“İnsan iletişiminin eşsiz sınırları için AI döneminde sona erdik”

Suzan

New member
Yapay zekanın gücü, vaatlerini ve etkisini anlatmak için 340 sayfa yazdıktan sonra, Paolo Cellini onları aldı ve onları dolaşımda birçok kişinin dil modellerinden birine verdi. Metin ve grafikler arasında 5.3 megabayt ağırlığındaki bir PDF dosyası. “Beş dakika içinde onu İngilizceden çevirdi, sindirdi ve yetkinlik ve hassasiyetle tartışan iki gazeteci arasında 25 dakikalık bir vokal diyalog yarattı. Cellini Luiss dijital ekonomisini öğretiyor. Mühendislik CEO'su Maximo Ibarra ile IA Impact (Luiss University Press) yayınladı. Simüle edilmiş insanlar arasındaki bu diyalog, gazeteciler arasındaki diyalog, basılı olarak verilen sayfalarda yer alan birçok akıl yürütmenin, tarihsel fıkraların, yansımaların karşı geçirmez gibi geliyor. Bir dönüm noktasına daha fazla olmadığımız plastik bir test. Dönüm noktası zaten meydana geldi. Yeni bir çağın içindeyiz.

Profesör Cellini, bu noktaya nasıl geldik?

“Bir örnek alalım. Ibarra ile bu kitabı yazmak için bir buçuk yıl sürdük. Size bunu ezbere bilmenizi söyleyebilirim. Yine de size kelimelerde ve açıklamalarda uzun zaman almıyorsa, size iletmek istersem? İnsan iletişimi yavaştır. İkinci olarak, bazı bilim insanlarının hesaplandıkları bilgilerin iletim hızında gerçekleşir. Sebep: İnsanlar arasındaki iletişimi hızlandırmak.

Bizi bir hesap makinesinden yardım ederek, bu iletim hızı ile bana kitabını anlatması 15 gün süreceğini söyleyebiliriz. Ve tüm pasajlarında anladığım söylenmiyor.

“Bir araba bunun yerine her şeyi saklamayı, sindirmeyi ve hassasiyet ve doğruluk için kesinlikle şaşırtıcı olan diyalog gibi ürünler vermeyi başarıyor. Ve tüm dijital, sıfır ve bilgiyi ileten birinin keşfi sayesinde. Bu, insanın sınırlarını atlatmaya izin verdi. Ancak dijital bilgilerin seyahat etmesine izin veren daha fazla internet, insanlar arasında iletişim haline geldi.

Ancak burada, IA kendisiyle iletişim kurmayı başarıyor. İnsanlar tarafından da kullanılabilecek ayrıntılı içerik. Artık bir soru bile değil: değiştirilebiliriz.

“Yapay zekanın korkutabileceğini anlıyorum. Kopernikten sonra devam eden insanın kayıp merkeziyeti yoluna uyuyor. Artık dünyanın merkezi değiliz ve aynı zamanda yaratıcı şeyler yapma yeteneğimizde tehdit ediyoruz. Ama inanıyorum ki, tamamlayıcı bir teknolojidir. İnanıyorum ki, tamamlayıcı bir teknoloji.

Umberto Eco'nun tüm kütüphanesini okuyabiliyor, sindirebiliyor ve sahibi olsaydım, Umberto Eco olur mu?

“Tabii ki hayır. Umberto Eco'nun hayatına sahip değil. Biyolojisi. Deneyimleri. Dünya ile ilişkisi. Bizi hala eşsiz kılan şey budur”.

İnsandan daha yüksek bir zeka biçimi, hangi formuna sahip olurdunuz?

“Telepatik bir iletişimin şekli. Eğer dünya dışı bir üstün zeka bizi ziyarete gelirse, daha yüksek iletişim kalitesinin onu daha akıllı hale getireceğinden eminim. Bu, gerçek farkı yaratan iletişim, giden ve gelen hızıdır”.

Yeryüzüne geri dönelim. Kitapta, bir dönüm noktasının önünde olduğumuzu iddia edin. İnternetten IA aşamasına. Bunun dışında, toplam evlat edinme için 30 yıl sürmeyecek, ancak bir avuç. Açıklayabilir misin?

“IA, internetin doğal bir evrimidir. Gittikçe daha fazla veri, gittikçe daha fazla ilgili insan yarattık. İnternet ölçeğini anlamasını sağlayan örnek, yılda 1,2 milyar satıyorlarsa, dünyada en iyi satış cihazıdır. Her şey var. “.

Bu evlat edinmeyi tetiklemek için neye ihtiyacınız olacak?

“Şu anda OpenII olarak ortaya çıkarak süpürülmemesi için çalışan Google gibi devlerde, bir Android sistemi güncellemesi yeterli olabilir: İkizler akıllı telefonlara, onun IA'ya ulaşmak. Aynı şey elma yapabilir. Samsung. İnternet zaten altyapı yarattı. Zaten her şeyden çok daha fazla şey yaratmaya gerek yok.

Ve ne olacak?

“IA'nın yeni baskın teknoloji olacağı. Yeni İnternet. Ve herkes bu yeni gerçeklikle uğraşmak zorunda kalacak: müşteriler, şirketler, uluslar”.

Birçoğunun sahip olduğu izlenim, bu ırkın dijital tekellerin yaratılmasına yol açacağıdır. Kabul ediyor mu?

“Yapay zeka konusunda sadece bir kazanan olacağını sanmıyorum. Google Moves, Meta Moves, Amazon hareketleri. Bir sektörde kazananlar her yerde kazanmayacak. Belki de şimdi olduğu gibi birkaç dev olacak. Ama tuhaf bir şekilde”.

Hangi?

“Girdi bariyerlerinin daha düşük olması. Deepseek (hassasiyet ve maliyetler için bir his olan Çin IA) önemli bir şeyden ve az sayıda kaynaktan yaratılabileceğini açıkça belirtti. Herkes için yer. Avrupa için, sonunda, Mistral gibi şampiyonların San Francisco'da da bir savaş olması gerektiğine rağmen, her şey bir savaş yok.