Günün sorusu: Bu vakıf kimin

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Fatma Şadiye Toptani Köşkü’nün 29 Ocak 2020 tarihinde Sultan Selim Han-ı Kadim Vakfı’na devredildiğini belirten Erkin, daha sonrasında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bahse dahil olduğunu ve dernekten binanın tahliye edilmesininin istendiğini aktardı.

Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği’nin bu tahliye sonucunı durdurmak için çeşitli adımlar attığını ve bunun kararında 4. Yönetim Mahkemesi’nin tahliye sürecini durdurduğunu yazan belirten Erkin, ortadan bir süre geçmesinin akabinde birebir mahkemenin liderinin ve yargıcının değiştiğini, yeni gelen mahkeme heyetinin de mevzuyu incelemeden reddettiğini yazdı.

Yeni mahkeme heyetinin verdiği sonucun akabinde derneğin bir üst mahkemeye gittiğini belirten Erkin, “İstanbul 10. Yönetim Mahkemesi’nin üç üyesinden ikisi değişmiştir. Ve yeni itirazı yeni üyeler kıymetlendirir. Beş ay evvel Vakıflar Genel Müdürlüğü aleyhine karar veren 10. Yönetim Mahkemesi 28 Ocak 2021’de Vakıflar lehine görüş bildirir” sözlerini kullandı.

Edinilen bilgilere nazaran, Sultan Selim Han Kadim Vakfı’nın kurucularının olup olmadığı bilinmiyor. Vakfın mütöncedenisi yok, onbinlerce öbür mazbut vakıf isimleri üzere yalnızca ismi bulunuyor…

Erkin’in “Fatma Şadiye Toptani…” başlıklı yazısının ilgili kısımları şöyleki:

“Esat Toptani Paşa ve Fatma Şadiye Toptani çiftinin çocukları yoktur. Fatma Şadiye Toptani kocasını kaybedince, Beyoğlu’nda diğer bir meskene taşınır. 1949 yılında vaktin valisi Fahrettin Kerim Gökay’la görüşür ve köşkle ilgili yapmak istediklerini anlatır. Toptani, köşk ve araziyi 12 Kasım 1952’de İstanbul vilayeti birleşik yönetimine İstanbul muallimler yurdu olmak kayıt ve kaidesi ile devreder.

Tapu senedinde yazan cümle motamot şu biçimde: ‘Tamamı Fatma Şadiye Toptani namına kayıtlı iken hibe etmiştir. Mezkur gayrimenkul muallimler yurdu olmak ve ileride İstanbul Belediyesi ile Özel Yönetim ayrıldığı takdirde Özel Yönetim’e ilişkin olmak üzere hibe edildiğinden tescil edilir.’

1960’ta, Öğretmenler Dinlenme Yurdu olur…

1967’den bu yana da… Kaideli bağışlanan arazi ve köşkün işletmesi, İstanbul Vilayet Özel Yönetim Müdürlüğü ve İstanbul Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü tarafınca yapılan protokolle Kamu Faydasına Çalışır Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği’ne bırakılır.

1991’de ise Öğretmenevi olarak hizmet verir.

Bugün… Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği bünyesinde emeline uygun olarak işletme sürdürülüyor.

Ancak…

Fatma Şadiye Toptani Köşkü, 29 Ocak 2020 tarihinde Sultan Selim Han-ı Kadim Vakfı’na devredildi. Vakıf diyor ki: ‘Köşk, Maliye Hazinesi’ne kayıtlı iken 5737 Sayılı Kanun’un 30. Hususu mucibince Sultan Selim Han-ı Kadim Vakfı’na tescil edildi…'”

MAHKEME LİDERİ VE HAKİMİ DEĞİŞTİ

“Bir aylık vakit dolarken, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, İstanbul 4. Yönetim Mahkemesi’ne ‘tahliyenin durdurulması” için dava açar. 4. Yönetim Mahkemesi, 7 Temmuz 2020’de orta karar verir ve tahliye istemini durdurur! Vakıflar’dan ellerindeki evrakları ister… Vakıflar Genel Müdürlüğü de tahliye istemini bir üst mahkemeye taşır… 7 Ağustos 2020’de İstanbul 10. Bölge Yönetim Mahkemesi de Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği lehine karar verir. sonucun son cümlesi şöylekidir: “Oybirliğiyle ve kesin olarak tahliye isteminin durdurulmasına…”

Dava artık temelden görüşülecektir.

Bu arada…

İstanbul 4. Yönetim Mahkemesi’nin lideri değişir. Mahkeme, 20 Ağustos 2020’de bu sefer işin içeriğine girmeden Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği’nin ‘tahliyeyi durdurma istemini” incelemeksizin reddeder!

Unutmayın: 4. Yönetim’in hakimi değişti!

Öğretmenler Derneği de bir üst mahkemeye yani İstanbul 10. Bölge Yönetim Mahkemesi’ne başvurur. Çok farklı bir durum daha vardır:

İstanbul 10. Yönetim Mahkemesi’nin üç üyesinden ikisi değişmiştir. Ve yeni itirazı yeni üyeler kıymetlendirir. Beş ay evvel Vakıflar Genel Müdürlüğü aleyhine karar veren 10. Yönetim Mahkemesi 28 Ocak 2021’de Vakıflar lehine görüş bildirir!

SONUÇ: Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği sonucu Anayasa Mahkemesi’ne taşır ve Sultan Selim Han-ı Kadim Vakfı’na devredilen köşkle ilgili tapu döneminin iptalini de ister!”