İşbaşı Eğitim Programı’na 3 yılda 9.3 milyar liralık kaynak

Zeytin

Global Mod
Global Mod
HÜSEYİN GÖKÇE

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Vedat Bilgin’in Mart ayında DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, bahsetmiş olduğu İşbaşı Eğitim Programı’ndaki yeni periyoda ait Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da evvelki günkü kabine daha sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, program kapsamında alınan işçinin 2 yıllık istihdamında, fiyatın 6 aylık kısmının Bakanlık tarafınca ödeneceğini bildirdi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. Okan Güray Bülbül ise DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, yeni programın suistimallerin engellenmesi ve daha fazla işsizin, uzun müddetli istihdamını içerdiğini bildirdi. İşbaşı eğitim programının İŞKUR tarafınca muvaffakiyetle yürütüldüğünü kaydeden Bülbül bu kapsamda; 2019’da 3, 2020’de 2.7 ve 2021’de 3.6 milyar lira olmak üzere son üç yılda toplam 9.3 milyar liralık ödeme yapıldığını anlattı.

Bülbül, iştirakçilerin en az yüzde 70’inin en üz 9 ay mühletle istihdam edilmesi gerektiğini kaydederken, 6 aylık programda ise istihdam müddetinin toplam 2 yılı bulduğunu vurguladı.

İmalat ve bilişimde 2 yıla kadar istihdam

Öte yandan program kapsamında bilişim ve imalat bölümlerindeki işyerleri ve mesleklerde en çok 6 ay, öteki dallarda ise en çok 3 aylık eğitim olacak. yani imalat ve bilişim kesimlerinde 6 ay dayanak alacak patronlar, 18 ay da kendileri istihdam edecekler. Başka kesimlerde ise 3 aylık dayanağa karşılık 9 aylık istihdam oluşturulacak.

Aylık ödeme taban fiyat kadar olacak

İşbaşı Eğitim Programı’na katılan iştirakçilere, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden; İş arayan statüsünde ise günlük 163,59 (26 gün üzerinden 4253 liralık taban fiyata karşılık geliyor), öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği aülanlara günlük 81,80 TL ödenecek.

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda iştirakçilere günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenecek. Genel sıhhat sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafınca program müddetince karşılanacak.

Programa katılan bireylere İŞKUR’un yaptığı ödemeler haricinde programın düzenlendiği patron tarafınca yapılan ve aylık brüt taban fiyatın yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu yeterince vergi matrahından indirilmesi imkânı da sağlanacak.

Okumaya devam et...