‘Gibi’nin İlkkan’ı konuştu: Bu kadarını beklemiyorduk

Suzan

New member
Milyonların beğenisini kazanan ve adeta fenomen haline gelen, gerek replikleri gerek karakterleri ile ‘bizden’ kesimler taşıyan Üzere dizisi toplumsal medyanın gündeminden düşmüyor. İki dönemi ile izleyiciyle buluşan dizide tuhaf ve komik anekdotlar paylaşılıyor. Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç, Ahmet Kürşat Öçalan ve Rasim Can Güneş’in başrollerini paylaştığı dizinin senaryosu Yiğit ve Aziz Kedi’nin kaleminden çıkıyor.

Dizinin sevilen karakterlerinden biri de Kıvanç Kılınç’ın canlandırdığı, özlü kelamları ve bayanlara düşkünlüğü ile bilinen İlkkan karakteri. “her insanın twitter personasından bir modül var İlkkan’da” diyen Kıvanç Kılınç Birgün’den Işıl Çalışkan’a konuştu.

İşte Işıl Çalışkan’ın Kıvanç Kılınç ile yaptığı röportaj:

-Muhteşem Yüzyıl, Lale Zamanı, Ulan İstanbul üzere tanınan dizilerde oynamanıza karşın biroldukca kişi sizi Üzere dizisiyle tanıdı. Üzere dizisini mesleğinizin neresinde konumlandırırsınız?

Lale Devranı falan da hoş bir işti alışılmış. Uzun sürdü. Benim rolüm epeyce hoştu orada. Çok eğleniyordum. Lakin Gibi’nin televizyon dizisinden ayrılıyor olması tesirli oldu muhtemelen bu kadar sevilmesinde. Seyirci tabanı kendi kendine daima olarak gelişti. Ve epeyce kaliteli bir güldürü olduğunu düşünüyorum. Avam olmadan, gülünçleşmeden, toksik, eril bir lisan kullanmadan yapılmış olması epey değerli geliyor. Mesleğimin en âlâ noktası diyebilirim.

-Dört erkekten oluşan bir takım bulunmasına karşın eril bir lisanın karar sürmemesi bir muvaffakiyet nitekim. Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Tabiatıyla oluyor aslında. Aziz ve Feyyaz yazdığı için Ömer çektiği için… her insanın dünya görüşü bu biçimde olduğu için.

-Senaryoyu birinci okuduğunuzda ne düşündünüz?

Çok eğlendim, fazlaca güldüm. Feyyaz ile Aziz aslına bakarsanız 10 yıldan uzun müddettir arkadaşım. aslına bakarsanız epey beğeniyorum yaptıkları işleri. Arkadaşlığımızda da ortak bir mizah anlayışımız var. Biliyordum bu işin üzerinde çalıştıklarını. Senaryolar bir edebi eser değildir. Uygulanmayı bekleyen bir metindir. Lakin ben her senaryoyu merakla bekliyorum. Sevdiğim bir mizah müellifinin yeni bir kısa hikayesini okuyacakmışım üzere oluyor. Çok eğleniyorum. Ne kadar hayal etmeye çalışsam da sette ortaya değişik ve daha hoş bir sonuç çıkıyor.

ORTAMIZDA EĞLENİRİZ DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜK

Aslında underground olarak pahalandırılacak bir işin bu kadar tanınan olmasını nasıl karşıladınız?

Hiç beklemiyorduk. Ne hoş biz kendi istediğimiz şeyi yapacağız, fazlaca eğleneceğiz dedik. Bizimle bir arada seven bir seyirci kitlesi olacaktı olağan olarak ancak bu kadarını hiç beklemiyorduk. Olumlu manada çığırından çıktı. Doludizgin gidiyor. Çok acayip, siyasi parti önderlerinin tweetleri falan oluyor Üzere göndermeli. Oralara kadar geldi. her insanın Gibi’ye gereksinimi varmış güya.

Ana akımda genel geçer olan mizah güldürü üzere gösterilen öteki bir alışkanlık ya bu güldürüdür buna gülünür üzere. Klasik şive yapmalar falan da olağan olarak güldürü ögesidir ancak hiç bunlar kullanılmadan bu biçimde hoş bir işin olabileceğinin birinci örneği sanırım. Bir kesimi olmak gerçekten çok hoş.

-İlkkan karakterini nasıl okudunuz pekala?

