Iowa’da Nikki Haley rakiplerinin saldırılarının ötesine bakıyor

Suzan

New member
Eski Birleşmiş Milletler büyükelçisi ve eski Güney Carolina valisi Nikki Haley, Çarşamba günkü çekişmeli Cumhuriyetçi tartışmadan bu yana ilk kampanya durağında, anketlerdeki yükselişinin farkında olarak aday arkadaşlarının kendisine yönelttiği birçok saldırıyı görmezden geldi. Tartıştığı şeyler, Çarşamba gecesi söylediği gibi eleştirinin “zamanıma değmediğini” hissetmeye devam ettiğini gösteriyordu.

Bayan Haley Cuma günü Sioux City, Iowa’daki bir kongre merkezindeki bir konferans salonunda yaklaşık 100 kişiye hitap ederken, kampanyasının temel taşları haline gelen temalara odaklandı: dış politika deneyimi ve “zor” şeyleri anlatma isteği gerçekler.” Çin’e karşı sövüp saydı, sorumlu bir başkan olacağına söz verdi ve hatta Venezüella’nın Güney Amerika’daki komşusu Guyana’yı işgal edebileceğine dair korkularla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Cumhuriyetçi başkan adaylığı konusunda eski Başkan Donald J. Trump’ın birincil alternatifi olmak için Florida Valisi Ron DeSantis ile artan rekabetine rağmen Bayan Haley, Bay DeSantis’in isminden bahsetmedi ve nerede olduğu tartışmasından da bahsetmedi. Etkinliğin son dakikalarına kadar akşamın büyük bir bölümünde ateş hattında durdular.

Bir seçmen tarafından yarıştaki durumu sorulduğunda Bayan Haley, başarılı olmak için Iowa parti toplantısını kazanmasına gerek olmadığını düşündüğünü söyledi.

“İvme bizden yana” dedi. “Bence Iowa’da iyi şeyler yapmalıyız. Mutlaka kazanmamız gerektiğini düşünmüyorum ancak iyi bir performans sergilememiz gerektiğini düşünüyorum.”

Bayan Haley ayrıca, adaylığı kazanması halinde Bay Trump’ın başkan yardımcısı olma teklifini kabul etmeyeceğini öne sürdü ve kendisine teklifte bulundu. “Daha önce hiç ikinci oynamamıştım” dedi.

Bayan Haley’nin kampanyası son haftalarda ilgi gördü. Şu anda birçok ulusal ankette Bay DeSantis ile ikinci sırayı almak için hararetli bir yarış içinde ve Iowa’da da yüzde 17,5 ile benzer bir seviyede. (Bay Trump yüzde 45’in üzerinde bir oranla her ikisinin de oldukça ilerisindedir.)

Geçtiğimiz ayın sonlarında, milyarder kardeşler David ve Charles Koch tarafından kurulan muhafazakar siyasi ağ olan Americans for Prosperity Action, Bayan Haley’i destekledi ve kampanyasına ağın mali gücüne erişmesine ve kapıları çalması ve telefon görüşmeleri yapması için bir personel havuzuna erişim izni verdi. .

Çarşamba günü Ala., Tuscaloosa’daki Cumhuriyetçi tartışma sırasında Bayan Haley’nin yükselen profili, onu Bay DeSantis ve işadamı Vivek Ramaswamy’nin sık sık saldırılarının hedefi haline getirdi. Bay Ramaswamy özellikle ona saldırdı, onu “faşist” olarak nitelendirdi ve ticari çıkarları olduğunu iddia etti. Bir ara üzerine şu yazdığı not defterini kaldırdı: “Nikki = yozlaşmış.”

Bayan Haley, en azından zaman zaman tartışmanın arka planında kayboluyormuş gibi görünse de bir noktada, “Tüm ilgiyi seviyorum çocuklar,” diye espri yaptı. Geçmişe bakıldığında bazı analistler Bayan Haley’nin kendisini yeterince güçlü bir şekilde savunmadığını söyledi.

Perşembe günü New Hampshire’daki kampanya ziyaretleri sırasında hararetli tartışmalarını yeniden dile getiren New Jersey Valisi Chris Christie’nin aksine, Bayan Haley yoluna devam etmiş görünüyordu. Tartışmaların sahayı ayıklamaya hizmet ettiğini söyledi ve başka bir adayın (görünüşe göre Bay DeSantis’in, adını vermese de) Iowa’daki toplantılardan sonra yarıştan çekileceğini öngördü.

Bayan Haley, “Iowa’ya giden üç büyük adamımız var ve sanırım biri Iowa’ya düşecek” dedi. “Ve sonra sanırım New Hampshire’da benimle ve Trump’la bir oyun oynayacaksınız, sonra da benim memleketim olan Güney Carolina’ya gideceğiz ve sonra bunu yapacağız.”

Sioux City’deki katılımcıların çoğu, Bayan Haley’nin rakiplerinin saldırılarını büyük ölçüde görmezden gelme kararına katılıyor gibi görünüyordu ve onun Çarşamba günkü münazara performansını takdir ettiklerini söyledi.

Bayan Haley’e oy vermeyi düşünen ancak henüz nihai bir karar vermemiş olan 48 yaşındaki Sioux Şehri sakini Adrienne Dunn, “Tartışmada çok iyi iş çıkardı” dedi. “Hazırdı. Güzel yanıtları vardı.”