Giacomo Gorini: Anti-Covid aşı immünologu iki yıllık aradan sonra İtalya'dan ayrılıyor

Suzan

New member
Kovid-19 döneminde adeta parladı bilimin yükselen yıldızı. Henüz 31 yaşındayken başrolde oynadı. Virüse karşı aşılardan birinin keşfi. Dünyanın karantinada olduğu ve İtalya'nın acil durumda olduğu o korkunç günlerde, Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü'nde çalıştı.

O Giacomo Gorini, Antikorların incelenmesinde uzmanlaşmış bir immünolog ve onun hikayesi, İtalya ile Büyük Britanya arasında, Harvard'dan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hükümet laboratuvarlarından geçen bir yolculuktur. Prestijli üniversite enstitüleri, son teknoloji araştırma merkezleri, bilimsel makaleler, sıkı çalışma, yalnızlık ve uykusuz geceler arasında. Ve eğer ona bunu neden yaptığınızı sorarsanız, Dante'den alıntı yaparak yanıtlıyor: “Güneşi ve diğer yıldızları hareket ettiren aşkaynı zamanda insan ruhunu da harekete geçirir. Benim için insanlığın hizmetinde olan bilim sevgisi ve ilerlemedir.”

Yıllarca evden uzakta çalıştıktan sonra, 2022'de Gorini İtalya'ya dönmeye karar verir aileye yakın olmak. İddialı bir fikirle burada bir biyoteknoloji yaratın, yeni nesil terapötik antikorlar üretebilen bir teknoloji geliştirmek. Kronik ve onkolojik hastalıkları hedeflemek.

Güzel Zihinler

Alzheimer'ı yenmek için algoritmalar geliştiren nörolog Federica Agosta

kaydeden Eleonora Chioda

31 Mart 2024

İki yıl geçti, iki yıl boyunca “hayır, bu yapılamaz” şeklindeki retler.” İşte tam bu günlerde Gorini yeniden başlıyor. İkinci kez beyin göçü “Bir gün beni insanları iyileştirmeye yönlendirebilecek şey, ülkeme değil, hedeflerime olan sadakatimdir. İtalya bana hâlâ inovasyona yer olmadığını anlamamı sağladı. Sonra tekrar ayrılıyorum…”

Birkaç gün içinde Oxford Üniversitesi'ne dönecek ve risk sermayesi fonu Oxford Science Enterprises sayesinde projesini başlatmaya çalışacak. “Çalıştığım sektörü iyi biliyorlar ve kararlılığımdan etkilendiler. Bana şunu yazdılar: Hayatta arada sırada, şans vermen gereken biriyle tanışırsın.”

Güzel Zihinler

Kansere karşı yapay zekayı kullanan asi bilim adamı Fabio Luciani: «Fikirler mi? Okyanusta yüzerken”

kaydeden Eleonora Chioda

18 Şubat 2024

İki yıllık engellerden sonra işte mutluluk. “İtalya'da pek çok hayır aldım. Ama her seferinde eve döndüm ve projeyi geliştirdim. Zor anlar yaşadım ama bunların hiçbiri hastaların çektiği acıyla kıyaslanamaz. En azından denemek, fikrimin işe yaramadığını göstermek zorundaydım. Başlamadan duramadım ancak bir noktada vazgeçmeyi düşündüm ve çalışan olarak istikrarlı bir iş aramaya başladım. 2024 yılının Şubat ayında iş teklifi aldım. Oxford Üniversitesi'nden bazı yatırımcıların projeme ilgi duyduğu haberini aldığımda verdiğim yanıtla. Pek çok şeyi anlamamı sağlayan bir tesadüf. Öncelikle hayatta tamamlamamız gereken bir görev var çünkü biz sadece bir dişlinin parçasıyız. Bu yüzden bu yeni mücadeleyi kabul ettim.”

Rimini'den. Klasik lise (“bununla çok gurur duyuyorum”). 16 yaşındayken eğitim tatili için İngiltere'ye gittiğinde Oxford Üniversitesi'ne gider ve Asyalı bir kızın mezun olduğunu görür. “O andan itibaren hayatımı orada geçirmek istediğimi anladım ve bilim beni Oxford'a geri götürmenin yolu olurdu“. Eve döndüğünde San Francisco'daki bir İtalyan profesöre yazıyor. Bilime nasıl yaklaşılacağı konusunda ondan tavsiye istiyor ve pek çok yardım alıyor.

Güzel Zihinler

Antibiyotik direnciyle mücadele eden İtalyan Damiano De Felice

kaydeden Eleonora Chioda

14 Nisan 2024

“17 yaşındaydım ve Kaliforniya'da mentorluk yapıyordum. Bilim kitaplarını açtım ve nesnelerin doğası hakkındaki tüm sorularımın yanıtlarını buldum.” Doktor baba. “Sofrada ara sıra hastalıklardan konuşuyorduk, tutkuluydum ama onun kopyası olmak istemedim. Biyoteknolojiye girmek için sınava girdiğimde herkes bana 'tıbbı dene' dedi. Ben yapmadım.” Hayatımı onun ona yaptıklarının üzerine kurmak istiyordum; aynı anda birden fazla hastaya ulaşabilecek teknolojik, ölçeklenebilir, tekrarlanabilir bir şey yapmak istiyordum.”

Güzel Zihinler

Simone Bianco, yaşlanmayı durdurmak için hücreleri yeniden programlayan adam

kaydeden Eleonora Chioda

05 Mayıs 2024

Gorini evet Bologna'da biyoteknoloji diploması, Milano'daki San Raffaele'de yüksek lisans derecesi, prof Roberto Burioni ile tez çalışması. “O harika bir akıl hocasıydı, beni virüs araştırmaları konusunda tutkulu yaptı.” Kısa bir süre sonra o da gider Amerikan hükümetiyle çalışmakveya Dr. Genoveffa Franchini'nin laboratuvarında. Oradan Cambridge Üniversitesi ile bir işbirliği kurdu ve aynı zamanda ünlü immünolog ve Beyaz Saray danışmanı Anthony Fauci ile bilimsel makaleler yayınladı.

Kendinizi anti-Covid aşısı üzerinde çalışırken nasıl buldunuz?

“Doktora sonrası bilim adamı olarak Oxford'daydım. Deneysel sıtma aşılarına karşı bağışıklık tepkileri üzerinde çalışıyordum. Bu aşıların ortaya çıkardığı antikorları moleküler düzeyde incelemeye odaklandım. Yanımdaki laboratuvarda, yeni ortaya çıkan virüsler olarak adlandırılan, kamuoyu tarafından pek bilinmeyen ancak büyük hasara yol açma potansiyeline sahip virüsler üzerinde çalışan bir ekip vardı. Zika, Ebola, sarıhumma. O sıralarda bir tür korona virüs olan Mers üzerinde de çalışıyorlardı. Bu koronavirüslere karşı hızla uyarlanabilen bir aşı geliştirmişlerdi. Kovid-19 geldiğinde aşılarının antikor tepkilerini nasıl tetikleyeceğini araştırmaya başladılar. Bir noktada küresel kriz ve bilimsel çabalar o kadar hızla yaygınlaştı ki, artık tek başına onların çabaları yeterli olmuyor. Böylece laboratuvarlarının dışında yardım aramaya başladılar. Ben antikor araştırmasında uzmanlaştığım için işe alınan ilk kişilerden biriydim. İtalya zaten karantinadaydı. Bu bana kendimi ülkeme yardım etmeye daha da fazla adama gücü verdi.”

Güzel Zihinler

Maria Grazia Roncarolo: Otoimmün hastalıkları bu şekilde tedavi edeceğiz

kaydeden Eleonora Chioda

03 Aralık 2023

Daha sonra durum küresel olarak daha da kötüleşiyor, üniversitelerdeki tüm enstitüler kapanıyor. “Sadece Kovid'i araştıran laboratuvarlar açık kaldı. Sessizlik, yalnızlık vardı, çok azımız aynı anda çalışıyorduk, ayrı vardiyalar halinde işe gidiyorduk. Çok yoğun bir deneyimdi. O anda hayatta neden ders çalıştığımızı anladım. Ülkem durma noktasına gelmişken, tüm hazırlıklarımın oraya ulaşmamı sağladığını, titremeyen ellerimle çalıştığımı fark ettim. Çalışıyorsunuz çünkü tam da son derece karmaşık bir şey yapmanız gerektiği anda, bunu sakin bir şekilde yapıyorsunuz. Titremeden çünkü hazırlıklısın.”

Güzel Zihinler

Yapay zeka profesörü Nello Cristianini: “Belki artık sınıf birincisi olmayacağız ama ruhumuz devam ediyor”

kaydeden Eleonora Chioda

12 Mayıs 2024

Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşı dağıtıldı AstraZeneca. Gorini 31 yaşındaydı ve böylece kendini kariyerinin zirvesinde buldu. Daha sonra acil durum geri döner. “Benden aynı işi yapmaya geri dönmem, sanki hiçbir şey olmamış gibi eski hızıyla sıtmayı yeniden incelemeye başlamam istendiğinde iskambil evi çöktü.

Büyük zorlukların üstesinden geldim ve Genç ve yaşlı bir adama dönüşme tehlikesiyle karşı karşıyaydım eski günleri hatırlatıyor. Her zaman bir iş kurmanın hayalini kurdum. Harvard'dan geçtim, bir profesörle işbirliği yapma ve bir startup kurma ihtimalim vardı ama kısa sürede akademinin bana daha fazla zorluk sunamayacağını fark ettim. Gibi Her şeyi bırakıp kendimi boşluğa atıp İtalya'ya dönmeye karar verdim. ve düşerken paraşütümü yapacağım.”

Bu proje işe yarasaydı elimizde olurdu Birçok hastalığa karşı ilaç üretebilecek bir teknoloji. “Her şeyden önce tümörler ve kronik hastalıklar, birden fazla cepheden saldırılması gereken hastalıklar. monoklonal antikorlar, Çalışmalarımın konusu, muazzam bir potansiyele sahipler. Ayrıca tümörün zayıf noktalarına yani gizli noktalarına ulaşıp onu vurmayı başarabiliyorlar. Halihazırda 100 ürün onaylandı ve bu sayı önümüzdeki yıllarda artacak.”

İtalya'da geçirdiğim bu iki yılda Gorini bir kitap yazdı (Y hastalığı Piemme ile birlikte), mahkumlara bilim öğretti Rimini hapishanesinden. “Çok güzeldi. Toplumdan uzaklaştırılan bu insanların gizemini çözmeyi öğrendim. Hapishaneye girdiğinizde sadece kötü zamanlar geçirmiş ve sonunda hapishaneye düşmüş insanlar buluyorsunuz. Ama biz en kötü günümüzde olduğumuz kişi değiliz.. .”.

Güzel Zihinler

Dijital terapi mühendisi Pasquale Fedele: “Yapay zeka ve Alzheimer'la savaşmayı seviyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

09 Temmuz 2023

Gorini sık sık okullardadır, her zaman gençlere açıktır. “Aldığımı geri verme sırası bende.” Threads hakkında harika bir yazı yazdı ve bu süreçte çok şey öğrendi.

Büyük Britanya'ya giden uçağa büyük bir farkındalıkla biniyor. Bazıları pişmanlık duyuyor. “Pek çok duyguyu, pek çok öngörülebilirliği arkamda bırakıp gidiyorum“. Tahmin edilebilirlik mi?”İtalya'da her şey o kadar yapılandırılmış, o kadar hiyerarşik ki, o kadar imkansız ki. Biz imkansızız. ABD'de ve aynı zamanda Birleşik Krallık'ta ne olmak istiyorsanız olabilirsiniz. Ya da en azından denemeye hakkınız var. İtalyanca. Kültür devrimi yapmamız gerekiyor”

Bu arada Bürokrasinin basitleştirilmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi. Aziz ülkemizin gelişeceğine olan inancım büyüktür…”

Umalım ki öyle olsun.

Güzel Zihinler

Francesca Dominici: “Veri ilerlemedir ve gezegeni yalnızca bilim adamları kurtarabilir”

kaydeden Eleonora Chioda

19 Mayıs 2024