ILO Türkiye Yöneticisi Özcan: Yarısı tehlikeli işlerde olmak üzere 160 milyon çocuk çalışıyor

Zeytin

Global Mod
Global Mod
ILO Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi faaliyetleri kapsamındaki hafta Ankara’da yapılan açılış aktifliğiyle başladı. Hafta kapsamında, Ankara Atakule’de çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik ışıklı iletiler ve toplu taşıma araçlarında afişlerle gösterimler yapılacak. Hafta kapsamında çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturulmaya çalışılacak.

Ankara’daki açılış etkinliğinde konuşan ILO Türkiye Yöneticisi Numan Özcan, Türkiye’de çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik etkinliklerde mevsimlik tarım çalışanlarının çocuklarına yük verdiklerini vurguladı. Çocukların aileleriyle birlikte seyahat ettiklerini, bu durum dikkate alınarak bulundukları yerde eğitim faaliyetlerine katılarak hem eğitimden kopmamaları, birebir vakitte çalışmamalarının sağlandığını vurgulayan Numan Özcan, “Bu kapsamda 10 bin çocuğa ulaştık. Lakin daha yapılması gerekenler var. Farkındalığı artırma çalışmaları yapıyoruz. Sanat, eğitim, medya yoluyla farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Numan Özcan, çocuk işçiliğinin önlenmesi için, ebeveynlere güzel işler bulunması, çocukların da bir toplumsal müdafaa kalkanı içine alınması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez de aktiflikte yaptığı konuşmada, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında 2030 tarihinin hedeflendiğini fakat çocuk işçiliğinin önlenmesi maksadı için 2025’in kabul edildiğini hatırlatarak, “Önümüzde fazlaca az bir vakit kaldı. Bütün dünyada çocuk işçiliğinin önlenmesi için süratle adımlar atılmalı” dedi. Alvaro Rodriguez, global kriz, Covid-19 salgını, Ukrayna savaşı, etraf meseleleri ve eşitsizlikler niçiniyle günümüzün “gerginlikler, telaşlar çağı” olarak isimlendirildiğini vurgulayarak, yeni jenerasyonlara bırakılacak dünyanın bu problemleri çözmesi gerektiğini kaydetti.

Etkinlik kapsamında Beştepe Koleji ilköğretim öğrencilerinin fotoğraflarından oluşan bir stant de açıldı. Çocuk kitapları muharriri Şermin Yaşar’ın, bir çocuk tarım personelinin öyküsünü anlattığı “Lo” kitabı da aktiflikte tanıtıldı.

Okumaya devam et...