Farklı sektörede çalışan bayanlar basmakalıp kelamları deviriyor

semaver

Active member
Farklı sektörede çalışan bayanlar basmakalıp kelamları deviriyor Kaynakçılık yapan da var, oto lastik tamircisi de, akaryakıt istasyonunda pompa nazaranvlisi de, metro şoförü de var, metro istasyon amiri de… Güç işleri başaran bayanlar öteki bayanlara da örnek oluyor. İş hayatının çabucak her alanında artık bayanların da emeği var. 8 Mart Dünya İşçi Bayanlar Günü’nde sıkıntı alanlarda gösterdikleri muvaffakiyetle dikkat çeken bayanlarla konuştuk…

KAYNAĞIN EN SAĞLAMI

– Derya Yavuz, metal işkolunda kaynak çalışanı olarak çalışıyor. Aslında İŞKUR’a çaycı olmak için başvurmuş iki çocuk annesi Derya Yavuz, daha sonrasında ise kıssasını şu biçimde anlatıyor:
Çaycılık yapayım diye bir işyerine yönlendirildim. İşyerinde görüştüğüm bayan sana oksijen kaynağı öğretelim, o işi yap dedi. Yemek ve çay yapmayı sevmediğim gerçeğini kabullenme cüreti gösterdiğim o günden bu yana ömrümün denetimi bende. Sekiz yıldır kaynakçılık işi yapıyorum. Kaynak yapıyorsun ve o eseri yine test ediyorsun sağlam çıkana kadar tekrar yeniden kaynatıyorsun, temizliyorsun ve güç sarf ediyorsun. Kaynak yaparken elimi kolumu yaktığım fazlaca oldu. Ancak gurur duyduğum bir işim var. Bu işi yaptığımı bakılırsanler şaşırıyor, sen nasıl başardın, ben olsam yapamazdım diyen çok arkadaşım var. Metal alanında amacım kaynakçı sertifikalarımı tamamlamak ve kaynak eğitmenliği yapmak. Kızıma okulda baban ve annen ne iş yapıyor diye sorulduğunda babamı bilmiyorum ancak annem oksijen kaynakçısı demişti. Kızım yaptığım işle gurur duyuyor. Kimse güç iş diye bakmasın, kâfi ki o işi yapacak azmi gösterin diyorum.

TAMİRHANEMİ AÇTIM

– Esra Yıldız, oto lastik ustası. Aslında muhasebe mezunu, ancak işe lastik satış danışmanlığıyla başlamış. 10 yıl evvel lastik tamir işini merak ettim ve ustalarımdan öğrenmek istedim diyor Esra Yıldız:
Birinci başta ustalar öğretmek istemedi, “Bu işi bayanlar yapamaz” dediler. Bedensel gücümün yetmeyeceğini düşündüler. Lakin hiç bir işin bayan ya da erkeği ya da mesleği olamaz. Yapmak istiyorsanız yaparsınız. Ben işi öğrendim ve kendi lastik tamirhanemi açtım. Müşteri gelince “Usta yok mu” diye soruyor, usta benim deyince şaşırıyorlar. Bayanlar hiç bir şeyden geri durmasınlar. Asla korkmasınlar ve pes etmesinler. Bayan isterse her işi yapar.

BAYANLAR HER YERDE

– Ayvalık Truva istasyonunda akaryakıt pompa nazaranvlisi Sıla Çamlı, 19 yaşında:
“Amacım bayanlar bu işi yapamaz tabularını yıkmaktı. Bayanların her işi yapabildiklerini gösteriyoruz. Akaryakıt deposunu dolduruyoruz, otomobilin yağını değiştiriyoruz, lastiğini şişirip bakımını yapıyoruz” diyor. Anadolu fen lisesi mezunu Sıla Çamlı, altı aydır akaryakıt istasyonunda çalışıyor. Sıla Çamlı, “Liseyi bitirdiğimde üniversite okumayı düşünmedim. Artık ekonomik özgürlüğümü elime aldım, üniversite de okuyabilirim. Dışarıdan bakınca bu işi yapamazsınız diyorlar, ancak artık bu alandaki bayan sayısı artıyor. Bayanlar artık her yerde” sözlerini kullanıyor.

33 YILDA BIR BİRİNCİ

– Metro İstanbul’un 33 yıllık tarihli birinci bayan istasyon amirlerinden biri olmanın gururunu yaşıyor istasyon amiri Sevecen Karadağ:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi meslek ilanlarından başvurmuş ve yoğun-zorlu eğitim sürecinden daha sonra bu bakılırsave getirilmiş. Karadağ, “Şirket tarihli birinci bayan istasyon amirleri olarak öteki bayanlara ilham vermek ve bayanların her alanda her işi yapabileceğini herkese göstermek ismine işimi en yeterli biçimde yapmak için çalışıyorum. Arızalı bir yürüyen merdivenin ya da asansörün tamiri, hırsızlık, hengame, doğal afet üzere kriz durumlarında birinci müdahaleyi biz yapıyoruz” diyor

GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN

– Gamze Alkan’ın asıl mesleği acil tıp teknikerliği:
Metro İstanbul AŞ’de bayan makinist olarak çalışan Alkan, “Makinistlik için beni çağırdıklarında birinci başta hayli tereddüt ettim yapabilir miyim diye. Can taşıyorsunuz sonuçta. Dakikasında peronda olmak zorundasınız. Perona girdiğimizde yolcular makinist koltuğuna bakıyor. Başardığımızı bakılırsan biroldukça bayan bu işi ben de yaparım diyor. Erkek işi denmesin, bayanlar her işi yapabilir. Kâfi ki gücünün farkına varsın. Gerektiğinde trenin altına da iniyoruz. Treni sürebiliyorsam ben her işi yaparım. Önyargılı yorumlara kulak asmasınlar” diyor.