İlkkan için küçük küçük, senaristlerin adres gösterdiği bir yol vardı. Biz de hem karşılıklı konuşarak birebir vakitte sete çıktığımızda deneyerek bir yere vardık. Özlü sözlerle kendini tabir etmeye çalışması, bayanlara olan düşkünlüğü üzere karşılıklı paslaşarak o denli bir şey oluşturduk. Politik doğruculuk var ya hayatımızın her alanında. Özellikle toplumsal medyada kendimizi o denli gösterme uğraşındayız lakin hayat rutininde çelişen şeyler yaşanıyor. İlkkan bunların beden bulmuş hali üzere. Bizim dizide bayanlar daima sağduyunun sesi oluyor. Aklı başında beşerler bayanlar oluyor. Onlara katılıp sezgisel olarak güya doğruya gidiyor üzere fakat hayatı bir cümleye sığdırmak istiyor. Bir cümleyle hayatı değişsin istiyor.

-Onu hepimizin İlkkan’ı yapan özellik ne sizce?

her insanın twitter personasından bir kesim var İlkkan’da. Galiba o fazlaca yakın. Absürt güldürü diyorlar ya ben buna karşı çıkıyorum. Zira aslında epeyce kolay ve olağan durumları işliyoruz. kolay olaylar var lakin karakterler olağan dışı Badanacı ve Erasmusla gelen Yamyam üzere. Bakın ne kadar komik bir fikir değil de orada hüzünlü bir cenazede bir hanımın üzerini yırtması. Bu sahicilikle gidiyor olması fazlaca hoş. Dizilerdeki beşerler güldürüde karikatürize ederek yapılır ve gerçek ömrün haricindedır bunlar. Gibi’deki karakterler büsbütün ömrün ortasından ve karşılaşabileceğimiz beşerler. Muhtemelen o sebeple her insanın İlkkan’ı.

ÜZERE SETİ ÖTEKİ BİR MEDENİYET

-Nasıl bir set ortamınız var? Seyirci izlerken çok eğleniyor lakin art planda neler dönüyor?

olağan olarak eğleniyoruz fakat sonuçta bu insanların hepsi iş yapmak için oradalar. Televizyon dizilerinden farklı olarak güzel bir arkadaşlığımız var. emsalsiz gördüğüm en uygun set. Üzere seti diğer bir medeniyet üzere her şeyiyle. İşe karşı sorumluluğumuzu aksatmadan eğleniyoruz.

-Diziyi izleyen her insanın bir favori kısmı var ve o kısım hayat pratiğimizdeki bir şeylere denk geliyor. Sizinki nedir?

Favori kısım değil favori anlarımız var. İlla bir kısım söyleyeceksem Kuki kısmı diyebilirim. Kuki’nin İlkkan olması benim için fazlaca eğlenceliydi. Daima duyduğumuz diğer bir dünya ya bu kölelik sahibelik dünyası. O fazlaca hoştu. ‘Kokariç’ kısmını epey beğeniyorum. ‘Nü model’ kısmı var. Ben neredeyse hiç yokum onda. Yalnızca final sahnesinde varım, sette de bulunmadım ötürüsıyla fakat bayıldım ona da. Aslında birbirinden farklı olması niçiniyle her insanın favori kısmı farklı. Hoş olan tarafı da o.

Yeni dönem ne vakit gelecek?

3’üncü ve 4’üncü dönem olacak. Şu anda yazıyorlar. Programda bir aksaklık şayet olmazsa ağustosta bir dönem çıkar. aslına bakarsan 30-36 günde çekiyoruz biz bir dönemi. Bir ağustosta bir de sanırım kasımda falan girip iki dönemi bitireceğiz lakin yayını herbiçimde yeni yılın başı olur. Yazıyorlar şu an. Ben de hayli merak ediyorum şu an sanki ne yazıyorlar diye…

-Cihangir Atölye Sahnesi’nde (CAS) Nobel Edebiyat Mükafatı Sahibi Dario Fo’nun yazdığı ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’ oyununu sürdürüyorsunuz. Uyarlamasını yaptığınız İtalyan Müellif Carlo Goldoni’nin dünyaca ünlü klasik güldürüsü ‘İki Efendinin Uşağı Alaturka’ Oyunu yeni prömiyer yaptı. Uyarlamada nelere dikkat ettiniz?

18’inci yüzyılda Venedik’te geçen bir İtalyan oyununu, Tanzimat Devri İstanbul’una uyarladım. Dünya tarihinde yazılmış en güzel şurası metinlerden biri. Eksiksiz bir metin… Ben de daha fazlaca bizim kültürümüze benzetmeye çalıştım. Lisanda de daha epeyce uyaklı, vezinli kafiyeli bir lisan tercih ettim. Bizim klasik güldürü kodumuzla oynuyoruz.

Cihangir Atölye Sahnesi beraberinde okul. Eğitmenlik yapıyorum. Diksiyon dersi de veriyorum. Fiyatsız konservatuvarımız da var 3 yıllık.