Genç bayan “ilk sefer etkileniyorum” dedi… Uçurumun kenarındaki hayat

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
“Ben kendimi beğenmiyordum aynaya bakınca, diğeri nasıl beğensin ki? Bir türlü veremediğim kilolarım, babamın ‘yeme artık, tut biraz kendini, koş biraz spor yap, yaşıtlarına bak, biraz dizginle kendini’ cümleleri, annemin gözle görülür mutsuzluğu ve kendisini mutfak işlerine, hamur işlerine vermesi ve tüm bu aksiliklerin ortasında birinci sefer birisine ilgi duyuyor olmam lakin fark edilmiyor olmamın getirdiği bir sonuçtu sanırım hayattan kısa müddetliğine de olsa yok olmamı sağlayan maddeyi alma isteğim” cümleleriyle anlatıyordu gerekçeli unsura bulaşmasını.

Hususa bulaşması bir müddetcin getirdiği sonuçtu aslında… Bir nevi bir kaçış, kısa müddetli de olsa niçinsiz keyifli olma hissi yarattırmıştı beyin vücutta ve bu halin devamlılığını sağlama dürtüsü bağımlı olma haliyle karşı karşıya bırakmıştı onu.

Annesi fark ediyor durumu aslında. Annesi ile birlikte onu görmeye başladığım oturumlarımızda kendini hayli hatalı hissettiğini anlatıyor. Eşinin onu aldattığını hissetmesi ile kendi içerisine dönüyor anne. Kendi ile ilgileniyor, bir konutun tek evladını, kızını görmüyor uzun müddet. “Fark ettiğimde geç kalmıştım. Çamaşırları yıkamak için daima yaptığım üzere ceplere bakarken buldum hapların olduğu küçük poşeti cebinde. Evvel anlamadım fakat merak edip şüphesiz sordum kızıma. ‘Arkadaşımdan aldım, zayıflama hapları dedi’ bana. Bilmiyorum kendi durumumla o derece ilgiliydim ki, umursamadım mı, yoksa kızıma inanmak mı istemiştim bilmiyorum, ısrarcı olmadım. bir süre daha sonra o epeyce iştahlı kızımın bir şey yemediğini, zayıfladığını fark ettim. Lakin yüzünde bir solgunluk, karakterinde önemli değişmeler, birden fazla vakit sessiz ve sakin kızımın bana ve babasına sesini yükseltmesine hatta kimi vakit önemli hudut krizleri geçirdiğine şahit oldum. Hapları araştırdığımda, onları gerçekte niye aldığını fark ettiğimde değişik bir travma yaşadık ailece”. Kurduğu cümleler ve yüz tabiri kendisini ne derece suçladığını anlatıyordu.

C.H. okul arkadaşları içinde güzel irtibatlara sahip olamayınca arkadaşlık açlığını öbür ortamlarda doyurmaya çalışmış. O ortamlardan birisinde tanışıyor ‘o birinci kez etkilendim’ dediği genç ile. Ancak gencin dikkatini çekemediğini fark ettiği için, ona daha yakın olabilmek, onunla birebir ortamda bulunabilmek için ‘denemek’ ve ‘merak’ ile aldığı unsurun onu uçuruma sürüklediğini fark etmiyor.

“Sohbet etmek, başka herkes üzere rahat olmak, konuşabilmek, onlarla birebir pencereden hayata bakmak için ve ‘bir şey değil merak etme yalnızca rahatlatıyor’ cümlesine inandığım için, onunla tıpkı ortamda olabilme niçinim olduğu için kullanmıştım, benim için hayli ağır süreç. Beynimin içini anlatsam da anlayamazsınız” diyordu. Yatarak başlayan tedavi süreci daha sonrası bir arada geçirdiğimiz vakit içerisinde rahatlamasını sağlayan terapi formları ile hislerinin dışavurumlarını sağladık. daha sonrasında sağlıklı kilo verebilmesinin sağlanmasının psikolojisinin düzenlemesini de destekleyeceğini düşünerek gerekli yönlendirmeleri de gerçekleştirdik.

Onu bu problemli yola sokan temel sebep kendine güvensizliğinin getirdiği ve kilolarına endekslediği iletişimsizlik sorununun yarattığı depresyon. Depresyon önemli bir his durum bozukluğudur ve tutunacak kısmınız yok ise, kendinizi boşlukta hissediyorsanız, vazgeçmişlik hissine karşı koyamıyorsanız bir yaprak üzere savrulursunuz bilinmezliklere. Yalnızlığa bağlı depresyon, beşerlerle geçinememe, ahenk sağlayamama, ilişkin olamama, tıpkı frekansta varlığını sürdürememe üzere durumları kapsamaktadır.

Beynimiz, zihnimiz ve vücudumuz toplumsal sistemler içerisinde bir bütün olarak iş birliğine dayalıdır. Bu, tıp olarak sahip olduğumuz en kuvvetli hayatta kalma stratejimizdir ve bir fazlaca ruhsal eza bu durumun bozulması ile ilgilidir.

Ergenliğin getirdiği anlamlandırılamayan hisler, ani his değişimleri, farkındalık seviyesinin değişkenlik getirmesi, ilişkin hissetme, varlığını ispat etme durumu, beğenilme isteği, liderlik dürtüleri üzere kolay kolay düzenlenemeyen hisler bireyleri ezaya sokabilir. Bu hassas periyotta alınabilecek takviyeler, ailenin varlığı ve anlayışı bireyin süreci daha rahat atlatmasına yardımcı olacaktır. Bu tehlike arz eden süreçlerde çocuklarınızı denetimli özgürlükte tutabilmek, var olma uğraşlarını desteklemek, fizikî ve ruhsal değişimlerinde aksayan durumlarını düzenlemek onları yanlış yollara sevk edilmesini engelleyecektir.

Dr. Burcu Bostancıoğlu