvalidem bana, ‘Seslendik lakin bize yanıt vermedi, bize dönmedi’ dedi. Birinci kere o gün, ‘Bu çocuk duymuyor’ denildi bana. Ben tabi kabul etmedim. Şaşırdım. Çocuğa sesleniyoruz, ama çocuk ses vermiyordu. Konutumda cam bir vazo vardı. Kızımın ardı dönükken onu yere atıp kırdım. Zehra bana dönmedi. Ne yapacağımı bilemedim. Baştan bunu kabul edemedim. daha sonradan kendimi alıştırmaya başladım. Uyutmaya çalışıyorum. Ninni söylüyorum. Uyumuyor, susmuyor. Çocuk yanıt vermiyor. Zehra’yı doktora götürdük. Çocuğumun işitme engelli olduğunu öğrendim” dedi.

2 KIZININ TEDAVİSİ İÇİN YARDIM İSTEDİ

Tabipten daha sonra tedavi sürecine başladıklarını belirten anne Dilek K. “Kendi uğraşlarımızla kızımızın tedavisi için elimizden ne geldiyse yaptık. Zehra’ya işitme aygıtı taktık. Aygıtı taktığımız biçimde birinci etapta duymadı. Eğitimlerle birlikte kızım biraz duymaya başladı. İkinci bir kızım oldu. Nurayşe de işitme engelli doğdu. Ben de Büyükşehir Belediyesi Tahlil Masasına gittim. Gerekli araştırmalar yapıldı. Evraklarımızı tamamladık. Büyük kızımın kullandığı aygıtın müddeti doldu. Büyükşehir Belediyesi 2 kızımın da aygıtını aldı. Ameliyatları yapıldı” diye konuştu.

YAŞADIĞI SIKINTI GÜNLER DOLU GEÇMİŞİ BİR ‘ANNE’ KELAMI SİLİP ATTI

Kızının ameliyattan daha sonra duymaya başladığını belirten anne Dilek K., “Cihazlar ile birlikte kızlarım duymaya başladı. Akabinde çeşitli dernekler yardımlarıyla eğitimlerine başladık. Bir gün Nurayşe’yle otobüse binmek için durakta bekliyordum. Kızım bana ‘Anne’ diye seslendi. Birinci kere kızımın ağzından bir cümle duydum. Dünyalar benim oldu. Mutluluğumu size tanım edemem. Büyük kızımın en büyük hayali benimle birlikte üniversite imtihanına girmekti. Bugün o hayalini gerçekleştirmiş bir anneyim. Ben kızımla bir arada üniversite imtihanına girdim. Açık Öğretim Fakültesi’nde ilahiyat okuyorum. Kızım da E-KPSS’de tercih bekliyor. Çocuklarımın duyması için maddi ve manevi yanımızda olan Büyükşehir Belediyemize ve liderimiz Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyorum” halinde konuştu.

KAYNAK: İHA