Guido Papa, Alzheimer'ı aldatan virolog

Suzan

New member
Sadece 33 yaşında Alzheimer ile mücadelede devrim yaratabilecek bir teknoloji geliştirdi. Belleği silen ve 2030 yılına kadar dünyadaki 78 milyon insanı (kim kaynak) etkileyecek olan korkunç bir hastalığa karşı sürtük bir at gibi çalışır. Salerno'nun İtalyan viroloğu Guido Papa, Cambridge'deki Moleküler Biyoloji Laboratuarının Bilim Adamıdır, Nobel Ödül FabrikasıNobel ödülleri. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Demans Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapıyor.

İyi haber? Yurtdışında yıllarca süren araştırmalardan sonra Papa İtalya'ya dönecek. Hedef: Milan Üniversitesi, La Statale. Araştırma projesi İtalyan Bilim Fonu tarafından finanse edildi ve Grant'e baktı. Bir laboratuvar açmak, yetenekleri almak ve teknolojisinin gelişimini sürdürmek için yaklaşık 1,3 milyon avro alacak.

Virolog, HIV ve rotavirüs gibi RNA virüslerini incelemeye başladı. 2020'de Birleşik Krallık'ta Cambridge'e taşındı. İki ay sonra pandemi patlak veriyor, SARS-COV-2 araştırmasında ön planda. Sonra beklenmedik bir dönüm noktası: Bir antiviral protein inceleyerek, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklardan sorumlu protein agregatlarını ortadan kaldırmanın bir yolunu keşfeder.

«Bizi viral enfeksiyonlara karşı koruyan tüm insan hücrelerinde bulunan bir protein olan TRIM21'i inceliyorduk. 'Moleküler Cocker' gibi çalışır: hücrelere nüfuz eden virüsleri tanır ve bozar. Ama bunu nasıl yapabilir? Bunu inceleyerek, TRIM21'in virüsün yüzeyinde biriktiğini keşfettik ve bu, viral parçacığı sökebilen protein bozulması adı verilen bir hücre mekanizmasını tetikliyor.

Buradan bir anahtar sezgi doğdu: eğer bu protein virüsleri kendilerine erteleyerek yok etmede çok etkili ise, çünkü artık virüsleri değil, anormal protein agregaları, hücrelerde oluşan ve bu Birçok nörodejeneratif hastalığın temeli mi? Alzheimer hastalığında, örneğin, tau adı verilen bir protein, nöronların ölümüne yol açan toksik birikimler oluşturarak karışıklık ve çökelme eğilimindedir ». Teknoloji patentlendi. Hücresel modeller ve murini üzerinde test edilmiştir. Çalışır: Hücrelerdeki bu toksik agregaların% 90'ını yok eder.

Papa alanında öncü olarak kabul edilir: protein bozulması alanında yenilikçi yaklaşımlar için yeni bir yol açan bu teknolojiyi ilk geliştiren kişi oldu. Birleşik Krallık'ta keşif büyük bir öneme sahipti. «Çok sünek bir teknoloji. Toksik proteinlerin birikimleri ve genetik bozukluklarda karakterize edilen tüm hastalıklarda bir etkisi olabilir ».

Araştırma, dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olan Cell'de yayınlandı. «Bununla gurur duyuyorum. Bilimi hep sevdim. Çocukken mikroskopla oynadım. 13 yaşındayken “Le Scienze” dergisini okuyarak geçirdim ».

Geri sarma. Salerno'dan Biyoteknoloji alanında üç yıllık derece için Siena'ya gidiyor. “İkinci viroloji dersine virüslere aşık oldum” diyor. «Biyoloji kurallarını kendi yararlarına bükme yeteneği ile zarafetlerinden etkilendim. Her virüs bir muammadır, hayatta kalmak, uyum sağlamak ve gelişmek için inşa edilmiş mükemmel bir makine. Onları ne kadar çok çalışırsam, o kadar büyülenmiştim. O andan itibaren hayatımı dillerini deşifre etmeye adamak istediğimi anladım … ». Tıbbi biyoteknoloji konusunda ustaca, İngilizce. Birleşik Krallık'ta Erasmus Bursu. Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi'nde (ICGEB) Trieste'de Moleküler Biyoloji Doktora. «Bilimin çok yüksek seviyelerde yapıldığı güzel, uluslararası bir merkez. Ve akıl hocamın bir Ravine Oscar'sı, bana bilim ve teknolojiyi birleştirmeyi öğretti ».

