İhracat iklim endeksi ağustosta geriledi

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türkiye imalat dalının ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Dalı İhracat İklimi Endeksi, Ağustos’ta 55,9’a geriledi. Gerilemeye karşın Türk imalatçılarının ihracat ikliminde üst üste yedinci ay güzelleşmeye işaret etti.

Talep şartlarındaki güçlenme mart ayından beri en düşük süratte gerçekleşse de kuvvetli seviyelerini korudu. Endekste eşik paha olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm sayılar ihracat ikliminde güzelleşmeye, 50’nin altındaki kıymetler ise bozulmaya işaret ediyor.

Avrupa’da büyüme yüksek tempoda

Euro Bölgesi ekonomilerindeki büyüme ağustosta genel olarak yüksek tempoda kaldı. Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşça yavaşlarken, İtalya’da ise 15 yıldan uzun bir periyottaki en süratli genişleme gerçekleşti.

Bu beş ülke, Türk imalat sanayi ihracat pazarının dörtte birinden çoksını oluşturuyor. Öteki değerli ihracat pazarları, üçüncü çeyrek ortasında daha besbelli yavaşlama işaretleri gösterdi.

Birleşik Krallık altı aydır devam eden mevcut genişleme periyodundaki en yavaş büyümeyi kaydetti. Bu ortada talepteki yavaşlamaya ve kapasite meselelerine bağlı olarak ABD’de üretim yıl başından beri en düşük oranda arttı.

Orta Doğu’nun büyük kısmında büyüme oldu

Ağustos’ta Orta Doğu’nun büyük kısmında ekonomik aktivite büyüme kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri iki yılı aşkın periyodun en süratli yükselişini kaydederken Katar’da büyüme son bir yılın en yüksek oranında gerçekleşti.

Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivite ivme kaybetmekle bir arada bir daha de kuvvetli büyüme kaydetti. Mısır’da üretim evvelki aya bakılırsa yatay seyrederken ekonomik aktivitenin daraldığı tek ülke Lübnan oldu.

Ağustos ayında Asya’nın kimi bölgelerinin delta varyantından etkilenmeye devam etmesi, üretimde keskin düşüşlere yol açtı. Malezya, Vietnam, Endonezya ve Myanmar en berbat etkilenen ülkeler içinde yer alırken, Çin’de ekonomik aktivite son 16 ayda birinci kere daraldı.

Öteki BRIC ülkelerine bakıldığında, Rusya’da ekonomik aktivitenin 2020 sonundan beri birinci defa daraldığı görüldü. tıpkı vakitte öbür ülkelerde daha müspet eğilimler gözlendi. Hindistan’da üretim son dört ayda birinci defa artış kaydederken Brezilya üst üste üçüncü ay büyüme kaydetti.

Okumaya devam et...