Hizmet ihracatı takviyelerinden yararlanacak kesimlerin sayısı artırıldı

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı sonucu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla hizmet ihracatı kavramı, birinci kere tüm hizmet sunum formlarını içerecek biçimde tanımlandı. bu biçimdece, sonucun, hizmet ihracatını ilgilendiren bir hayli iş ve süreçte temel alınarak hizmet ihracatçılarının önünü açacak uygulamalara destek teşkil etmesi hedeflendi.

Bu kapsamda, “sağlık turizmi”, “film/dizi” ve “eğitim” bölümlerine ek olarak “kültürel hizmetler”, “yaratıcı endüstriler”, “spor turizmi”, “fuarcılık”, “gayrimenkul”, “lojistik”, “yönetim danışmanlığı”, “yeşil hizmetler” ve “diğer hizmet sektörleri” de dayanak kapsamına alındı.

“Diğer hizmet sektörleri” içinde, “yurt haricinde kamusal bir otorite ile kontrat yapılması kaydıyla sunulan tesis bünyesinde kombine dayanak hizmetleri, gemi klaslama kuruluşları faaliyetleri, patent danışmanlığı, uygunluk kıymetlendirme, milletlerarası ticaret ve yatırımlar konusunda hukuksal danışmanlık faaliyetleri” yer aldı.

Kararla evvelki takviye programları kapsamında uygulanan “reklam, tanıtım ve pazarlama, yurt dışı ünite, pazara giriş dokümanları, tescil ve muhafaza, bireysel/milli fuar iştiraki, acente komite, ticaret/alım heyeti, Hizmet Kesimi Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER)” üzere mevcut takviyelerde kimi güncellemeler de yapıldı. Danışmanlık ve rapor takviyesi üzere yaratılan katma bedelin ölçülmesinin güç olduğu ve uygulamada belirsizlik yaratan takviye ögeleri kapsamdan çıkarıldı.

Korsanla çaba de desteklenecek

Kararla hizmet dallarına, kesimin gereksinimleri ile birebir örtüşen takviye ögeleri getirildi. Bu kapsamda, eğitim bölümünde “uluslararası öğrenci ofisleri kapasite geliştirme, akademisyen istihdamı, memleketler arası sıralama” takviyeleri, sıhhat ve spor turizmi bölümlerinde “komplikasyon ve seyahat sıhhat sigortası, istihdam, yabancı lisan ve sıhhat turizmi eğitimi, sıhhat ve spor turizmi programının yürütülmesi ve sektörel tanıtım” takviyeleri, kültürel ve yaratıcı sanayi hizmetleri bölümünde “korsanla uğraş desteği” birinci kere uygulanacak.

Milletlerarası alanda “Türk hizmeti” algısı ve pazar konumlanmasını güçlendirmek üzere tasarlanan “ürün yerleştirme desteği” program kapsamındaki tüm bölümlerin istifadesine sunuldu.

Birinci defa takviye kapsamına alınan “fuarcılık”, “gayrimenkul”, “spor turizmi”, “yeşil hizmetler” ve “diğer hizmetler” bölümlerine, evvelki devirde uygulama deneyimi edinilen dayanak ögelerinin yanı sıra birinci sefer yürürlüğe konulan ve bölüme has olarak tasarlanan takviye ögelerinden da yaralanmaları sağlanacak. Bu kapsamda, fuarcılık bölümüne “fuar alanı imali ve onarım desteği”, yeşil hizmetler alanında “istihdam desteği” ve “veri tabanı üyelik desteği” verilecek.

Hizmet ihracatı devlet yardımı programları kapsamında birinci defa “hizmet istatistik temini” ve “performans ölçümü” uygulaması da getirilerek, hizmet ihracatçılarının aldığı dayanağın katkısının ölçülmesine yönelik adım atıldı. Bu uygulama, hizmet ihracatı istatistiklerinin elde edilmesi için de kaynak oluşturacak.

Takviye üst limitleri Türk lirası olarak belirlendi

Kararda dayanak üst limitleri ABD doları yerine Türk lirası olarak belirlenirken limitlerin yıllık artış oranları her yıl güncellenecek.

Kararla dayanak üst limitleri ve destekleme alanları her bir kesim için başka ayrı belirlendi.

Okumaya devam et...