Sonra yurtdışına gider. Dünyanın en büyük bilim adamlarından bazılarını oluşturan Cambridge MRC'de üç yıl kalıyor. Bir biyoteknoloji ile işbirliği yapar, bir keşfi pazara getirmek için bir ürüne dönüştürmeyi öğrenir.

«Cambridge, farklı arka plan fikirlerinin ve insanların birbirlerini kirlettiği disiplinlerarası bir ortamdır. Farklı disiplinlere maruz kalıyorsunuz. HIV'den başladım, sinirbilime son vermek için Covid virüsüne gittim. Kendime asla kaçarken beyin demedim, bu zihniyeti deneyimlemek ve özümsemek için yurtdışına gittim. Burada bilime, düşüncelerinize ve yaratıcılığınıza sınır vermiyorlar ».

Ve size ne kadar doğru olduğunu göstermek için, bu teknolojinin öğle yemeği için, sohbet etmek için doğduğunu söyler. «Masadaydık ve bilim hakkında konuştuk. Bir noktada laboratuvar amirime şunları söyledim: “Bu deneyi yapmaya çalışabiliriz.” Ve o: Evet, dene! “İtalya'da bana bu özgürlüğü vereceklerini ve denemeyi isteyeceklerini düşünmüyorum».

Papa 10 yıl içinde yeni nesil bir ilaca ulaşmak istiyor. İtalya'da laboratuvarı, virüslerin çoğaltılması için hücrelerin içinde yarattığı yapılara “çoğaltma fabrikaları” çalışmasına odaklanacak. Ve bu yeni teknolojiyi onları vurmak ve yeni antiviral hedefler keşfetmek için kullanmayı planlıyor. Önemli bir şey yapmak istiyor. «İşaretimi bırakmak, insanlık için bir şeyler yapmak istiyorum. Şimdi araştırmamız hiçbir şey ifade etmeyebilir, ancak belki de yirmi yıl içinde dünyada görkemli bir şeye getirecek ve silinmez kalacaklar ».

Bu teknoloji insanlarda da çalışıyorsa, sadece Alzheimer ile değil, aynı zamanda diğer birçok nörodejeneratif, genetik hastalıklarla karşılaşma şeklimizi değiştirebilecektir. Tümörler.

Sizin için bilim nedir? «Bilim meraktır. Araştırma dünyasının uzman insanlardan ziyade meraklı insanlara ihtiyacı vardır. Biz bilim adamları şanslıyız, hadi bir iş, bir iş, ama bir tutku tanımlanamayacak bir iş yapalım ».

Papa virüsler, çoğaltma fabrikaları, taktik oyunlar ve sürtük atlardan bahsediyor. «Virüs, kontrolü ele geçirmek için bir hücreye girdiğinde gerçek taktikler koyar. Bu nedenle, virüsleri inceleyerek, taktikleri sırayla kullanmamız gerektiğini anladık. TRIM21 proteini analiz ederek bozulmanın sorumlu kısmını belirledik. Patolojik sevdiklerini oluşturan tau proteine moleküler seviyeye ayrıldık ve daha sonra moleküler seviyeye bağlandık. Bu şekilde, gerçek bir Truva atı yarattık: Hücre doğal ve tasarlanmış tau arasında ayrım yapmıyor. Böylece, “” Tau'mız karışıklıklara katılır, ancak beraberinde bir saat bombası gibi davranan Trim21 parçasını getirir. Hücresel karışıklığın içine girdikten sonra … Boom, işlem tetiklenir ve karışıklık kaybolur ».

Zorluk? “Birçoğu. Size bilimin en güzel kısmını söyledim. Ama bir tür karanlık taraf var. Bilimsel araştırmalar günlük başarısızlıklardan yapılmıştır: işe yaramayan deneyler, gözden geçirilmesi gereken protokoller, işe yaramaz görünen aylar. Tam olarak, birçoğunun doktora olduğunu gördüm. Karımla birlikte, Milano da Salerno değil. Seviye »Papa” Güzel bir macera olacak. “