İğne atsan yere düşmezdi… Artık onlar da gelmiyorlar

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Başta Bulgaristan’dan gelenler olmak üzere turist akınına uğrayan Edirne Cuma Pazarı yılbaşından daha sonra adeta sessizliğe gömüldü. Yılbaşı gecesi artırım yağmuruna tutulan ülkede yurttaş çarşının pazarın yolunu unuturken turistler de artırımlardan nasibini aldı. Edirne’nin sokakları da pazarları da bomboş kaldı.

Kur farkı niçiniyle besinden giysiye günübirlik yaptıkları alışverişlerle tüm gereksinimlerini Edirne’den bilhassa de sosyete pazarı olarak bilinen Cuma Pazarı’ndan karşılayan turistler, artırımlardan şikâyetçi. Pazarcılar, yılbaşından bu yana turist sayısında düşüş yaşandığını söylemiş oldu.

Bulgaristan’ın Plovdiv kentinden gelen Ivan Gostadivo da yılbaşından daha sonra artan fiyatlara reaksiyonlu. Gostadivo, “Burayı ve pazarı epey seviyorum. Tüm gereksinimlerimizi buradan karşılıyoruz. Her hafta sistemli geliyoruz. Fakat artık fiyatlar fazlaca arttı. TL Leva’dan ucuz lakin etiket fiyatları yüksek. O yüzden artık yaptığımız alışveriş ucuz olmuyor” diyor.

TÜRK LİRASI ETİKETİNİ KALDIRMIŞTIK

Birgün’ün haberine nazaran, pazarcı Recep Balya da yılbaşından evvel Edirne’ye yaşanan Bulgar turist akınını anlatıyor. Balya, kurdaki oynaklık niçiniyle tezgâhlardan TL etiketlerinin kalktığını söylüyor.

Balya şu tabirleri kullanıyor: “Yılbaşından evvel pazara adeta Bulgar akını yaşandı. Doların 18 olduğu devirlerde, eserlerimizde dolar bazlı arttı. TL üzerinden fiyat veremiyorduk. Etiketlerimiz leva cinsindendi. Yerliye bir şey satamıyorduk. Halk reaksiyon gösteriyordu, ‘niçin TL etiketi yok?’ diye. Diyordum ki gün ortasında bile TL yüzde 20 paha kaybediyor.”

Artık ise pazarın boş tezgâhlarını işaret eden Balya, artırımların sırf yerliyi değil turisti de vurduğuna dikkat çekiyor. Balya, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Yılbaşından daha sonra artırımlar geldi hatta yağdı. Artık Bulgara da fiyatlar yüksek geliyor. Pazarda Bulgar yok şu an, sakin geçiyor. Bulgarlar da fiyatlar arttı, bizde daha ucuz diyorlar.”

FİYATLAR BULGARİSTAN’LA NEREDEYSE TIPKI OLDU

Pazarcı Kadir Çevik ise, yabancı müşteri sayısının yerliden yüzde 80 daha fazla olduğunu söylüyor. Çevik, yılbaşından daha sonra turist sayısında yaşanan önemli azalışa da dikkat çekiyor. Çevik, peş peşe gelen artırımların yerli halkın pazardan ayağını büsbütün kestiğini turisti de büyük ölçüde etkilediğini belirtiyor. Çevik, “Yüksek enflasyon Bulgar müşterilerimize de yansıyor. Gelen turist sayısında yılbaşından daha sonra önemli bir azalma yaşandı. Kur istediği kadar yüksek olsun” diye konuşuyor.

Bulgaristan’dan gelip Edirne Cuma Pazarı’ndaki etiketleri kendi toplumsal medya hesabında paylaşarak arkadaşlarına haber veren Muhammet Nasuh Nasuh, “Bize buradaki fiyatlar kıymetli geliyor” derken, “Çok artırım geldi. O yüzden artık Bulgarlar gelmiyor” diye belirtti.

Plovdiv’den geldiğini belirten Nasuh, “Paramız pahalı lakin burada da artırım gelince aldıklarımız Bulgar’dakine denk oluyor” formunda konuşuyor.

Yunanistan’dan Edirne Cuma Pazarı’na alışverişe gelen Emina Softa ve Mintay Boz ise avro karşısında TL’nin kaybettiği kıymete dikkat çekiyor. Softa, “Burada her şey bize daha ucuz geliyor. Birinci kez geldim. Herkese armağan aldım. Konuta ne lazımsa aldım” diyor.