Hem işitme birebir zamandange sistemleri inceleniyor

semaver

Active member
Hem işitme tıpkı zamandange sistemlerini inceleyen odyoloji, külfet ya da sorunları tespit eden ve uygun rehabilitasyonları inceleyen çok taraflı bir bilim kolu olma özelliğini taşıyor. Odyologların hayli geniş popülasyon ve yaş aralığında hasta profiline sahip olduğundan sorumluluklarının fazla olduğunu kaydeden uzmanlar bu alandaki eğitimin ehemmiyetine işaret ediyor. Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Yeni doğan, 24 / 48 saatlik bebeklerden, yaşla bir arada işitme ve istikrar kaybının artmasına bağlı olarak her yaştan birey, odyologların ilgilendiği hasta profilinde yer almaktadır.” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Odyoloji Kısım Lideri Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, odyoloji kısmı ve eğitimine ait değerlendirmede bulundu.

Odyoloji hem işitme birebir zamandange sistemlerini inceler

Odyo (audio) sözünün ses ya da işitme, işitilebilir ses üzere manalara geldiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, lakin odyolojiyi bu kadar küçük bir tarif içerisine sığdırmanın yanlışsız olmadığını belirterek “Çünkü işitmemizi sağlayan kulaklarımız, bununla birlikte bizim istikrardan sorumlu organlarımız. ötürüsıyla odyoloji hem işitme birebir zamandange sistemlerini inceleyen; zahmet ya da sorunları tespit eden ve uygun rehabilitasyonları inceleyen bir bilim koludur. Odyoloji bilimini uygulayan yahut bu kısımda bir şeyler üreten meslek mensuplarına ise odyolog denmektedir.” dedi.

Odyologların hasta profili epeyce geniştir

Odyologların fazlaca geniş popülasyon ve yaş aralığında hasta profiline sahip olduğundan sorumluluklarının fazla olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Yeni doğan, 24 / 48 saatlik bebeklerden, yaşla birlikte işitme ve istikrar kaybının artmasına bağlı olarak her yaştan birey, odyologların ilgilendiği hasta profilinde yer almaktadır. İşitsel bilgilerden mahrum kalan bir bebeğin konuşma üretimi de olmayacağından erken devirde işitme kaybının tespiti, cihazlandırılması ve uygun rehabilitasyon programı ile yaşıtlarıyla tıpkı yahut onlara yakın seviyede gelişim gösteren bireyler olarak topluma kazandırılmasında odyologların rolü büyüktür. Ayrıyeten istikrar sorunları, hayat kalitesini kıymetli derecede düşüren sorunlar olduğundan bir daha bu bireylerin hayatlarına da uygun müdahalelerle dokunanlar odyologlardır.” diye konuştu.

Empati mahareti gerekiyor

Odyoloji kısmının sıhhatle ilgili bir alan olması niçiniyle ağır bir ders programı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Odyoloji bölümü, bu yükün altından kalkabilecek öğrenciler tercih etmelidir. Kelam konusu insan olduğundan, manevi karşılığı yüksektir lakin bunun için üst seviye empati, sabır ve vicdan sahibi olmak gerekir. Bir odyolog öbür tüm sıhhat çalışanları üzere, karşısındaki yerine kendini koyabilmeli; hastanın tüm şikâyetlerini eksiksiz dinleme sabrına sahip olabilmeli ve umut satmak yerine kişinin hayatına dokunabilmelidir.” diye konuştu.

İstihdam ve iş imkanları açısından seçenekler sunuyor

Odyolojinin Türkiye’de önü açık olan bir bilim olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Mezunlarımız devlet ve özel dalda odyolog olarak çalışabiliyor. Devlete atanabiliyorlar, özel kesimde de hem işitme aygıtı firmalarında, biyonik kulak dediğimiz daha üst seviye işitme aygıtı firmalarında yahut işitme engelli bireylerin işitsel rehabilitasyonlarını yürütüldüğü özel eğitim kurumlarında nazaranv yapabiliyorlar. hem de, kulaklık teknolojisinin gelişmesiyle yahut işitme engelli bireylerin sayısının artışına bağlı olarak ilerleyen periyotlarda odyolojinin istihdamının da artacağını düşünüyoruz. İşitme kayıplı bireyler ya da daha erken yaşta işitme kaybına sahip olan bireyler ortaya çıktıkça odyologlara duyulan gereksinim da artacaktır. bununla birlikte değişen ve gelişen tıpla ömrün uzaması, daha fazla yaşlı ve daha fazla işitme kaybı demek.” diye konuştu.

Sanayi ve endüstride çalışma alanları artacak

Odyoloji alanında gelecekte sanayi ve endüstride talebin artacağının öngörüldüğünü kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, bu alandaki istihdam imkanlarına ait de şunları söylemiş oldu:

“Bu dallar gürültünün ağır olduğu alanlar olduğundan, iş yeri tabipleri üzere odyologların da bu alanda istihdam edileceği öngörüsündeyiz. Ayrıyeten okul öncesi ve okul çağında işitme kaybına uğrayan ve fark edilmeyen hayli sayıda çocuk var. ötürüsı ile yeni doğan taramalarına ek olarak çocukların rutin işitme taramalarını yapma ve ileri tetkikler için yönlendirme yahut işitsel rehabilitasyon uygulaması üzere bakılırsavlerle devlet ve özel okullar da odyologların çalışabileceği alanların içinde gösterilebilir. Tabi bir de işitme aygıtı bayileri üzere kendilerine özel iş yerleri açıp işitme aygıtı uygulama merkezlerini işletebiliyorlar.

İşin bir de akademik boyutu var. Artık fazlaca sayıda üniversitede odyoloji kısmı var. Bu kadar odyoloji kısmına kıyasla alanda epeyce az doktora mezunu var. Bu niçinle de akademik meslekte mezunlar için cezbedici olabilir.”

Odyoloji zevkli bir meslek alanıdır

Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, odyoloji kısmının eğitim süreci ve profesyonel yükümlülüğü epeyce ağır bulunmasına karşın kendi ortasında çeşitli çalışma alanları olan hoş, zevkli bir meslek alanı olduğunu söylemiş oldu. Ceylan, “Sadece maddi getirisi ile değil, layığı ile bu mesleği icra edebilme özelliklerinin varlığından emin olunduktan daha sonra tercih edilmesi gereken bir alandır.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı