Gecikmelerin ardından Kongre'deki önde gelen Demokratlar, F-15 jetlerinin İsrail'e satışına ilişkin imzayı attı

Suzan

New member
Satışa aşina olan birçok kişiye göre, Biden yönetiminin İsrail'e 18 milyar dolar değerinde F-15 savaş uçağı satma planı, iki üst düzey Demokrat kongre üyesinin anlaşmayı onaylamasının ardından ilerliyor.

İsrail'in Gazze operasyonu sırasındaki taktiklerini gerekçe göstererek devir teslime açıkça karşı çıkan Dışişleri Komitesi'nin en üst düzey Demokratı New York Temsilcisi Gregory W. Meeks, ABD'nin İsrail'e yaptığı en büyük silah satışlarından biri olan anlaşmaya verdiği onayı geri çekti. yıllar içinde. Bay Meeks, satışın gerçekleşmesinin yıllar alacağını söyledi ve Biden yönetiminin diğer silahların satışını erteleme planlarını desteklediğini söyledi.

“Beyaz Saray ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile İsrail'in bu ve diğer silah meseleleriyle ilgili yakın temas halindeydim ve yönetime, insani çabalar da dahil olmak üzere tüm cephelerde önemli ve somut iyileştirmeler yapması için İsrail'e baskı yapmaya devam etmesi yönünde defalarca çağrıda bulundum. Sivil kayıpların sınırlanması,” dedi Meeks bir açıklamada.

Anlaşmanın imzalanmasını erteleyen ancak kamuoyuna bunu engelleyeceğini asla söylemeyen Maryland Demokratı ve Dışişleri Komitesi başkanı Senatör Benjamin L. Cardin de anlaşmayı geçirmeyi kabul etti. Bunu yaparken planı aylar önce onaylayan önde gelen Cumhuriyetçilere katıldı.

Kongre ile resmi olmayan istişare sürecinin tamamlanması, Dışişleri Bakanlığı'nın anlaşmayı sonuçlandırmadan önceki son adım olan satışı Kongre'ye resmi olarak bildirmesine olanak tanıyor. Bakanlık, silah siparişleri veya bu resmi bildirimin yakında yapılıp yapılmayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail örneğinde silah satışlarının Kongre tarafından onaylanması neredeyse her zaman kaçınılmaz bir sonuç olmuştur. Bu durum son aylarda ABD'de İsrail'in Hamas'a karşı savaşıyla ilgili endişelerin artması ve Kongre'deki Demokratların İsrail'in taktiklerini değiştirmesini talep etmek için silah tedariki üzerindeki nüfuzlarını kullanabileceklerini giderek daha fazla öne sürmeleriyle değişti.

Biden yönetiminin baskısına boyun eğme kararı, Meeks için, anlaşmaya karşı olduğunu açıkça ifade eden ve İsrail'in on binlerce Filistinlinin ölümüne yol açan ve buna katkıda bulunan savaşta yaptıklarından duyduğu hayal kırıklığını dile getiren tam bir geri dönüş oldu. Gazze Şeridi'ndeki açlık krizine.

Meeks, Nisan ayında CNN'e verdiği röportajda, “İsrail'in kullanmak zorunda olduğu silahların daha fazla ölüme neden olmasını istemiyorum” dedi. “İnsani yardımın ulaştığından emin olmak istiyorum. İnsanların açlıktan ölmesini istemiyorum. Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasını istiyorum.”

Jetlerin satışını erteleyip ertelemeyeceği sorulduğunda ise şöyle konuştu: “Buna o güvencelerin ne olduğunu gördükten sonra karar vereceğim.”

Bay Meeks Pazartesi günü bu güvenceleri alıp almadığını açık bıraktı.

50'ye kadar uçağı kapsayacak ve teslim edilmesi birkaç yıl sürecek olan emir, hâlâ bazı eleştirel milletvekillerinin, satış kesinleşip onaylanmadan önce satışa karşı itirazlarını dile getirme fırsatına sahip olmalarının önünde duruyor.

Dışişleri Bakanlığı, Ocak ayında F-15 emri hakkında iki kongre komitesine, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesine gayrı resmi bir brifing verdi. Gayri resmi inceleme sürecinin bir parçası olarak bu komiteler, alıcı ülkenin silahları nasıl kullanmayı planladığı konusunda bakanlığa sorular sorabiliyor. Bu komitelerdeki en üst düzey iki Cumhuriyetçi, Idaho'dan Senatör Jim Risch ve Teksas'tan Temsilci Michael McCaul, emri hemen onayladı.

Bay Cardin'in bir sözcüsü, emrin gözden geçirilmesinin düzenli istişare sürecinden geçtiğini ve tüm endişelerin yönetim tarafından dikkate alındığını söyledi.

Edward Wong raporlamaya katkıda bulunmuştur.